Wat te doen op de (Wadden) eilanden

Op Wat te doen vandaag vind je de leukste uitjes de (Wadden) eilanden in Nederland!

De Nederlandse Waddeneilanden beslaan samen zo’n 400 vierkante kilometer en in totaal wonen er bijna 24.000 mensen. Op elk van deze Waddeneilanden zijn allerhande mogelijkheden voor een heerlijk dagje uit of misschien een weekendje weg.

Bezoek de Waddeneilanden

Breng een bezoek aan de Waddeneilanden. Zowel de Noordzee als de Waddenzee omringen de Waddeneilanden. De Nederlandse bewoonde Waddeneilanden zijn:

Daarnaast zijn er nog enkele onbewoonde eilanden, dat zijn Rottumerplaat, Rottumeroog en Noorderhaaks of Razende Bol.

Uitjes op de verschillende eilanden

Het grootste Nederlandse Waddeneiland is Texel, dit eiland ligt bovendien het meest westelijk. Texel is het enige Waddeneiland dat bij de provincie Noord-Holland hoort, de andere vier bewoonde eilanden horen bij de provincie Friesland.

Texel is een heel veelzijdig eiland met strand, bos en duinen. Er liggen polders aan de kant van de Waddenzee en er zijn talloze activiteiten te ondernemen op het eiland. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Zeehondentocht, parachutespringen of catamaran zeilen? Daarnaast zijn er ook verschillende interessante musea zoals een juttersmuseum en een oorlogsmuseum.

Ook Ecomare is een echte aanrader voor een uitje, hier kom je oog in oog te staan met zeehonden. Ook zijn er verschillende aquaria met zeesterren, krabben, kwallen en tientallen vissoorten en nog veel meer. Ecomare is een heel leuk uitje voor alle leeftijden!

Heerlijk weekendje weg

Uiteraard is het ook mogelijk om er op een eiland een weekendje weg van te maken. Op elk van de vijf eilanden vind je diverse hotels en campings, dus er is voor ieder wat wils!
Het voordeel van één of meerdere overnachtingen op het eiland, is ten eerste natuurlijk dat je veel meer tijd hebt voor leuke uitjes. Een verrassend tweede argument om op een Waddeneiland te overnachten, is de echte donkere hemel die je er ’s avonds en ’s nachts kunt beleven. Die echte donkerte is bijna uniek in Nederland, want op de meeste andere plekken is er teveel lichtvervuiling om nog goed naar de sterren te kunnen kijken.

Is het donker of mistig, dan gaan de vuurtorens aan! In de donkere nachten op de Waddeneilanden kun je misschien de Melkweg zien, met heel veel geluk soms zelfs het Noorderlicht! Daar kan geen bioscoop tegenop.

Activiteiten op de eilanden

Naar welk eiland ga je? Heb je een favoriet of ga je graag naar alle Waddeneilanden. Op ieder eiland valt er veel te beleven! Zodra je op de boot naar het eiland zit, vind je er wel folders en kranten over het eiland en hun activiteiten. Dagelijks kun je op de stranden heerlijk vertoeven. Maak een lange strandwandeling of ga sporten op het strand.

Ook in de vele dorpen op de eilanden zijn er tal van activiteiten voor jong en oud!

Lees de blog over een weekend weg op Ameland!