Wat kun je doen tijdens een margedag

Je hoeft je niet te vervelen tijdens een margedag!

Margedagen zijn die speciale dagen in het schooljaar waarop leerlingen vrij krijgen zodat docenten zich kunnen wijden aan administratieve taken, vergaderingen, of professionele ontwikkeling. Deze dagen, ook wel bekend als studie- of planningsdagen, zijn een gouden kans voor ouders en verzorgers om kwaliteitstijd met hun kinderen door te brengen.

Hebben alle scholen tegelijk een margedag?
Wat te doen op een margedag?
Hoe maak je een margedag gezellig?

Een margedag is landelijk of per regio geregeld, en wat kun je precies doen tijdens zo’n dag? Wij geven je inspiratie voor leuke, en misschien zelfs educatieve, uitjes om te gaan doen tijdens een margedag.

Margedagen in Nederland

Margedagen worden niet landelijk geregeld; ze verschillen per school. Scholen hebben de vrijheid om zelf hun margedagen te plannen, vaak in overeenstemming met lokale feestdagen of specifieke behoeften van de school. Dit betekent dat terwijl de ene school een margedag heeft, een andere school gewoon les kan hebben. Het is altijd een goed idee om de schoolkalender van je kind in de gaten te houden voor de geplande margedagen.

Wat kun je doen tijdens een margedag?

Een margedag biedt de perfecte kans om iets unieks te doen met je kinderen. Of je nu kiest voor een educatief uitje of gewoon een dag vol plezier, er is genoeg te ontdekken.

Enkele tips voor activiteiten die je kunt ondernemen tijdens een margedag:

  • Bezoek een museum: Veel musea hebben interactieve tentoonstellingen speciaal ontworpen voor kinderen. Het is niet alleen leuk, maar ook een leerrijke ervaring waarbij ze spelenderwijs meer leren over kunst, geschiedenis of wetenschap.
  • Ontdek de natuur: Trek eropuit in de natuur! Een dagje naar het bos, strand, of een natuurpark biedt kinderen de ruimte om te rennen, te ontdekken en te leren over de natuurlijke wereld.
  • Workshops en cursussen: Zoek naar lokale workshops of cursussen die plaatsvinden tijdens margedagen. Dit kan variëren van kunst en knutselen tot technologie en programmeren – activiteiten die zowel leuk als educatief zijn.
  • Sportieve activiteiten: Ga zwemmen, schaatsen of bezoek een indoor trampolinepark. Het is een geweldige manier voor kinderen om hun energie kwijt te raken en te genieten van actief bezig zijn.
  • Cultuur snuiven: Bezoek een theater- of muziekvoorstelling gericht op kinderen. Dit soort voorstellingen zijn vaak zowel vermakelijk als leerzaam en kunnen een nieuwe interesse aanwakkeren.

Lees hier een uitgebreid aanbod aan activiteiten en uitjes die perfect passen bij een margedag. Of je nu op zoek bent naar een binnen- of buitenactiviteit, voor elke leeftijd is er wel iets spannends te vinden. Kijk bijvoorbeeld naar speciale evenementen die georganiseerd worden op dagen dat veel kinderen vrij zijn; vaak spelen organisaties hier slim op in met leuke dagprogramma’s.

Margedag gezellig maken

Een margedag hoeft niet thuis voor de tv doorgebracht te worden. Het biedt juist de perfecte kans om eropuit te trekken en iets nieuws te ontdekken of te leren. Of je nu kiest voor een dag vol avontuur in de buitenlucht of een leerrijk bezoek aan een museum, het belangrijkste is dat je de tijd neemt om samen met je kinderen te genieten. Lees hier meer over de margedagen op Rijksoverheid.nl

Met de tips op WattedoenVandaag vind je gegarandeerd een activiteit die past bij jullie interesses en maak je van elke margedag een speciale herinnering.