Schaatsen in Nederland

Veel Nederlanders houden ervan….Schaatsen!

Het is één van de populairste uitjes in de winter: schaatsen! Je kunt schaatsen op natuurijs, of zoek een ijsbaan bij jou in de buurt. Trek er met vrienden of het gezin op uit en ga een dagje schaatsen!

Schaatsen in Nederland

Het hele jaar door kun je schaatsen in Nederland. Maar het is natuurlijk het leukst op natuurijs! In de wintermaanden hopen we ieder jaar op een dik pak sneeuw en dat het gaat vriezen. Een paar dagen strenge vorst en de eerste liefhebbers gaan er al op uit.

De ingrediënten van natuurijs;

  • Krakend ijs
  • Gure wind
  • Kou

Schaatsen, dé activiteit in de wintermaanden voor de gezelligste dag met kids, vrienden of date!

Waar ga jij schaatsen?

In de wintermaanden hoef jij je niet te vervelen! In december zijn er al veel ijsbanen in de steden te vinden voor urenlang schaatsplezier in de kerstvakantie. In de grote steden, zoals Scheveningen, Groningen, Zwolle en Den Bosch, vind je vaak een ijsbaan in het centrum. Ook in Amsterdam is er jaarlijks een groots opgezette ijsbaan van ICE Amsterdam in het centrum te vinden. In januari kun je er vaak ook nog schaatsen.

IJsbanen in Nederland

In Nederland zijn naast kunstijsbanen ook voor de fanatiekelingen ijsbanen om echt te sporten. Professionele ijsbanen waar het ijs goed wordt onderhouden en waar je lessen kunt volgen, maar waar ook wedstrijden worden gereden.

Jaap Eden IJsbaan
Een andere ijsbaan in Amsterdam is de Jaap Eden IJsbaan. Van oktober tot maart is de Jaap Eden IJsbaan geopend voor publiek! Deze ijsbaan heeft een open buitenbaan. Ook als het regent en het waait kun je hier schaatsen.

Schaatsparadijs IceFun
In ‘s-Hertogenbosch bij Sportiom kan iedereen terecht. Of je nu een beginnende schaatser bent of bij de eerste graad onder nul begint te dromen over de Elfstedentocht, hier giet it altijd oan.

De Uithof Den Haag
In Den Haag kun je uren lang schaatsen in De Uithof. In het sport- en evenementencentrum kun je schaatsen in de half overdekte 400-meter-kunstijsbaan of in de twee overdekte 30 x 60 meter ijsbanen.

Sportcentrum Kardinge
In Groningen kun je schaatsen in Kardinge. Kardinge heeft een 400 meter lange ijsbaan waar je ook kunt niet alleen kunt schaatsen, maar waar je ook andere activiteiten kunt doen, zoals: ijshockey, shorttrack, kunstrijden en curling. In Kardinge kun je ook lessen volgen.

Thialf in Heerenveen
Wellicht de bekendste ijsbaan van Nederland. In Thialf Heerenveen kun je ‘vrij’ schaatsen en daar kun je ook de professionals tegen het lijf schaatsen. In Thialf worden veel wedstrijden gereden. Thialf heeft ook een ‘schaatsschool’.

Natuurijs in Nederland

Als schaatser hou je natuurlijk websites als Weerplaza en Natuurijswijzer goed in de gaten! Zodra het kan nemen velen een dag vrij, want zo’n unieke dag om op natuurijs te gaan schaatsen komt niet zo vaak voor in Nederland!

Ook scholen organiseren leuke activiteiten op de plaatselijke ijsbanen. Ga je de grote wateren op? Weet wat je doet, en ga vooral niet alleen!

Elfstedentocht

Komt er een Elfstedentocht? Tijdens een aantal nachten goede nachtvorsten en het ijs begint iedere dag dikker te worden dan staat Friesland in paraatheid! Iedere dag wordt het ijs in alle steden gemeten er wordt pas een Elfstedentocht gereden als er over het hele traject minimaal 15 cm ijs ligt. De Tocht der Tochten gaat over meer dan 200 kilometer. De start en finish is in de hoofdstad van Friesland, Leeuwarden. Duizenden mensen zullen op de been zijn voor dit spektakel! Ben jij er ook bij?

Kijk bij de uitjes voor nog meer leuke tips