Varen door Friesland

Ontdek al varend Friesland!

Bijna het grootste deel van de provincie Friesland bestaat uit water. Met een boot kun je door Friesland de mooiste routes varen.

In de hele provincie kun je aanmeren in de vele jachthavens of ergens in de natuur.

Aanlegplaatsen Friesland

In Friesland zijn talloze gratis aanlegplaatsen midden in de natuur! De Marrekrite bied deze gratis aan. Op meer dan 300 locaties in Friesland zijn vrije aanlegplaatsen midden in de natuur. Het is op en top genieten op de Friese wateren.

Bezoek bijvoorbeeld het toeristische dorpen Grou, Harlingen of vaar naar Terherne.

In Terherne kun je naar het Kameleondorp of ga een middag mee op een echte skûtsje. Leer skûtsjesilen en geniet op het Friese water! Uiteraard kun je ook je hengel meenemen en lekker ontspannen gaan vissen. Terherne staat bekend om haar unieke ligging tussen het Sneekermeer en de Terhernster poelen.

Vanuit Grou huur je makkelijk een fiets om een mooie fietsroute de natuur en omgeving te gaan verkennen. Ook wandelend zul je in Grou niet snel vervelen!

Wil je naar Dokkum of Harlingen en wil je er een paar dagen verblijven? Meer aan in de jachthaven en geniet van alles Dokkum en Harlingen te bieden heeft.

Als je door Sneek vaart, kun je niet om de Sneeker Waterpoort heen. Het is een van de bekendste monumenten van Friesland. Het is de laatste van de vier waterpoorten die Sneek heeft geteld. Bezoek ook zeker in Sneek het Fries Scheepsvaartmuseum. Tijdens de jaarlijkse Sneekweek zijn er tal van activiteiten in en om het water in Sneek.

Vaarroutes Friesland

Ontdek met diverse vaarroutes Friesland met een boot. Heb je geen boot? Geen probleem! Je kunt makkelijk een boot huren in Friesland. Ook zonder vaarbewijs kun je een boot huren om zo de wateren op te gaan. Ga overnachten midden in de natuur of boek een huisje aan het water!

Bekijk hier alle vaarroutes

Friesland vanaf het water ontdekken

Een hele mooie route met de boot is langs de elf steden. De Elfstedentocht hoef je niet perse schaatsend af te leggen. Tegenwoordig zijn er routes uitgezet om met de auto of met de fiets, wandelend en per boot te gaan ervaren.

De speciale vaarroute ‘Elfstedenroute’ is er voor iedereen! Bij de Elfstedenroute ontdek je de prachtige rivieren en meren die het landschap van Friesland zo mooi weergeven. De route start in Terherne of Sneek. Je bezoekt via de vaarroute alle elf Friese steden. Als je de Elfstedenroute vaart, vergeet dan zeker de Elf Fountains niet te bezoeken.

Vaar je over het Slotermeer, steek dan over naar Sloten. Sloten is het kleinste dorp van de Friese Elf steden. Het kleine stadje is een lust voor het oog. Overal zie je molens en historische gebouwen, grachtjes en bruggen. In de jachthaven zijn alle voorzieningen aanwezig.

Ben je in de zomermaanden in Friesland? Dan moet je zeker aanmeren in Balk. Eind augustus vind er jaarlijks de populaire Gondelvaart plaats. Balk is zeer sfeervol en met gezellige terrassen en eetgelegenheden.

Brugtijden in Friesland

Bereid je vaartrip naar Friesland goed voor! Stippel je een leuke vaarroute uit? Dan is het handig om de bedieningstijden van de bruggen en sluizen in Friesland ook te kennen.

Het beheer van de brug- en sluistijden in Friesland loopt via Provincie Fryslân. Lees hier de meest actuele informatie rondom de opening van bruggen en sluizen door de hele provincie.

Oant sjen! Op het Friese water!