Wat te doen in de Betuwe

Tussen de Waal en de Rijn in Gelderland ligt de welbekende streek De Betuwe.

Tussen de Waal en de Rijn in Gelderland ligt de welbekende streek De Betuwe.

Wat te doen in de Betuwe

Bezoek het kleurrijke landschap De Betuwe en geniet van fleurige fruitgaarden, bloeiende boomgaarden en de lekkerste vruchten, verse appels en peren. Trek je wandelschoenen aan of spring op de fiets, en wandel of rij over ruige uiterwaarden, kronkelende dijken en langs kronkelende rivieren.

De Betuwe in Gelderland kenmerkt zich ook door de culturele historie, met vele forten en kastelen, met bijbehorende fruitboomgaarden, grachten en ophaalbruggen.

De Betuwe bestaat uit negen gemeenten: Arnhem, Nijmegen, Buren, Culemborg, Geldermalsen, Lingewaal, Lingewaard, Neder-Betuwe, Overbetuwe en Tiel.

Bezienswaardigheden in de Betuwe

Op de plek waar de Waal en de Rijn samenkomen bevindt zich een bijzonder stuk cultureel erfgoed: het Fort Pannerden. Een verborgen parel die ook wel de kraan op de Nieuwe Hollandse Waterlinie wordt genoemd. Het Fort zit boordevol verhalen over de Eerste en Tweede Wereldoorlog en vertelt de geschiedenis van de functie van het Fort, het soldatenleven en het rivierenlandschap. Het uitzichtpunt bovenop het Fort is gratis toegankelijk.

Aan het Gelderse linielandschap ligt tevens Fort bij Asperen, op militair erfgoed en onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het Fort bij Asperen is een zogeheten torenfort met een koepel als kunstwerk op zich. De koepel houdt het regenwater tegen, maar is nog goed toegankelijk voor de overwinteringsplaats voor vleermuizen. In het Fort worden ook kunsttentoonstellingen gepresenteerd.

Lees meer over de Nieuwe Hollandse Waterlinie

In het najaar is het Appelplukseizoen. Als je een bezoekje brengt aan De Betuwe in het najaar zie je de plukkers in actie. Een waar schouwspel!

wat te doen in de betuwe

Evenementen en activiteiten in de Betuwe 

In Tiel wordt jaarlijks het Fruitcorso georganiseerd, een evenement dat jaarlijks duizenden mensen trekt, hét oogstfeest van de fruitdelta Rivierenland met fruit zoals je ze nog nooit gezien hebt.

Ook het muziekfestival Appelpop aan de Tielse Waalkade trekt jaarlijks vele bezoekers. Een gratis toegankelijk tweedaags popfestival met grote namen, zoals Kensington en Anouk, en aanstormend talent.

In het najaar zijn de Landelijke Fruitplukdagen. Kom naar de Betuwe en kom je eigen fruit plukken en proeven middenin de boomgaard.

 

Verrijk je smaakpapillen met een bezoekje aan de Betuwe.