Wat te doen in Stavoren

Bezoek de elfsteden Hanzenstad Stavoren.

Aan het IJsselmeer ligt de stad die als allereerste Nederlandse gemeenschap stadsrechten verkreeg: de oude Hanzestad Stavoren.

Wat te doen in Stavoren

De Friese Elfstedenstad Stavoren ligt op het punt die het IJsselmeer met de Friese Meren verbindt en vertelt een rijke en intrigerende geschiedenis over de Oostzeehandel en graanimporten. Kom je de stad binnenvaren? Dan wordt je meteen verwelkomt door het Vrouwtje van Stavoren. Of wandel langs de vissershaven, geniet van het uitzicht op de dijk, neem een duik in het IJsselmeer en eet een visje in het centrum bij de fontein als onderdeel van 11Fountains.

Wat te doen in Stavoren

Bezienswaardigheden in Stavoren

Aan de haven van Stavoren staat een standbeeld van de Weduwe van Stavoren, ofwel ‘Vrouwtje van Stavoren’. Een sage die het verhaal vertelt van een rijke en hebzuchtige koopmansweduwe die ondanks haar rijkdom niet tevreden was en uiteindelijk eindigde in grote armoede.

In het Museum Toankamer ’t Ponthús wordt de geschiedenis van overstromingen, oorlogen en de haven weer tot leven gebracht. Het museum is gevestigd in twee panden die van oorsprong als dienstwoning diende voor de werknemers van de Rederij. Het museum is ook zeer geschikt voor kinderen, met een speciale speurtocht en kinderhoek waar kinderen spelenderwijs meer over Stavoren te weten komen.

Bij de oude haven van Stavoren staat een 15 meter hoge gietijzeren vuurtoren die dient als lichtbaken voor schepen die op een veilige manier de haven binnen willen varen. Bij de vuurtoren hoeren twee identieke havenlichten, een groene en een rode. Ieder aan een uiteinde van de pier. De vuurtoren behoudt zijn culturele waarde en is een prachtig welkom voor de stad Stavoren.

stavoren

11Fountains in Stavoren

In elf Friese steden staat op een centrale plek een fontein, om het sterke gevoel van gemeenschap te symboliseren. In Stavoren ligt een vis met een enorm opengesperde bek waar water uit stroomt. De Amerikaanse Mark Dion bedacht deze reusachtige visfontein als reactie op het verhaal van het Vrouwtje van Stavoren en de prent van Pieter Bruegel de Oude en de ring die werd teruggevonden in de buik van de vis.

De fontein is een spraakmakend object in de Friese stad Stavoren. En voor een foto of selfie mag je plaats nemen in de enorme bek van de vis.

Lees alles over de Elf fonteinen

Evenementen en activiteiten in Stavoren

Iedere twee jaar organiseert de Stichting Visserijdagen Stavoren een evenement die volledig in het teken staat van de visserij van vroeger en nu. Het tweedaagse evenement zet alle zeilen in om de bezoekers optimaal te informeren over de geschiedenis van de visserij. Een veelzijdig evenement voor alle leeftijden.

In de zomer vindt onder andere in Stavoren belangrijkste zeilwedstrijd van Friesland plaats. Skûtsjesilen, georganiseerd door de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen. Op de dijk zit je eersterangs.

Een bezoekje aan Stavoren is absoluut de moeite waard!

Laat je inspireren door de geschiedenis en geniet van het wijde uitzicht over het IJsselmeer.

Kun je geen genoeg krijgen van de Friese steden aan het strand? Bezoek dan ook eens het historische Hindeloopen. Lees hier nog meer tips!