Wandelen in Gelderland

De prachtige provincie Gelderland heeft heel veel mooie wandelroutes!

Gelderland is de grootste provincie van Nederland. De provincie is gelegen in het midden en oosten van Nederland. In Gelderland  vele mogelijkheden om te wandelen in de natuur.

In Arnhem, Nijmegen, op de Veluwe en vergeet ook het Nationale Park De Hoge Veluwe niet. Gelderland is groot en daarom een echte aanrader voor een weekendje weg of een langer verblijf.

Bekijk leuke overnachting tips!

Wandelen in Gelderland

Iedereen kent wel de Nijmeegse Vierdaagse. Het grootste wandelevenement van Nederland. Maar Gelderland heeft nog veel meer te bieden.

Wat dacht je van de De Betuwe, de Gelderse Vallei, het Land van Maas en Waal, Berg en Dal, de Ooijpolder, de Millingerwaard of het Renkumse Beekdal? Dit zijn allemaal stuk voor stuk prachtige wandelgebieden.

Er zijn routes langs een kasteel, door de vennen, bossen, hei en door de heuvels. Bewandel ook de uiterwaarden vol wildernis!

Vind de mooiste wandelroutes op Wandel.nl

Wandelen in Gelderland via wandelknooppunten

Er zijn verschillende wandelnetwerken in Gelderland, bijvoorbeeld in;

Een wandelnetwerk is een regionaal netwerk van wandelpaden, die zijn gekoppeld via wandelknooppunten. Een wandelnetwerk bestaat uit gekoppelde wandelpaden, die zijn voorzien van paaltjes met pijlen.

De pijlen voeren naar knooppunten, deze zijn geplaatst op kruispunten of splitsingen van paden en wegen. De paden/wegen van de wandelnetwerken zijn in twee richtingen bewegwijzerd.

Open de planner via je telefoon en kies je favoriete wandelgebied. Klik op een knooppunt om te starten en klik achtereenvolgens op de knooppunten die je in je route wilt opnemen. Bekijk de kilometers en kies de optie ‘Toon POI’s’ voor bezienswaardigheden langs de route. Daarna kies je voor de optie route downloaden en dan kun je starten.

Wandel tips in Gelderland

Wandelen over Klompenpaden: Wandelen over klompenpaden, oftewel wandelen over boerenerven. Je komt langs akkers, strakke slootjes en kabbelende beekjes. Je komt ook door de polders, weilanden en landgoederen. Je ziet koeien, schapen en lammetjes in het voorjaar en misschien kom je wel wilde dieren tegen. Wandel over de klompenpaden, dan kom je ook langs plekjes die normaal niet toegankelijk zijn.

Betuwe: De wandeltocht door de Betuwe gaat door de Neder-Betuwe. Wandel over een smalle strook land tussen Nederrijn en Waal. Het gebied wordt ook nog eens doorsneden door de Linge. Een prachtige wandelroute langs de fruitboomgaarden nabij Opheusden en de Maneswaard.

Koninklijke Weg: De Koninklijke Weg loopt van Paleis Noordeinde in Den Haag, via Soestdijk naar Paleis Het Loo. De Koninklijke weg is totaal langer dan 150 kilometer. Gelukkig is de route onderverdeeld in 21 etappes variërend in lengte van 5,4 tot 14 kilometer. Zo wandel je een bijzondere Koninklijke wandeltocht. Zal de koning deze tocht eens hebben bewandeld?

Veluwe: Wandelen over de Veluwe, dat kan zeker! Er zijn tal van wandelroutes in dit prachtige gebied! Je kunt wandelen over de kale zandvlakten tot door dichtbegroeide bossen.

De Hoge Veluwe: Ontdek de natuur, kunst, architectuur en verhalen tijdens een wandeltocht over De Hoge Veluwe. Wandel over de vele wandelpaden met een gids of doe mee aan de verschillende activiteiten.

Mijn Gelderland

Ben je in Gelderland en zoek je nog meer wandel en uitjes tips? Kijk dan ook zeker even naar de website ‘Mijn Gelderland’ voor de mooiste routes langs kastelen en dorpjes met een rijke geschiedenis. Bezoek de kastelen en leer alles over Gelderland.

Routes op de website zijn geen typische uitgezette routes. Dit zijn bundelingen van verhalen van MijnGelderland die zeer geschikt zijn om ter plekke met je smartphone te beleven. Met de functie ‘In de buurt’ zie je ook nog hoe ver je van een verhaal verwijderd bent. Dat is toch bijzonder? Ervaar het verhaal en klik op het kaartje, dan brengt Google Maps je er zo naar toe.

Bekijk de website ‘Mijn Gelderland’