Wat te doen in Friesland

Op Wat te doen vandaag vind je de leukste uitjes in Friesland, maar ook de leukste evenementen!

Wat te doen vandaag in Friesland. Friesland telde in 2018 ruim 660.000 inwoners. De hoofdstad is Leeuwarden. Naast het Nederlands praten de meesten inwoners in de provincie Fries. Friesland wordt begrensd door Groningen en Drenthe, in het zuiden door Overijssel en Flevoland.

Wat te doen in Friesland?

De provincie Friesland is dé plek voor watersport samen met de provincie Zeeland. In de winter hopen op De Elfstedentocht, die zomers tijdens grote evenementen afgelegd wordt per fiets, te voet, met de boot of op de motor.

Waddeneilanden

Behalve op en aan de Friese Meren kunt u ook heerlijk uitwaaien op de Waddeneilanden

Met de veerboot vanaf Harlingen, Holwerd en Lauwersoog bent u er in no time, en er is altijd heel veel te doen op de eilanden!

Uitjes in Friesland

In het Friese Workum staat Het Jopie Huismanmuseum. Hier vindt u de realistische schilderijen van de bekende kunstenaar, oud ijzer- en lompenkoopman Jopie Huisman. Er zijn uiteraard nog meer musea in Friesland.

Gaat u graag naar het theater? In Friesland zijn er meerdere theaters met allen een zeer uitgebreid programma. Het hele theaterseizoen spelen er grote diversiteit een voorstellingen en ook de lokale artiesten treden er graag op.

Trek er op uit in Friesland!

Overnachten in Friesland

Trek je er overdag op uit in het prachtige Friese landschap of bezoek je de Friese hoofdstad? Geniet dan ’s nachts van een heerlijke nachtrust onder een heldere hemel. Van een luxe overnachting in het Boutique Hotel Het Catshuis tot bijzonder overnachten in een 23.000 liter wijnvat bij Hotel De Vrouwe van Stavoren.

Leuke tip: Bezoek het eerste en het enige hostel in Leeuwarden en slaap in een oude gevangenis.

Lees hier alle tips overnachten in Friesland

Varen door Friesland

Een groot deel van Friesland bestaat uit water. Dat betekent dat vele plaatsen in Friesland te bereiken zijn met een boot. Al varend kun je door Friesland met een boterboot mooie routes varen. De vele bruggen zijn beweegbaar en ook bij de vast bruggen kun je met een boot door heen varen.

Bereik de mooie dorpen, ze zijn een bezoek meer dan waard! Terherne, Grou, Sneek, Dokkum of Harlingen bezoeken? Meer aan in de jachthavens en geniet van alles wat Friesland te bieden heeft. Ontdek met diverse vaarroutes Friesland met een boot. Wil je een boot huren? Zonder vaarbewijs kun je een boot huren om zo de wateren op te gaan. Overnachten midden in de natuur, of boek een huisje aan het water!

Nog meer uitjes

Ook kunt u in Friesland lekker winkelen in de kleine en grote steden. In Heerenveen kunt u uitgebreid shoppen en in Gorredijk vind u leuke boetiekjes. Bent u toe aan een middag genieten? Dan kunt u eens een bezoek brengen aan een beautycenter. Hier kunt u genieten van de sauna’s, baden of van een massage.

Wilt u een middag creatief bezig zijn met uw vriendinnen of collega’s? Volg dan één van de leuke workshops.

Er zijn genoeg leuke uitjes te vinden in Friesland voor jong en oud!

Uit eten in Friesland

Gerechten met cranberry’s en de sterke drank Berenburg zijn kenmerkend voor Friesland. Verscheidene restaurants hebben typisch Friese streekgerechten op het menu, zodat u met de bijzondere smaak van deze streekgerechten kennis kunt maken.

Lees leuke tips om uit eten te gaan in Friesland

Voor en met kinderen

Voor de allerkleinsten is het Speelpark Sanjesfertier in Zwaagwesteinde een waar speelparadijs. Zowel binnen als buiten kunnen de kinderen zich heerlijk uitleven. Er is een grote apenkooi, een klimpyramide, een westerntrein en zelfs een botenbaan. Bekijk hier de leukste kinderfeestjes en speeltuinen in Friesland.

Sneekweek uitjes

Sinds de jaren dertig vindt jaarlijks de Sneekweek plaats. Dit 6-daagse zeilevenement trekt jaarlijks in augustus bijna 1000 boten uit binnen- en buitenland naar het Sneekermeer. In Sneek heerst die week een uitgelaten feeststemming. Behalve zeilwedstrijden worden er nog meer aardige festiviteiten georganiseerd en is er een leuke kermis.

Elf Fonteinen in Friesland

De Elf Fonteinen zijn permanente kunstwerken op prominente plekken in de elf steden van de Friese Elfstedentocht. Van Dokkum tot aan Leeuwarden, in iedere Elfstedenstad staat een andere fontein. Stuk voor stuk zijn het bijzondere kunstwerken die te bezichtigen zijn.

Leuke tip: Fiets door heel Friesland langs de Elf Fonteinen.

Oerol Festival

Het Oerol Festival is een jaarlijks terugkerend 10-daags locatietheater en landschapskunstenfestival op het eiland Terschelling. Tijdens dit bijzondere evenement staan cultuur, natuur en experiment centraal. Jaarlijks trekt Oerol zo’n 55.000 bezoekers.

 

In Friesland kan een ieder volop genieten van watersport, kunst en cultuur en … lekker eten!