Wat te doen met Koningsdag

Vier Koningsdag!

Wat te doen met koningsdag. Koningsdag staat in het teken van vrijmarkten en allerlei leuke spelletjes en meer. Meestal hebben wij geluk en is het een heerlijke zonnige dag.

Wat te doen met Koningsdag

Eind april is het weer zover, Koningsdag! Bijna heel Nederland is op deze dag vrij om de verjaardag van de koning mee te vieren. De koninklijke familie bezoekt traditioneel gezien een plaats in Nederland. Vóór Koningsdag vindt natuurlijk eerst nog Koningsnacht plaats, altijd een groot en drukbezocht feest met leuke optredens van bekende artiesten.

Waar is de koning op Koningsdag

Op 27 april word Koningsdag gevierd, de verjaardag van onze koning. De koninklijke familie gaat altijd naar één gemeente in 2022 is dat de gemeente Maastricht. Het is een dag waar we ons allemaal jaarlijks op verheugen zodat Nederland weer verbonden is en het met zijn allen gevierd kan worden.

Koning en Koningin special day

Onze Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn met de hele familie ook altijd aanwezig bij de viering van Koningsdag. Ieder jaar kiezen de Koning en Koningin een stad waar ze een ochtend met hun hele gezin en een groot deel van de familie de plaatselijk bevolking het feest mee gaan vieren.

In de agenda van het Koninklijkhuis ziet u waar de Koning en Koningin naar toe zullen gaan!

Programma Koningsdag

Omdat er in bijna elke plaats in Nederland Koningsdag gevierd wordt, is er geen algemeen programma te geven. In vrijwel elke plaats wordt ’s ochtends en in het begin van de middag een vrijmarkt georganiseerd. Veel kinderen (en soms ook volwassenen) proberen hier de overbodige spullen van hun familie en vrienden te verkopen.

Ontzettend leuk om originele spulletjes of cadeautjes voor een klein prijsje op de kop te tikken! Bent u al jaren op zoek naar een bepaald boek? Zoekt u leuke accessoires om uw huis mee op te vrolijken? U vindt het ongetwijfeld op de vrijmarkt. Voor de kinderen worden er vaak leuke optochten georganiseerd waar ze met verkleedkleren aan mee mogen doen. Ook worden er vaak allerlei activiteiten op het gebied van sport en spel georganiseerd.

Plaatselijke dansgroepen en -verenigingen geven acte de préséance, er kunnen leuke spelletjes gespeeld worden, er worden vaak modeshows gehouden waarin kleding van plaatselijke winkels geshowd wordt, noem maar op! Ook veel kinderen, showbands en fanfares laten hun muzikale kunsten zien en vooral horen. In de grote steden zijn er daarnaast vaak live optredens van dj’s, bands en artiesten. Eén ding is in alle plaatsen gelijk: veel oranje uitgedoste mensen!

Koningsnacht

De avond voor Koningsdag is traditioneel gezien een groot feest. Koningsnacht, ook vaak Nacht van Oranje genoemd, wordt in vele steden groots gevierd. Bent u op zoek naar een koninklijk leuk feestje, kom dan bijvoorbeeld naar:

In al deze steden worden leuke live optredens georganiseerd van vele Nederlandse artiesten!

Er is van alles te doen met Koningsdag in heel Nederland!

Lintjesregen

Voorafgaand aan Koningsdag wordt elk jaar de ‘Lintjesregen’ georganiseerd. Over het algemeen genomen is dit de laatste werkdag voor Koningsdag. Veel mensen in Nederland zetten zich belangeloos in voor de samenleving, op talloze verschillende manieren.

De een werkt al tientallen jaren als gastdame in een buurthuis, de ander zet zich in voor vrouwenemancipatie, weer iemand anders werkt al jaren als vrijwilliger bij een vereniging, noem maar op. Dankzij al deze mensen wordt Nederland mooier, beter of schoner, oftewel: leefbaarder!

De voorstellen zijn weer ingediend en tijdens de Lintjesregen ontvangen deze mensen een koninklijke onderscheiding en worden ze in het zonnetje gezet.

Geschiedenis Koningsdag

In het jaar 1885 werd voor het eerst Prinsessendag gevierd. Op 31 augustus was prinses Wilhelmina jarig en deze dag werd ingesteld als feest om de nationale eenheid te benadrukken. Prinsessendag was de voorloper van Koninginnedag. Koninginnedag werd jarenlang op 30 april gevierd. Van oorsprong is dit de geboortedag van Juliana, zij was koningin van 1948 tot 1980. In die tijd werd er op deze datum een defilé gehouden, de hele Oranje-familie stond dan op het bordes van Paleis Soestdijk.

Er liep dan een kilometerslange optocht van mensen langs die bloemen en geschenken aan de familie brachten. ’s Morgens liepen de kinderen van de basisschool in een optocht naar het stadhuis en brachten de burgemeester allerlei liederen ten gehore, met uiteraard als slotakkoord het Nederlands volkslied. In veel plaatsen werden daarna spelletjes voor de kinderen georganiseerd, zoals koekhappen en zaklopen en aan het einde van de dag een lampionoptocht.

Soms werden er ook voor volwassenen leuke dingen georganiseerd zoals optredens van jazz- en popbandjes.

Bij de troonopvolging van koningin Beatrix op 30 april in 1980 werd besloten om de datum van Koninginnedag in stand te houden. Ter ere van koningin Juliana, als herinnering aan de dag van de troonopvolging en simpelweg omdat het weer op 30 april beter is dan het weer op Beatrix’ eigen verjaardag (31 januari). Wel werd toen de vorm van Koninginnedag gewijzigd. Sinds 1981 bezoekt de koningin met zo veel mogelijk leden van de koninklijke familie twee plaatsen in Nederland. Daar wordt de familie ontvangen met speciale vieringen en vaak leuke Oudhollandse spelletjes.

Met de troonsopvolging door koning Willem-Alexander in 2013 werd de naam Koninginnedag veranderd in Koningsdag. Ook de datum werd toen aangepast, vanaf 2014 wordt Koningsdag op 27 april gehouden. Dit is de verjaardag van Willem-Alexander. Valt deze datum op een zondag, dan wordt het een dag vervroegd naar de zaterdag.