De Friese Elfstedentocht

De Friese Elfstedentocht, It Giet oan!

De kans dat er een Friese Elfstedentocht gereden kan worden is klein. Maar de Friese Elfstedentocht is mateloos populair bij de echte schaats fanatiekelingen. Zodra het gaat vriezen gaan de ijzers uit het vet en hoopt iedere Nederlander er op. Giet it oan?

Friese Elfstedentocht

De Tocht der Tochten zo wordt de Friese Elfstedentocht ook wel genoemd heeft een totale lengte van 199 kilometer en gaat zoals de naam al zegt langs elf steden in Friesland. De start finish in Leeuwarden. De eerste tocht werd gereden in 1909.

De Elfsteden zijn;

De Elfstedentocht

De eerste tocht werd gereden in 1909 en gewonnen door Minne Hoekstra. Na ruim 13 uur kwam hij als eerste over de finish. Dat het een barre tocht was, is wel duidelijk. Dat de Elfstedentocht niet een makkelijke toch is, is wel begrijpelijk. De tocht kan alleen doorgang vinden als het het ijs minimaal 15 centimeter is over de gehele route.

Helaas voor alle schaats liefhebbers is de kans op een Elfstedentocht jaarlijks erg klein, de meeste kans op een Elfstedentocht is jaarlijks in februari omdat het dan het koudst kan zijn in Nederland.

Koninklijke vereniging De Friesche Elfsteden

In 1909 het jaar van de de eerste Elfstedentocht is de Koninklijke Vereniging De Friesche Elfsteden opgericht.

Zodra het echt winter wordt en voldoende vorst blijft dan komen alle rayon hoofden dagelijks bijeen om te bepalen of de Elfstedentocht door kan gaan. Elk jaar wordt de tocht door het bestuur en andere medewerkers volledig op papier georganiseerd. De daadwerkelijke uitvoering is afhankelijk van het weer.

Lees alles over de Koninklijke vereniging De Friesche Elfsteden

Het Elfstedenkruisje

Iedere deelnemer, die binnen de gestelde tijd de wedstrijd of tocht voltooit en alle stempels heeft verzameld, ontvangt het fel begeerde Elfstedenkruisje.
De medaille in de vorm van een Maltezer kruis met in het midden een cirkelvorm. Uiteraard is het kruisje voorzien het wapen van Fryslân. In het opschrift staat ‘De Friesche Elf Steden’. In 2009 heeft de vereniging het predikaat Koninklijk gekregen en is het kruisje aangepast, zodat ook het koninklijk kroontje zichtbaar is.

Daarnaast ontvangen de eerste elf mannen en elf dames ook nog een medaille. De winnaar bij de mannen ontvangt een grote zilveren schotel, de Pim Mulier-wisselprijs. De winnaar bij de vrouwen ontvangen er twee wisselprijzen. Een zilveren bokaal en een wisselbeker. Uiteraard ontvangen ze ook een prachtige krans.

Elf Fonteinen

In 2018 was Leeuwarden de culturele hoofdstad van europa. Ter gelegenheid van dit jaar zijn er in iedere stad van de Elfstedentocht een fontein geplaatst met allen een eigen kunstenaar en ontwerp. De 11Fountains zoals het project genaamd is, is in 2018 groots opgezet.

De Elf Fonteinen hebben in iedere stad een prominente plaats gekregen.

Lees alles over de Elf Fonteinen

Elfstedentocht per fiets, wandelend, motorisch of varen

De Elfstedentocht is inmiddels ook mateloos populair om al fietsend, wandelend of motorisch of varend af te leggen. Zo zijn er diverse routes en evenementen jaarlijks omtrent de Elfstedentocht. Zo kun je het hele jaar De Elfstedentocht op verschillende manieren beleven!

Fietselfstedentocht

Al meer dan 100 jaar fietsen op pinkstermaandag ongeveer 15.000 deelnemers de Fietselfstedentocht. De route van deze 235 kilometer lange tocht start en finisht in Bolsward.

Bezoek meer informatie over deze bijzondere tocht

Je kunt de Elfstedentocht ook als vakantie boeken. Er zijn diverse arrangementen waar je iedere dag naar een andere stad fiets of wandeld. Ook culinaire arrangementen behoren tot de mogelijkheden.

Elfstedenwandeltocht

Voor de echte wanadelaars is er een Elfstedenwandeltocht. Een prachtige tocht door heel Friesland langs de elf steden. Kom alles te weten over de Elfstedentocht! Als je na afloop de gehele tocht hebt bewandeld dan ontvang je het felbegeerde 11-Stedenwandelkruisje.

Elfstedenvaartocht

Heb je een boot? Ga dan al varend de tocht der tochten varen! Iedere zomer kun je dezelfde route als de schaatsers met de boot afleggen. bijzonder toch?
De route komt uiteraard langs elf steden!

De Elfstedentocht varen is een prachtige ervaring! Voltooi de legendarische Nederlandse schaatstocht met de auto of motor! De route gaat niet alleen door de unieke natuur van Friesland, maar ook door de elf Friese steden, Ontdek Friesland en zijn unieke eigenaardigheden, ontdek alle steden van de Elfstedentocht.

De Elfstedentocht is door de geschiedenis legendarisch, de plaatsen waar de tocht der tochten doorheen gaat zijn toeristische trekpleisters geworden. De Elfstedentocht wandelend, fietsend of motorisch is een echte aanrader! Lees hier nog meer tips in Friesland.

It Giet Oan!