Prachtig plekje: De Kiekkaaste

Geniet van de natuur vanuit deze statige vogelkijkhut

Prachtig plekje: De Kiekkaaste in Groningen

In het meest noordoostelijke puntje van Groningen, tegen de Duitse grens, vind je de enige buitendijkse vogelkijkhut van Nederland: De Kiekkaaste.

In het vlakke landschap is deze statige hut een lust voor het oog – en voor de lens! Menig enthousiast fotograaf bezoekt De Kiekkaaste om naar hartelust plaatjes te schieten. En dat is niet verwondelijk, want als je op het juiste moment van de dag komt lijkt het net of je je in een andere wereld waant.

Foto | Nickey Smolders

De Kiekkaaste

Vanuit deze vogelkijkhut op palen heb je uitzicht over het landschap van het Groningse Dollardgebied. Hier stopt de zeedijk en mondt de getijdenrivier Eems uit in de Waddenzee. Zoet en zout water komen in dit stukje UNESCO Werelderfgoed bij elkaar. Hier spot je bijzondere vogels, planten, vissen en andere dieren, zoals zeehonden en zelfs bruinvissen.

Tip: kom vooral eens naar De Kiekkaaste tijdens zonsopkomst of zonsondergang. Mooie foto’s gegarandeerd!

De Kiekkaaste

Foto | Nickey Smolders

Hoe kom je er?

Net buiten Nieuwe Statenzijl loopt het pad naar De Kiekkaaste. Vanaf de sluis is het een kwartiertje lopen. Aan zowel de Nederlandse en de Duitse kant van Nieuwe Statenzijl zijn parkeerplaatsen te vinden.

Zoek je nog een leuk uitje in Groningen dit weekend? Maak eens een tripje naar De Kiekkaaste! Of bekijk alle andere uitjes in Groningen.

De Kiekkaaste

Foto | Nickey Smolders