Wat te doen in Sloten

De kleinste stad van de Friese Elfsteden is Sloten.

De kleinste stad van de Friese Elfsteden is Sloten, gelegen in het licht glooiende Gaasterland, waar oude tradities herleven.

Wat te doen in Sloten

Vroeger was de kleinste Friese Elfstedenstad Sloten van enorm strategisch belang vanwege de ligging tussen Sneek en de Zuiderzee. Nu is Sloten met name in trek bij watersporters en dagjes mensen. Sloten ligt aan de Friese Meren en is ideaal om doorheen te dwalen en de prachtige gebouwen te bewonderen. Maak een stadswandeling, geniet van een drankje op de gezellige terrasjes en laat je verwonderen door de fraaie waterpoorten.

sloten

Bezienswaardigheden in Sloten

In het centrum van Sloten zit, in het voormalig stadhuis, het Museum Stedhûs Sleat gevestigd. Ontdek de stadsgeschiedenis van Sloten door middel van een tentoonstelling en digitale presentatie en bekijk de kaart van Sloten uit 1616, door cartograaf Nicolaas van Geelkerken.

Sloten houdt de geschiedenis van de ‘Bleekweide’ in ere. Vroeger werd pas gewassen linnen op het centrale grasperk te drogen gelegd, om de gelige kleur en geur uit het linnen te ‘bleken’. Nu is het grasperk ingeruild voor een waslijn aan de vestinggracht. Een bijzonder en gezellig gezicht.

Kom je de stad binnenvaren vanuit Lemmer? Dan kom je langs de waterpoorten van Sloten. de Lemsterpoort vormt samen met de korenmolen een prachtig beeld. Aan de voet van de Lemsterpoort staat eem oude schandpaal, als herinnering aan de tijd dat Sloten recht kon spreken en vonnissen mocht voltrekken. Een bijzonder indrukwekkend beeld, met een rijke geschiedenis.

Aan de Bolwerk Zuidzijde staat de Korenmolen De Kaai, waar koren tot meel wordt gemaald sinds 1755. Tijdens de openingstijden wordt er onder andere meel voor pannenkoeken, cake en suikerbrood verkocht. De molen is tegenwoordig op vrijwillige basis in bedrijf.

11Fountains in Sloten

In elf Friese steden staat op een centrale plek een fontein, om het sterke gevoel van gemeenschap te symboliseren. In Sloten staat Kievit. De bedreigde diersoort in Friesland, de kievit, ligt in de handen van een meisje, die op de schouders van een man staat. Aan de voet van de man ligt een slordige stapel emmers, jerrycans en teilen. Het water stroomt rustig in en uit en wijst op een samenleving waarin water niet altijd vanzelfsprekend is.

fontein in sloten

Het kunstenaarsechtpaar Lucy & Jorge Orta doet een gooi naar de voedsel-, water-, en milieuproblematiek en heeft zich laten inspireren door de het hechte gemeenschapsgevoel van Sloten.

Lees meer over de elf fonteinen

Evenementen en activiteiten in Sloten

In Sloten bevindt zich nog steeds een actieve stadsomroeper, genaamd Pieter Haringsma. In het hoogseizoen roept hij iedere vrijdagavond de stad bijeen voor het traditionele kanonschieten op het molenerf van Korenmolen De Kaai. Het kanongebulder wordt volledig in klederdracht gebracht en is een genot voor het oog.

In de zomer kun je tevens op pad met de stadsomroeper. Hij laat je de mooie plekken van Sloten zien en vertelt kleurrijk over de geschiedenis van de stad. De wandeling start bij Museum Sloten en wordt afgesloten met een rondvaart door de wateren van Sloten.

sloten

Voor een authentiek dagje weg bezoek je het kleinste dorp van Friesland: Sloten, op steenworp afstand van het IJsselmeer.

Voor Friese Elfsteden dichterbij het IJsselmeer bezoek je Stavoren of Hindeloopen. In Friesland kun je veel doen! Bekijk meer tips hier.