Wat te doen op de Veluwe

Het unieke natuurgebied met The Big Five en culinaire hotspots

Het unieke natuurgebied met The Big Five en culinaire hotspots

Wat te doen op de Veluwe

Het Nationaal Park de Hoge Veluwe is bij uitstek één van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Het beschermde natuurgebied kent onder andere de Nederlandse Big Five, met onder meer edelherten en wilde zwijnen en bijzondere zandverstuivingen, kreupelhout en brede heidevelden. Maak een stevige wandeling over kilometer breed natuurgebied of huur een fiets. Zowel voor de toeristische fietser als de sportieve mountainbiker, is de Veluwe een perfecte plek voor een heerlijke fietstocht. Van vlak parcours en verharde wegen tot heuvelachtige bospaden.

Lees meer over Het Nationaal Park de Hoge Veluwe

Bezienswaardigheden op de Veluwe

De Veluwe wordt niet alleen benadrukt door zijn prachtige natuur, maar kent ook een rijke geschiedenis met waardevolle herinneringen aan de tijd van vroeger. Bezoek bijvoorbeeld eens Paleis Het Loo, de verblijfplaats van de Oranjes 300 jaar gelezen of het Kröller-Müller Museum met de op één na grootste collectie van Vincent van Gogh.

De Gelderse Veluwe kent een rijke hoeveelheid aan kastelen en landgoederen, zoals Kasteel Cannenburch in Vaassen met kostbaar Oranjegoed of Huis Zypendaal in Arnhem met een 18e eeuw interieur en bijzondere familieportretten van de familie Brantsen.

Op verschillende plekken op de Veluwe staan uitkijktorens, ook wel belvedères genoemd, zoals onder andere de uitkijktoren in Nunspeet en de bostoren in Putten. Bewonder het natuurgebied van metershoog en geniet van panoramaview over de randmeren en de uitgestrekte Veluwse natuur.

Evenementen en activiteiten op de Veluwe

Op De Veluwe zijn diverse wandel- en/of fietsexcursies en rondleidingen te boeken. En in het Otterlose bos kun je een heuse Otterlose Bos Safari doen. Ga op pad met boswachter Henk Ruseler en bezoek het prachtige jeneverbessenreservaat. In de herfst kun je een Herfst Safari boeken en neemt de boswachter je mee langs de vele herfstkleuren, paddenstoelen en kruidige geuren van de herfst op de Hoge Veluwe.

Iedere vierde zaterdag van de maand (met uitzondering van april en december) vindt in het centrumgebied van het Nationaal Park de Hoge Veluwe de Streekmarkt plaats. Een markt met zowel food als non-food producten, lokale lekkernijen, speciaal bieren en glutenvrije producten. Naast lekkernijen zijn er ook sieraden, vachten en woonaccessoires te koop.

Of ga op pad met de Go Veluwe app, een app die je gratis meeneemt op ontdekkingstocht door de geschiedenis van de Veluwe. Volg een route van 19 kilometer, verteld door Wilhelmientje. Ontdek verschillende plaatsen in Apeldoorn en de plekken waar Koningin Wilhemina haar sporen heeft achtergelaten.

Download de app.

Een bezoek aan de Veluwe is gegarandeerd een onvergetelijke ervaring!

Kun je geen genoeg krijgen van de Gelders natuur? Bezoek dan ook eens de Gelderse Vallei of het Rijk van Nijmegen.