Wat te doen in Stavoren

Bezoek de elfsteden Hanzenstad Stavoren.

Aan het IJsselmeer ligt de stad die als allereerste Nederlandse gemeenschap stadsrechten verkreeg: de oude Hanzestad Stavoren.

Wat te doen in Stavoren

De Friese Elfstedenstad Stavoren ligt op de landpunt waar het IJsselmeer met de Friese Meren verbonden zijn. In de stad ervaar je een rijke en intrigerende geschiedenis over de Oostzeehandel en graanimporten. Kom je de stad binnenvaren? Dan verwelkomt het Vrouwtje van Stavoren je. Of wandel langs de vissershaven, geniet van het uitzicht op de dijk, neem een duik in het IJsselmeer en eet een visje in het centrum bij de fontein als onderdeel van 11Fountains.

Bezienswaardigheden in Stavoren

Aan de haven van Stavoren staat een standbeeld van de Weduwe van Stavoren, ofwel ‘Vrouwtje van Stavoren’. Een sage die het verhaal vertelt van een rijke en hebzuchtige koopmansweduwe die ondanks haar rijkdom niet tevreden was en uiteindelijk eindigde in grote armoede.

In het Museum Toankamer ’t Ponthús wordt de geschiedenis van overstromingen, oorlogen en de haven weer tot leven gebracht. Het museum is gevestigd in twee panden die van oorsprong als dienstwoning diende voor de werknemers van de Rederij. Het museum is ook zeer geschikt voor kinderen, met een speciale speurtocht en kinderhoek waar kinderen spelenderwijs meer over Stavoren te weten komen.

Bij de oude haven van Stavoren staat een 15 meter hoge gietijzeren vuurtoren die dient als lichtbaken voor schepen om ook in het donker of bij mist, veilige de haven binnen te varen. Bij de vuurtoren horen twee havenlichten, een groene en een rode. Ieder aan een uiteinde van de pier. Vaart een schipper de haven binnen, dan moet hij het rode licht aan zijn linker hand houden. De vuurtoren behoudt zijn culturele waarde en is een prachtig welkom voor de stad Stavoren.

11Fountains in Stavoren

In elf Friese steden staat op een centrale plek een fontein, om het sterke gevoel van gemeenschap te symboliseren. In Stavoren ligt een vis met een enorm opengesperde bek waar water uit stroomt. De Amerikaanse Mark Dion bedacht deze reusachtige visfontein als reactie op zowel het verhaal van het Vrouwtje van Stavoren, als de prent van Pieter Bruegel de Oude en de ring die werd teruggevonden in de buik van de vis.

De fontein is een spraakmakend object in de Friese stad Stavoren. En voor een foto of selfie mag je plaats nemen in de enorme bek van de vis.

Lees alles over de Elf fonteinen

Varen in Stavoren

Huur een elektrische sloep en kom volledig tot rust. De bootjes van Greenjoy zijn zowel eenvoudig te huren als gemakkelijk te besturen. Vanuit een ruime 6-persoons boot ontdek je de oudste stad van Friesland op unieke wijze! Bovendien leent de omgeving van Stavoren zich om de mooiste plekjes op het water te vinden. Verken een deel van de beroemde Elfstedentocht-route en geniet van de Friese weilanden en pittoreske dorpjes. In het bootje neem je gemakkelijk zelf een picknick mee, of leg aan bij de talrijke gastvrije terrasjes aan het water.
Ook in het vroege voorjaar kun je al heerlijk genieten van de rust op het water. Denk er wel aan dat het op het water wat frisser kan zijn, dus breng een extra warme trui of lekker dekentje mee.

Evenementen en activiteiten in Stavoren

Iedere twee jaar organiseert de Stichting Visserijdagen Stavoren een evenement dat volledig in het teken staat van de visserij van vroeger en nu. Het tweedaagse evenement zet alle zeilen bij om de bezoekers optimaal te informeren over de geschiedenis van de visserij. Een veelzijdig evenement voor alle leeftijden.

In de zomer vindt onder andere in Stavoren belangrijkste zeilwedstrijd van Friesland plaats. Skûtsjesilen, georganiseerd door de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen. Op de dijk zit je eersterangs.

Een bezoekje aan Stavoren is absoluut de moeite waard!

Laat je inspireren door de geschiedenis en geniet van het wijde uitzicht over het IJsselmeer. Kun je geen genoeg krijgen van de Friese steden aan het strand? Bezoek dan ook eens het historische Hindeloopen. Lees hier nog meer tips!