Wat te doen in Amerongen

Bezoek in de provincie Utrecht, Amerongen.

Amerongen is een dorp in de provincie Utrecht aan de voet van de Amerongse Berg en nabij de Nederrijn en tussen de uiterwaarden en de uitgestrekte bossen.

Wat te doen in Amerongen

Tussen de Rijn met haar uiterwaarden en de uitgestrekte bossen van Utrecht en omgeving ligt het prachtige plaatsje Amerongen. Een ongeveer 1000 jaar oud dorp met prachtige oude straatjes, boerenhuizen, galeries en gezellige restaurants. In Amerongen kun je heerlijk wandelen door het oude dorpscentrum, de bovenpolders en het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Bezienswaardigheden in Amerongen

In Amerongen staat het 17e-eeuwse Kasteel Amerongen, een kasteel ofwel ‘Huys’, met een rijke kasteeltuin en inventaris. Het kasteel is nog steeds zo ingericht zoals de bewoners in 1977 het hebben achtergelaten. Het historische interieur geeft een prachtig beeld van de inrichting van de adellijke familie uit het begin van de twintigste eeuw. Het is een kasteel op een unieke locatie met een historische tuin die tien hectare beslaat. Een absolute must-see van het Nederlands Erfgoed.

In 1984 opende in Amerongen het Historisch Museum Amerongen met als hoofdthema: Tabaksteelt. In 2009 is het museum hernoemd tot het Tabaksteeltmuseum. In het museum zelf is een permanente collectie te bewonderen. Buiten, op een tabaksveldje, wordt in de praktijk getoond hoe vroeger de tabaksteelt verliep. Een uniek museum in Nederland.

Verder zijn er in Amerongen vele plekken waar je lekker kunt wandelen, zoals over de Amerongse Berg in de gemeente Utrechtse Heuvelrug of het Amerongse Bos, een groot natuurgebied, één van de oudste bossen op de Heuvelrug.

Activiteiten en evenementen in Amerongen

Tegenover het Kasteel Amerongen wordt jaarlijks de Grietmarkt georganiseerd. Een eendaags cultureel en groen festival met marktkramen, een kunstmarkt en biologische producten. Daarnaast zijn er straatmuzikanten, workshops en wordt de Grietmarkt traditiegetrouw afgesloten met het Grietmaal, een heerlijke openluchtmaaltijd met verse producten van de markt.

Lees alles over de Grietmarkt

Tijdens de Open Monumentendag worden monumenten opengesteld voor publiek en zullen vormen van levende kunsten, zoals zang, dans, muziek en theater tentoongesteld worden op diverse podia in en rondom de monumenten, zoals de Andrieskerk, Kasteel Amerongen, Landgoed Zuylestein en het Tabaksteeltmuseum.

Ontdek natuur, cultuur en historie in Amerongen!

Wil je Utrecht verder verkennen? Lees dan wat te doen in Rhenen en Houten.