Dagje uit op Schiermonnikoog

Op Wat te doen vandaag vind je de leukste uitjes op Schiermonnikoog!

Wat te doen op Schiermonnikoog. Schiermonnikoog, een oase van rust. Dat betekent niet dat er weinig te doen valt, er is best wel wat te doen op Schiermonnikoog.

Veel te doen op Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is het vijfde bewoonde Waddeneiland van Nederland en het grenst aan de noordzijde aan de Noordzee en aan de zuidzijde aan de Waddenzee. Er wonen nog geen duizend inwoners op het eiland. Bezoekers mogen geen auto meenemen op het eiland, zoals bijvoorbeeld op Texel wel mag.

Bekijk hier de agenda van Schiermonnikoog

Cultureel dagje op Schiermonnikoog

Er zijn op Schiermonnikoog drie musea te vinden. Bezoek bijvoorbeeld eens Bunkermuseum Schlei aan de Prins Bernhardweg. In de Tweede Wereldoorlog was er een Duitse bezettingsmacht van ongeveer 600 soldaten op Schiermonnikoog. Er werden bunkers aangelegd om het eiland te verdedigen tegen de geallieerden. Deze waren onderdeel van de Atlantikwal, welke van Noorwegen tot de Spaanse grens liep. Er werden hele bunkercomplexen aangelegd en zelfs een compleet dorp. Dit dorp bestond uit barakken, luchtafweergeschut, radarinstallaties en natuurlijk bunkers. De codenaam voor dit dorp was Schlei, de Duitse naam voor de vissoort zeelt. Het museum is hier ook naar vernoemd. Op Schiermonnikoog vindt u ook Schelpenmuseum Paal 14. Hier kunt u kennis maken met de bijzondere wereld van de weekdieren. Op insecten na is dit de grootse diergroep ter wereld waarin meer dan 100.000 soorten voorkomen. In dit museum op Schiermonnikoog vindt u zo’n 1.500 soorten, eigenhandig door het gezin verzameld. U ziet het, er is van alles te doen op Schiermonnikoog op cultureel gebied!

Neem een kijkje bij het Bezoekerscentrum Schiermonnikoog

Bij het Bezoekerscentrum Schiermonnikoog kunt u voor allerhande dingen terecht. Het is een goed startpunt als u meer te weten wilt komen over het eiland en het Nationaal Park. Dit kan door het bekijken van de verschillende vaste en wisselexposities. Ook kunt u hier verschillende excursies boeken. Wat dacht u bijvoorbeeld van een middagje mee met een strandjutter?

Of lijkt het u leuk om een kaasboerderij te bezoeken en met uw eigen ogen te zien hoe kaas gemaakt wordt? Uiteraard kunt u hier ook terecht als u op zoek bent naar informatie of bijvoorbeeld folders over Schiermonnikoog.

Er is van alles te doen op Schiermonnikoog!

TVTAS

Naast Schiermonnikoog zijn er nog 4 waddeneilanden die in Nederland ook bekend staan als TVTAS. Het is een ezelsbruggetje die iedereen leert op de basisschool. Op deze eilanden valt er genoeg te beleven!

Lees meer over de waddeneilanden;