Dagje uit op Schiermonnikoog

Op Wat te doen vandaag vind je de leukste uitjes op Schiermonnikoog!

Wat te doen op Schiermonnikoog. Schiermonnikoog, een oase van rust. Dat betekent niet dat er weinig te doen valt, er is best wel wat te doen op Schiermonnikoog.

Hoe bereik je Schiermonnikoog?

Om op het Waddeneiland Schiermonnikoog te komen, neem je de veerboot vanuit Lauwersoog (Groningen). Parkeren kan op het parkeerterrein aan de Zeedijk, of kom met het openbaar vervoer. Zorg ervoor minimaal een half uur voor vertrek aanwezig te zijn, het kan druk zijn! De overtocht duurt ongeveer 45 minuten, maar er is ook een sneldienst die er slechts 20 minuten over doet.

Veel te doen op Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is het vijfde bewoonde Waddeneiland van Nederland en het grenst aan de noordzijde aan de Noordzee en aan de zuidzijde aan de Waddenzee. Er wonen nog geen duizend inwoners op het eiland. Bezoekers mogen geen auto meenemen op het eiland, zoals bijvoorbeeld op Texel wel mag.

Bekijk hier de agenda van Schiermonnikoog

Cultureel dagje op Schiermonnikoog

Er zijn op Schiermonnikoog drie musea te vinden. Bezoek bijvoorbeeld eens Bunkermuseum Schlei aan de Prins Bernhardweg. In de Tweede Wereldoorlog was er een Duitse bezettingsmacht van ongeveer 600 soldaten op Schiermonnikoog. Er werden bunkers aangelegd om het eiland te verdedigen tegen de geallieerden. Deze waren onderdeel van de Atlantikwal, die van Noorwegen tot de Spaanse grens liep. Er werden hele bunkercomplexen aangelegd en zelfs een compleet dorp. Dit dorp bestond uit barakken, luchtafweergeschut, radarinstallaties en natuurlijk bunkers. De codenaam voor dit dorp was Schlei, de Duitse naam voor de vissoort zeelt. Het museum is hier ook naar vernoemd.

Op Schiermonnikoog vind je ook Schelpenmuseum Paal 14. Hier kun je kennis maken met de bijzondere wereld van de weekdieren. Op insecten na is dit de grootse diergroep ter wereld waarin meer dan 100.000 soorten voorkomen. In dit museum op Schiermonnikoog vind je zo’n 1.500 soorten, eigenhandig door het gezin verzameld. Je ziet het, er is van alles te doen op Schiermonnikoog op cultureel gebied!

Neem een kijkje bij het Bezoekerscentrum Schiermonnikoog

Bij het Bezoekerscentrum Schiermonnikoog kun je voor allerhande dingen terecht. Het is een goed startpunt als je meer te weten wilt komen over het eiland en het Nationaal Park. Dit kan door het bekijken van de verschillende vaste en wisselexposities. Ook kun je hier verschillende excursies boeken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een middagje mee met een strandjutter?

Of lijkt het je leuk om een kaasboerderij te bezoeken en met eigen ogen te zien hoe kaas gemaakt wordt? Uiteraard kun je hier ook terecht als je op zoek bent naar informatie of bijvoorbeeld folders over Schiermonnikoog.

Er is van alles te doen op Schiermonnikoog!

TVTAS

Naast Schiermonnikoog zijn er nog 4 Waddeneilanden die in Nederland ook bekend staan als TVTAS. Het is een ezelsbruggetje die iedereen leert op de basisschool. Op deze eilanden valt er genoeg te beleven!

Lees meer over de Waddeneilanden;