Rondvaarttocht door Alde Feanen

Hartje winter varen door Natuurgebied de Alde Feanen.

Het is februari en eigenlijk is het nog winter, maar eigenlijk merken we daar maar weinig van. De dagen zijn over het algemeen zacht en het zonnetje laat zich regelmatig zien, wat ook betekent dat de flora en fauna in Nederland alweer tot leven komen. Veel vogels komen langzamerhand terug naar ons kikkerlandje en ook trekvogels, ganzen en eenden zijn nog volop in de natuurgebieden te vinden.

Het water op!

Alhoewel het op dit tijdstip van het jaar behoorlijk rustig is met dieren in de natuur, is er ook nog genoeg te zien als je maar goed oplet. Met een verrekijker in de aanslag en camera in de hand zijn wij graag in de natuur te vinden! Het belooft een mooie, zonnige dag te worden, al met al een goede keuze om een ‘winterse’ rondvaarttocht te gaan maken door de Alde Feanen in Friesland.

Varen door de Alde Feanen

Wij hebben een vaartocht geboekt bij Natuurgebied Alde Feanen. Vanaf het Bezoekerscentrum varen we met excursieboot ‘De Blaustirns’ door het hele natuurgebied. De Blaustirns vaart op zonne-energie zodat je in alle stilte van de natuur kunt genieten.

Alde Feanen is grotendeels via het water te bereiken. Het is een echt vaargebied. De zon schijnt maar er is ook een behoorlijk wind. Maar met een warme jas aan, handschoenen en sjaal om blijven we vast wel warm. We worden zeer hartelijk begroet op de Blaustirns. Het echtpaar dat ons rond gaat varen kent het hele gebied op hun duimpje en zullen ons de hele tocht (die ruim 2,5 uur duurt) voorzien van informatie en wetenswaardigheden, dieren en plantensoorten van de Alde Feanen.

Je kunt beneden vertoeven en achter het raam alles zien maar je kunt ook vanaf het open bovendek over de hele omgeving kijken. Het uitzicht is prachtig! Tijdens het eerste stuk dat we varen vertelt de gids veel over de omgeving, over hoe het is ontstaan en varen we langs diverse punten waar veel over te vertellen is.  De huizen die hier in het gebied staan zijn nu vooral vakantiewoningen maar vroeger tijdens de oorlog werd er hard gewerkt in het gebied. We luisteren aandachtig naar de verhalen over vroeger, want daar willen we alles over weten. We komen alles te weten over het grootste laagveenmoeras van Noordwest Europa. We varen door meerdere gebieden. De boot neemt ons onder andere mee  door de Ule Krite, Grutte Krite en de Fokkesleat.

Beneden op de boot zijn ‘beleeftafels’ beplakt met grote omgevingskaarten. Hier leren we veel over de planten, dieren, vissen en vogels die we onderweg tegenkomen.

We zijn ruim 2,5 uur onderweg en hebben veel gezien. De zeearend zat op zijn nest. We konden hem goed zien van grote afstand met de verrekijker. Daarnaast werden we blij verrast door een vos in het gebied die druk op jacht was naar wat eten, een buizerd vloog cirkels in het gebied en een torenvalk was aan het bidden in de lucht. We zagen een kolonie aalscholvers en reeën die door het gebied aan het rondscharrelen zijn. Maar ook ganzen, eenden en weidevogels leven in de Alde Feanen.

En dan is het nu nog rustig in het gebied, aldus de kapitein.

Nationaal Park De Alde Feanen

Nationaal Park De Alde Feanen ligt in provincie Friesland en is gelegen rondom het dorp Eernewoude. Het Nationaal Park heeft een oppervlakte van bijna 4.000 hectare. Je kunt te water het hele gebied verkennen maar er zijn ook heel veel wandel- en fietsroutes. Het grote, uitgestrekte en gevarieerde gebied is voor iedere natuurliefhebber een must see! Ga wandelen, fietsen, varen of met de sup of kano het water op!

Er zijn in het hele gebied vele routes.

Wil je er ook op uit in de Alde Feanen? Online kun je veel informatie vinden maar ook in het bezoekerscentrum kun je vragen naar de excursies, jeugdactiviteiten, rugzakroute, fiets- en wandelroutes. Een overzicht van alle activiteiten is te vinden in de activiteitenkalender op www.np-aldefeanen.nl

Deze vaartocht door het hele gebied is een aanrader om eens te gaan doen!