Wat te doen in Harlingen

Bezoek de Havenstad Harlingen!

De stad Harlingen ligt in de Nederlandse provincie Friesland. Harlingen ligt naast Franeker vlakbij de Afsluitdijk. Harlingen behoort tot de Friese elf steden. Vanuit Harlingen verrekken ook de veerboten naar Terschelling en Vlieland.

Wat te doen in Harlingen

In het centrum zijn jaarlijks leuke evenementen en activiteiten en de stad staat bol van cultuur! Op deze prachtige plek aan het water is er het hele jaar door van alles te doen. Er zijn veel wandelroutes, maar ook een rondvaart per boot is een aanrader! In de zomermaanden zijn er de jaarlijkse zomermarkten. Tijdens deze markten zijn er gezellige kraampjes waar je leuke snuisterijen kunt kopen.

Winkelen in Harlingen

Maak een wandeling door het historische centrum. Bewonder de goed bewaarde oude gebouwen, sfeervolle straatjes en historische pakhuizen langs de grachten. In het gezellige centrum kun je ook langs leuke winkels struinen. De kleinere boetiekjes, de gezellige terrassen en de eetcafés maken de sfeer in Harlingen compleet. Het is er gemoedelijk en gezellig! Geniet van verse vis in een van de lokale restaurants of eetcafés. Harlingen biedt uitstekende zeevruchten, rechtstreeks uit de Waddenzee.

Bezienswaardigheden in Harlingen

Harlingen is een echte havenstad en heeft meer dan 600 monumenten. In de stad zijn delen van de verdedigingswerken nog altijd te zien! De oorspronkelijke grachtengordels en oude pakhuizen zijn mooie bezienswaardigheden. Voor het complete plaatje moet je ook zeker naar museum Het Hannemahuis gaan. Maar je mag tijdens je bezoek ook ook zeker de Sint-Michaëlkerk & De Grote kerk niet overslaan!

Het Hannemahuis

Een mustsee als je in Harlingen ben is Het Hannemahuis. Bezoek Het Hannemahuis voor cultuur en historie van Harlingen. Het Hannemahuis is een unieke combinatie van museum en gemeentearchief. Naast de Harlinger geschiedenis en kunst zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen rond historische thema’s en hedendaagse beeldende kunst.

Bezoek het Hannemahuis

Als je de kans krijgt, beklim dan de vuurtoren voor een prachtig uitzicht over de stad en de Waddenzee. Sommige vuurtorens bieden zelfs de mogelijkheid voor een unieke overnachting.

11Fountains Harlingen

Harlingen is één van de Elfsteden van de Elfstedentocht en heeft daarom net als alle andere Elfsteden een prachtige fontein gekregen in 2018. De Walvis van Harlingen. De Walvis fontein staat/ligt in Harlingen in de haven. Het kunstwerk is ontstaan doordat Harlingen vroeger in het teken stond van de walvisvangst. De fontein van Harlingen is een levensechte potvis. Hij ligt bij de Zuiderpier en af en toe spuit De Walvis zijn krachtige waterstraal.

Lees meer over de De Walvis

Welkom aan Zee

In Harlingen worden grootse evenementen georganiseerd. Met de ligging aan Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen stoer en eigenzinnig. Harlingen is Friesland’s enige zeehavenstad.

Bezoek de website Welkom aan Zee voor alle evenementen

Waddenzee

Friesland grenst ten noorden aan de Waddenzee. Een heel bijzondere zee voor de kust van Nederland, Duitsland en Denemarken. Het wad biedt eindeloos veel ruimte om van de natuur te genieten. Er laten zich talloze vogelsoorten zien en zeehondjes laven zich er aan de zon op de droogvallende zandbanken. Voor actieve uitjes ben je op een langs de Waddenzee op de juiste plek: hier kun je watersporten, fietsen en wadlopen.

Vanuit Harlingen kun je diverse boottochten maken. Overweeg een dagtocht naar de Waddeneilanden Vlieland of Terschelling, of kies voor een rondvaart rond de haven om meer te leren over de lokale maritieme geschiedenis. Om schepen ook in de nacht en bij mist van een veilige vaart te verzekeren, staan er op ieder Waddeneiland één of meer vuurtorens.