Wat te doen in Harmelen

Ga eens naar Harmelen!

Harmelen is een dorp in de gemeente Woerden in de provincie Utrecht. Het dorp grenst aan de Leidse Rijn, de Oude Rijn en de Utrechtse wijk Vleuten-De Meern.

Wat te doen in Harmelen

In Harmelen leeft een eeuwenoude geschiedenis met prachtige kerken en landhuizen. Dit zie je terug in de bouwstijl van de woningen, die voor 85% zijn gebouwd voor het jaar 2000. Kenmerkend aan Harmelen is het jaagpad dat langs de Oude Rijn loopt.

Vroeger werden hier boten getrokken door paarden en mensen. Sinds 2015 is het jaagpad gerenoveerd. Harmelen is een leuke winkelstad met een gevarieerd winkelaanbod en diverse horecagelegenheden voor een drankje bij het café aan het water of een uitgebreid diner bij één van de restaurants.

harmelen

Bezienswaardigheden in Harmelen

Harmelen is geliefd door zijn eeuwenoude kerken en gebouwen. Langs de oude loop van de Rijn ligt voormalig Huis Harmelen, een ridderhofstad bij Harmelen. Het huis is in het rampjaar 1672 verwoest door de Franse troepen, uiteindelijk gesloopt in 1913 en voor het laatst herbouwd in 1949 in de historiserende stijl. Huize Harmelen is nu geschikt voor kleinschalige exclusieve bijeenkomsten.

De meest dramatische dag in de historie van Harmelen was op 8 januari 1962, toen twee reizigerstreinen tegen mekaar botsten. Er vieren 93 doden en 52 gewonden, waarmee het de grootste treinkamp werd uit de geschiedenis van de Nederlandse Spoorwegen. In 2012 is in Harmelen een monument geplaatst ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de ramp.

Uitjes in Harmelen

Voor de sportieve of recreatieve zwemmer kun je in Harmelen terecht bij Recreatiecentrum H2O, dé plek voor oefenzwemmen, AquaFit, AquaBootcamp, survivalzwemmen en nog veel meer… Recreatiecentrum H2O verzorgt tevens zaalverhuur voor onder meer bruiloften, (kinder)feesten, vergaderingen en symposia.

Wat te doen in Harmelen

Beleef het in Harmelen!

Lees ook onze tips voor wat te doen in Amerongen en Zeist.