Vuurtorens op de Waddeneilanden

Vuurtorens op de Waddeneilanden zijn bezienswaardigheden die je niet moet missen!

Vuurtorens op de Waddeneilanden

Ieder eiland heeft er eentje, Schiermonnikoog zelfs twee. Het zijn de iconische bouwwerken van de Waddeneilanden: Vuurtorens!

In totaal zijn er zes vuurtorens op de Waddeneilanden. Hoe bijzonder zijn de vuurtorens? Kun je vuurtorens bezichtigen en zijn ze nog in werking? De oudste werkende vuurtoren van Nederland is de Brandaris op Terschelling. Waddeneiland Schiermonnikoog heeft maar liefst 2 vuurtorens.

Lees hier alles over de vuurtorens op de Waddeneilanden
Wat te doen op Texel

6 Vuurtorens

Maar liefst 6 vuurtorens pronken op de Waddeneilanden!

  • De Brandaris op Terschelling
  • De Rode Reus op Texel
  • De Vuurduin op Vlieland
  • De Rode Toren op Ameland
  • De Noordertoren en Zuidertoren op Schiermonnikoog

Een vuurtoren wordt gebruikt door schepen die ’s nachts varen. De lichten van de vuurtoren helpen de schepen om te zien waar het land is. De vuurtorens op de Waddeneilanden zijn nog altijd in werking al hebben de meeste schepen tegenwoordig een radar op hun boot. Vuurtorens zijn prachtige bezienswaardigheden, allen een ‘mustsee’ als je op het eiland bent.

Wat te doen op Texel

De Brandaris op Terschelling

De Brandaris pronkt op Terschelling. De Brandaris is de oudste nog werkende vuurtoren op Terschelling.

Ver in de duinen wandelen om de Brandaris te bezoeken is niet nodig. De toren staat midden in centrum van West Terschelling. De Brandaris is 56 meter hoog en al ruim 400 jaar oud. Het vuurtorenlicht is al vanaf 54 kilometer zichtbaar! Zodra het schemering wordt kun je elke vijf seconden het licht van de Brandaris zien schijnen over de zee en het eiland.

Sinds 1989 dient de vuurtoren als Centrale Meldpost Waddenzee en wordt 24 uur per dag bemand door vuurtorenwachters. Om de toren zijn gezellige winkeltjes en horeca. Helaas is de toren niet meer te beklimmen. De vuurtoren is niet toegankelijk voor publiek je kunt er wel trouwen!

Lees alles over de Brandaris

Eierland op Texel

Op het noordelijkste puntje van Texel, tussen de Noordzee en de Waddenzee staat de Texelse vuurtoren genaamd Eierland. Op dit stukje van het eiland kun je écht voelen wat windkracht zes betekent! De toren lag in 1945 onder oorlogsvuur, de gaten zijn nog altijd zichtbaar.

De inwoners van Texel hebben de vuurtoren te danken aan de lokale notaris Johannes Ludovicus Kikkert. De Eierland is enige vuurtoren in Nederland waar je aan drie kanten over de zee uitkijkt. De Vuurtoren op Texel is te bezichtigen. Beklim de ruim 118 trapreden van de Rode Reus. Er is geen lift, maar eenmaal boven dan kun volop genieten van een prachtig uitzicht!

Lees alles over Vuurtoren op Texel op Vuurtorentexel.nl

De Vuurduin op Vlieland

De Vuurduin is een vuurtoren die op het Vuurboetsduin op Vlieland staat. De Vuurduin van Vlieland wordt ook wel de Rode Kabouter genoemd. De Vuurtoren is 42 meter hoog. De vuurtoren is het gehele jaar geopend. Wanneer de vlag op de vuurtoren wappert is deze geopend voor publiek. Beklim de vuurtoren voor een adembenemend  uitzicht over de zee en het eiland, de Noordzee en de Waddenzee.

De gietijzeren vuurtoren is ontworpen door Quirinus Harder en gebouwd in 1877-1878. De Vuurtoren is nog altijd in werking. Om de 2 seconden brandt het licht. De Vuurduin is een reservebaken voor het geval het radarsysteem defect is. De vuurtoren is sinds 1980 een rijksmonument.

Lees meer over de Vuurduin

De Bornrif op Ameland

De vuurtoren van Ameland, officieus de Bornrif genoemd, werd in 1881 gebouwd in opdracht van Koning Willem III. De vuurtoren is 55 meter hoog en telt ruim 230 treden. De vuurtoren is opmerkelijk rood-wit gestreept en staat in het dorp Hollum. Eenmaal boven kun je genieten van een verbluffend mooi uitzicht.

Sinds 1982 is de Bornrif een rijksmonument en tot 2005 werd de vuurtoren nog gebruikt door de kustwacht. Gemeente Ameland is eigenaar van de vuurtoren. De vuurtoren is geopend voor publiek. Tot 2005 werd de vuurtoren nog gebruikt door de kustwacht.

In de toren vind je een heuse expositieruimte. Op verschillende verdiepingen zijn kleine exposities ingericht.

Lees meer over de vuurtoren van Ameland

De Noordertoren en Zuidertoren op Schiermonnikoog

Op Schiermonnikoog vind je niet één maar twee vuurtorens; De Noordertoren en Zuidertoren.

Tussen de Noordertoren en Zuidertoren zit slechts een kilometer afstand. De torens werden Halverwege de 19e eeuw gebouwd, in opdracht van de toenmalige Nederlandse koning Willem III.  Destijds bevatte iedere vuurtoren alleen nog maar een stilstaand lichttoestel waardoor het voor schepen lastiger maakte om het land te zien en om hun posities daardoor goed te kunnen bepalen. Dat is de reden dat Schiermonnikoog 2 vuurtorens had. De Noordertoren en de Zuidertoren staan in een lijn, waardoor schepen langs gevaarlijke ondiepten geleid konden worden.

Ruim vijftig jaar later, in 1910 kwam er verandering in het lichttoestel in de vuurtorens, er kwamen ronddraaiend lichttoestel. Deze werd in de Noordertoren geïnstalleerd waardoor de functie van de witte Zuidertoren overbodig werd. De “tweede” vuurtoren van Schiermonnikoog werd hierna omgedoopt tot watertoren.

De Noordertoren is nog altijd bemand. 24 uur per dag wordt het scheepvaartverkeer goed in de gaten gehouden en worden weerberichten verstrekt voor de kustwateren. De knal rode toren is 37 meter hoog en is een extra opvallende verschijning in het landschap van Schiermonnikoog.

De Zuidertoren is nadat deze uit functie werd gezet in de loop der jaren vervallen geraakt, maar dankzij de Stichting Behoud Zuidertoren is de toren jaren geleden opgeknapt. Eilanders zijn trots op de 2 torens op het eiland. 

Lees alles over de vuurtorens op Schiermonnikoog

Vuurtorens

Vuurtorens waren vroeger erg belangrijk voor de scheepvaart. Een vuurtoren werd gebouwd in de buurt van kliffen en havens om ’s nachts en bij stormweer schepen te waarschuwen. Iedere vuurtoren geeft een andere sein af.

Tegenwoordig zijn vuurtorens bezienswaardigheden en komen er jaarlijks veel toeristen op af. Vele vuurtorens kun je beklimmen en eenmaal boven kun je genieten van een wijds uitzicht over de eilanden en de zee. Iedere vuurtoren verteld zijn eigen verhaal en heeft een lange geschiedenis! Kom er alles over te weten, bezoek de vuurtorens van de Waddeneilanden.

Lees tip: Lees ook alles over de Vuurtoren op Visitwadden.nl