Weekendje Amersfoort

Doen! Gezellig wandelen en fietsen door Amersfoort.

Af en toe een weekend weg is heerlijk! Deze keer besloten we de fietsen op de drager te plaatsen en vanuit Drenthe richting Amersfoort te gaan. We hadden een kamer bij Van der Valk A1 geboekt en van daar uit konden we lekker op de fiets Amersfoort in.

Bij de receptie van het hotel kon je diverse wandel en fiets routes meenemen.

Fietsen naar Amersfoort

Eenmaal aangekomen bij de Lieve Vrouwe Kerk zijn we begonnen aan een stadswandeling. Een route van ongeveer 5 kilometer die je door de stad brengt. Je kunt de toren ook beklimmen te samen met een gids en bij helder weer kun je Utrecht heel goed zien en als je goed kijkt kun je zelfs Amsterdam waarnemen. Na de beklimming zijn wij weer verder gelopen en kom je langs De Grote Kei waar we even een kop koffie gehad met een heerlijk taartje.

Na deze stop kwamen we langs Stadsklooster Mariënhof waar je een award winnende wijnbar binnen de muren vind. Ook kun je nog een wandeling maken door de kloostertuin waar jij je niet midden in een stad waant. Wij vervolgen de route door het plantsoen waar we over de Waterpoort Monnikendam zijn gelopen. Deze bestaat uit 2 torens een prachtig aangezicht tussen al het groen en de bloemen omringt door water. Ook kom je langs het huis met paarse ruiten waar de stadhouder tijdelijk onderdak heeft gehad.

We vervolgen onze route door Muurhuizen waar je je haast in het buitenland waant. Dit was vroeger de stadsmuur maar er is weinig meer van de zien. De oude bakstenen van de muur zijn hergebruikt in de huizen die er nu staan. We liepen onder de dieventoren door waar vroeger de stadsgevangenis was gevestigd. Deze stond helaas nu in de steigers waardoor deze niet goed te zien was.

Winkelen in Amersfoort

Uiteraard kunnen wij de winkels niet overslaan vandaag. In de Grote Sint Jansstraat zijn diverse winkels met een uniek assortiment. Van kunst tot bloemen en cadeaus. Deze straat is echt de moeite waard!  Heerlijk om even binnen te snuffelen bij alle winkeltjes. Ook zit treffen wij hier in een oud pakhuis Anna’s Smaakatelier, de winnares van heel Holland bakt een aantal jaren terug.

Het is de plek voor een heerlijke lunch of gewoon een taartje natuurlijk. Daarna kwamen we langs een prachtig idyllisch hofje er staat een soort van kapel vooraan bij de ingang welke bedoeld is alleen voor de bewoners van dit hofje waar zich 49 wooneenheden bevinden.

We lopen langs een groot kunstwerk van een stier weer richting het plantsoen met de 2e stadsmuur deze werd ooit gebruikt ter vergroting van het stadsgebied. De joodse begraafplaats ligt achter gesloten hekken aan de route wat ons opviel toen wij door een luikje in de deur keken dat het gras hoger stond dan de graven waren..

We vervolgens onze weg en komen we eigenlijk bij het grootste (en mooiste) kunstwerk van de stad de Koppelpoort met volmolen en katoendrukkerij. Je kunt ook nog een uitstapje maken naar de bierbrouwerij waar je een lekker Amersfoorts biertje kunt proeven. De Beiaardenschool is hier ook gevestigd welke naast nog eentje in Mechelen de enige is waar Beiaarden worden opgeleid.

Museum Flehite is gebouwd op de oude stadsmuur en exposeert en bewaart het culturele erfgoed van Amersfoort. DIt museum is zeker de moeite waard om alle 18000 stukken te bewonderen. Op de markten die daarna volgen kun je gezellig nog even een terrasje pikken zoals wij ook hebben gedaan. Een welverdiende versnapering na een mooie wandeling door het veelzijdige Amersfoort.

Fietsen door de regio

De volgende dag hebben we  na een heerlijk ontbijt de route Meanderen langs de Eem gefietst. Deze route is ongeveer 45 km en voert je vanuit Amersfoort door de rustige en natuurlijke omgeving langs o.a. Spakenburg.

Dit vissersdorpje is wel een bezoekje waard vooral om de oude vissershaven te bekijken en eventueel een visje te eten. Het was zondag en helaas troffen wij het niet. Bijna alles was dicht en het dorp leek wel uitgestorven dus besloten we verder te fietsen en een heerlijke lunch bij restaurant de Faam in Hoogland te nemen wat een echte aanrader is.

Na deze heerlijk fietstocht zijn we weer richting het hotel gegaan en met de auto weer terug naar huis gereden. Het was een geslaagd weekendje weg!  Op naar het volgende uitje.

Groetjes Monique