Varen door de Biesbosch

Ga eens een varen door de Biesbosch!

Al een tijdje staat een varen in de Biesbosch op de planning. Vorig zomer gooide een te lage waterstand in de Biesbosch roet in het eten en konden we een gedeelte van de tocht te voet doen. Nu is het begin maart en staat er weer een mooi tripje naar Noord-Brabant in onze agenda. Deze keer gaan we ervoor! We gaan varen door de Biesbosch.

We overnachten in Drimmelen. Drimmelen is een klein dorpje met een grote jachthaven. Daar kun je een boot, sloep of kano huren en zelf op pad gaan maar je kunt ook, zoals wij, met een gids de Biesbosch verkennen. In de zomermaanden is het heel druk in de Biesbosch. Niet alleen zijn er dan veel meer dieren die er graag vertoeven, maar is het er ook druk met dagjesmensen.

Beleef de Biesbosch! Lees hier meer informatie

De Biesbosch

De Biesbosch is een doolhof van rivieren en kronkelende kreken. Nationaal Park De Biesbosch is een beschermd natuurgebied en het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. De bever is de trots van de Biesbosch, maar daarnaast wonen ook reeën, vossen, hazen, vogels en boommarters in dit gebied. Een andere trots van de Biesbosch is de zeearend. De zeearend ‘woont’ sinds een aantal jaren ook in de Biesbosch en het lijkt erop dat hij daar inmiddels niet meer alleen woont.

Lees meer over de Biesbosch

Het is nog winter, maar dat weerhoudt ons er niet van om een vaartocht te boeken. Er is dit jaargetijden nog niet veel toerisme, dus hopelijk komen we veel mooie dieren tegen.

Varen door de Biesbosch

We varen deze dag met gids Wim door de Biesbosch. Wim kent de Biesbosch op zijn duimpje en weet hele mooie locaties (lees: de mooiste locaties) en verborgen pareltjes zoals diverse beverburchten en plekjes waar de ijsvogels vaak gespot worden. Ook weet hij exact de zeearend te vinden, oftewel daar waar de zeearend een nest heeft gebouwd. Wim vaart wel drie keer per week (het liefst iedere dag) door de Biesbosch.

Deze winderige, koude ochtend gaan we voor zonsopkomst al op pad. We varen eerst rechtstreeks vanuit de haven over de Amer naar de Biesbosch richting een beverburcht. Het is nog rustig op het water, enkele futen, zaagbekken en eenden zijn net als wij al wakker. De bever burchten zijn indrukwekkend. We kunnen zien dat de beverfamilie behoorlijk aan het werk is geweest vannacht, maar de bevers zelf zijn al vertrokken naar hun hol helaas.

Wij vervolgen onze vaartocht en zien de zon opkomen. De dauw komt op het water te staan, we zien wat reeën in het bos, langzamerhand ontwaakt de Biesbosch. Wim heeft tijdens de vaartocht heel veel te vertellen over de regio, verhalen over alle dieren die we tegenkomen, ervaringen over zijn vele vaartochten en onder andere over de ‘barones’ van de Biesbosch. Het is volop genieten deze ochtend!

Lees hier meer over de historie van de Biesbosch

Dieren in de Biesbosch

We komen veel (zilver)reigers, eenden, meerkoetjes, zaagbekken en eenden en ganzen en aalscholvers. Ook horen we vele vogeltjes zoals staartmeesjes, koolmeesjes en blauwborstjes zingen deze ochtend. Naar verwachting komen binnenkort onder andere de lepelaars en ook de visdief weer terug naar de Biesbosch.

Wim neemt ons mee naar een kolonie blauwe reigers die allemaal nesten hebben in bomen. Het is een drukte van jewelste bij de nesten, dat belooft misschien veel nieuwe reigers binnenkort.

Helaas hebben we de zeearend alleen op een grote afstand zien vliegen. Hij was niet op zijn nest toen we in de buurt waren. Wim heeft ons kennis laten maken met de hele Biesbosch, alle bochten en kleine smalle ‘steegjes’, het maakt Wim niet uit. “Ik heb ook peddels bij me”, aldus Wim. Gelukkig zijn die niet nodig geweest.

Al varend komen we een aantal vissers tegen en varen we langs een kudde Schotse Hooglanders. Een paar huisjes staan er in de Biesbosch waar Wim ons uitgebreid over vertelt. De boswachter woont midden in het gebied en de ‘barones’ van de Biesbosch woonde in een klein wit huisje waar ze één was met de natuur. Ze woonde hier tot voor kort. Ze heeft veel rondleidingen gegeven en alles kon vertellen over het hele gebied.

Vanuit de Biesbosch varen we over de Amer terug naar de haven, waarna we aan de kade met rode koontjes, de haren verwilderd door de wind en een camera vol mooie foto’s nemen we afscheid van Wim. Wij komen zeker nog eens terug om met Wim door de Biesbosch te varen.

Wil je ook eens mee varen met Wim? Via Facebook kun jij je aanmelden! Het is een aanrader om eens te gaan varen door de Biesbosch!