Wat te doen in Nieuwegein

Ga er op uit in Nieuwegein!

Nieuwegein is een plaats in de provincie Utrecht, ten zuiden van de stad Utrecht, vlakbij rivier de Lek.

Wat te doen in Nieuwegein

Nieuwegein is een bruisende stad op steenworp afstand van de stad Utrecht. In Nieuwegein zijn tal van culturele mogelijkheden en bijzondere bezienswaardigheden.

Wekelijks is er op het Muntplein, Vreeswijk en op de Citymarkt de weekmarkt te vinden met onder andere essentiële producten, stoffen, bloemen en de lekkerste verse stroopwafels. Op Cityplaza, het overdekte winkelcentrum van Nieuwegein kun je gezellig shoppen en genieten van een hapje en drankje op één van de vele terrassen.

winkelen in nieuwegein

Bezienswaardigheden in Nieuwegein

In Nieuwegein ontdek je de geschiedenis van de historische binnenvaart in Museumwerf Vreeswijk. Een uniek rolstoelvriendelijk museum over de geschiedenis van het schippersdorp Vreeswijk, de bebouwing rond 1915, de waterwegen, sluizen en dorpsgezichten.

In het buitenmuseum zijn onder andere een oud schippersverblijf, het schip ‘Voorwaarts’ en oude gereedschappen, ankers en dergelijke te bewonderen.
Aan de zuidzijde van het Lekkanaal staan de Prinses Beatrixsluizen, de grootste monumentale binnenvaartsluizen van Nederland. De sluizen zijn de belangrijkste verbinding voor de binnenvaart tussen Amsterdam en Rotterdam.

Wie denkt dat het aan natuur ontbreekt in Nieuwegein heeft het mis, want in het Natuurkwartier Nieuwegein kun je je laten onderdompelen in de natuur en cultuur van vroeger. Ontmoet planten en dieren en ontdek hoe de mensen hier vroeger leefden. Wandel over het erf van de kinderboerderij, door de boomgaard en maak kennis met mens en dier.

In het Museum Warsenhoeck in de historische boerderij IJsselstee in het Natuurkwartier kun je prehistorische vondsten, gebruiksvoorwerpen en gereedschappen uit de voormalige boerderij bewonderen.

Lees meer over het Natuurkwartier

Aan de Edisonbaan staat het prachtige Kasteel Rijnhuizen, een representatief kasteel, oorspronkelijk uit de middeleeuwen, met een statig karakter en rijk interieur. Het kasteel wordt omringd met een slotgracht en sierlijke toegangsbrug. Op de buitenplaats staan twee schitterende koetshuizen, een historische theehuis en een monumentale tuinschuur. Het kasteel en landgoed wordt veelal gebruikt voor (trouw)fotografie.

In IJsselstein, vlakbij Nieuwegein, staat de toren van Lopik, ook wel bekend als de grootste kerstboom van de wereld. Een 372 meter hoge zendmast, genoemd naar de oud minister president Gerbrandy. De Gerbrandytoren is het hoogste bouwwerk in Europa.

Wat te doen in Nieuwegein

Activiteiten en evenementen in Nieuwegein

In Nieuwegein wordt jaarlijks het muziekfestival Geinbeat georganiseerd. Een gratis toegankelijk openluchtfestival op de Middengaarde in de wijk Galecop. Genieten van een relaxte sfeer en nieuwe bands ontdekken die later uitgroeien tot topacts. Ook word je getrakteerd op een optreden van de winnaar van De Kleine Prijs van Nieuwegein, een jaarlijks competitie voor bands uit Nieuwegein en IJsselstein.

Lees meer over Geinbeat

Aan het Stadsplein kun je muziek- en theatervoorstellingen bezoeken in DE KOM, hét stadstheater en kunstencentrum van Nieuwegein. In het gloednieuwe gebouw komen vele vormen van kunst en cultuur samen. In het stadscentrum kun je tevens de innovatieve bibliotheek De Tweede Verdieping bezoeken, ook wel de ‘third place’ van de stad genoemd waarbij Nieuwegeiners worden uitgenodigd hun talenten te ontwikkelen en kennis te verbreden.

Ben je sportief en op zoek naar een actief uitje? Kom dan naar het indoor Trampolinepark Jumpsquare. Eén van de grootste en kwaliteit hoogwaardige trampolineparken van Nederland met een Jump Arena, een Challenge Zone en Go Extreme, voor die extra adrenaline. Daag jezelf uit!

Of kom naar Down Under, dé toplocatie voor horeca en watersport. De place to be voor (bedrijfs)feesten, vergaderingen, teamuitjes, schoolreisjes en familiedagen. Je kunt wakeboarden, kneeboarden, waterskiën, indoor surfen of disco bodyboarden. Er is voor ieder wat wils.

Ontdek wat Nieuwegein in petto heeft!

Benieuwd naar meer uitjes in de provincie Utrecht? Lees wat te doen in Rhenen en Maarssen.