Naar de Marker Wadden

Ik ga vandaag een dag naar een stukje ongerept natuur, de Marker Wadden.

Naar de Marker Wadden

Het is een stralende dag! Een paar dagen ervoor had ik bedacht, ik ga een dag naar de Marker Wadden. Al een paar dagen vertoef ik in de provincie Flevoland en geniet ik volop van de Oostvaardersplassen en heb ik dag vertoeft in Bataviastad.

Ik fotografeer heel graag in de natuur en hoorde al een aantal weken eerder dat de zeldzame Zwarte Ibis is gespot op de Marker Wadden.

Bekijk foto’s van mij op fotosquad.nl

 

Over de Marker Wadden

De Marker Wadden in Flevoland is een groot project van Natuurmonumenten. De Marker Wadden zorgt voor het natuurherstel van het Markermeer. Door de aanleg van natuureilanden met zand, klei en slib uit het Markermeer komt nieuwe natuur tot ontwikkeling.

Met de aanleg van Marker Wadden creëren Natuurmonumenten, Rijkswaterstaat en Boskalis een robuust natuurgebied in het hart van Nederland. Op de De Marker Wadden wordt op innovatieve wijze gebouwd met en voor de natuur. De Marker Wadden is een natuurparadijs voor vissen en vogels. 

Dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij kon dit project van start gaan.

Bron: Natuurmonumenten

Wandelen met Alpaca’s op Hoeve Zandbelt

​Naar de Marker Wadden

Vooraf je bezoek aan de Marker Wadden moet je een ticket boeken voor de boot, middels een tijdslot kun je naar de Marker Wadden en dan mag je daar 5 uur verblijven. De bootreis duurt ongeveer 45 minuten. Ik koos voor de eerste boot van half 10.

De ‘Blue Amigo’ ligt in Bataviahaven klaar en nadat iedereen is ingestapt varen we naar de Marker Wadden. De vaartocht voelt alsof ik naar een Waddeneiland ga. Ik krijg altijd direct een soort van vakantie gevoel als ik op een veerboot stapt. Eenmaal aangekomen op het eiland, zie ik ook wat zeilboten liggen, je kunt ook met een eigen boot aanmeren op de Marker Wadden. Wij worden bij aankomst welkom geheten door vrijwilligers van Natuurmonumenten.

Je kunt er alleen op uit of met een gids over het eiland wandelen. Ik besluit het eerste. Door de borden op het eiland en omdat het een eiland is kun je niet verdwalen lijkt me. Op het strandje liggen doe ik later wel, ik wil heel graag met mijn camera op zoek naar de Zwarte Ibis.

Haven Terschelling

Op de Marker Wadden

Op de Marker Wadden is overal waar je kijkt natuur. Wat een prachtig natuureiland! De Marker Wadden ligt midden in het Markermeer. Het eiland wordt inmiddels goed gevonden door vele vogels! Ze komen op het eiland om uit te rusten tijdens hun doortrek maar inmiddels ook om te broeden. Verschillende gebieden zijn daarvoor speciaal ingericht en niet toegankelijk voor bezoekers.

Het is een warme dag, daardoor zijn er bijna geen kleine vogels zoals het Baardmannetje te spotten. Ook vlinders en libellen zijn er door de warmte bijna niet. Er zijn daarentegen wel heel veel soorten weidevogels!

De Kleine plevier, Strandplevier, Meeuwen, Visdieven, maar ook eenden en ganzen zijn er op het eiland te bewonderen.

naar de Marker Wadden

Zeldzame Zwarte Ibis

Ik wandel vanaf de ingang naar de Steltloper. Een grote uitkijktoren die vanaf de snelweg naar Enkhuizen ook goed te zien is. Vanaf de Steltloper kun je wijds uitkijken over het Markermeer. Voor de Steltloper ook een grote plas en daar zie ik al gelijk een aantal Lepelaars foerageren. De volgende kijkhut is de Lepelaar, halverwege de lepelaar kijk ik door het riet richting de plas en ja hoor ik zie ze al gelijk! De zeldzame Zwarte Ibis en niet 1 maar 2 lopen er te scharrelen door de drek! Door het tegenlicht kan ik niet echt mooie foto’s maken maar de waarneming is al heel bijzonder.

Meerdere vogelaars zijn er op het eiland en lopen net als ik een rondje op het eiland. Als ze langslopen vragen ze wat ik zoal zie en als je dan verteld dat de Zwarte Ibis er rond loopt, staan er ineens veel mensen op dezelfde plek deze bijzonder vogel te bewonderen.

Ik loop verder op het eiland in de hoop dat ik ze nog een keer tegen zal komen. Je kunt op meerdere punten op het eiland andere kanten op lopen. Je hebt 5 uur de tijd om het eiland te verkennen en tussendoor zijn er bankjes of kun je even uitrusten bij een uitkijkpunt.

Onderweg kom ik helaas niet veel kleine vogeltjes tegen. Zwaluwen zijn er wel volop! Ook zijn er hier al veel planten zoals Wilde rucola, Zeeaster en Watermunt en hoor ik krekels en kikkers in de plassen en langs de kant in het riet. Het schijnt zelfs dat de Zeearend en de kiekendief op het eiland zijn gespot. Deze heb ik niet gezien helaas.

Haven Terschelling

Genoeg te zien op de Marker Wadden

Bij de ingang kun je een kopje koffie of kleine lunch kopen. Ook kun je vanaf daar naar het strandje. Eenmaal op de terugweg richting het restaurant zie ik de Zwarte Ibis nog een keer! Tussen diverse steltlopers loopt de Zwarte Ibis daar ‘gewoon’ rond te scharrelen. Dit maal is het licht perfect en klik ik er op los met mijn camera.

Na ruim een uur foto’s maken besluit ik dan toch maar om de hitte even te verruilen voor een versnapering en bestel ik een kopje koffie met appelgebak. Eenmaal nee geploft kijk ik terug in mijn camera en zie ik dat ik naast de Zwarte Ibis ook Kluten, Strandplevier, Wintertaling, Lepelaars, Bergeend de Grauwe Gans en de Bonte bekplevier op de foto heb gezet.

Zwarte Ibis op de Marker Wadden

Kust en Vlinderroute

Natuurmonumenten verkoopt op het eiland ook een wandel en zoek kaart. Hierop kun je het hele eiland zien, en zie je de Kust en Vlinderroute. Beide routes zijn zeer leerzaam ook voor kinderen. Kinderen kunnen door goed rond te kijken alle planten en vogels noteren of meedoen met een vlindertelling.

De vrijwilligers staan de hele dag ook graag te woord, je leert veel op het eiland!

Terug naar het vaste land

Ik heb nog 1,5 uur voordat ik terug moet op de boot. Vanmorgen bedacht ik nog dat ik wel langer op het eiland zou willen blijven maar dat is nou eenmaal niet de bedoeling. Je kunt 5 uur lang op het eiland zijn en dan wordt je terug gebracht. Eigenlijk is 5 uur ook meer dan genoeg. Ik besluit om op het strand nog even te genieten van de Marker Wadden.

Een bezoek aan de Markerwadden is zeer zeker de moeite waard! Ik denk dat ieder jaargetijde interessant zal zijn. Ik ga zeker nog eens terug!

Toptip-> Doe vooral goede wandelschoenen aan!

Groetjes Carla