Wat te doen in de Betuwe

Tussen de Waal en de Rijn in Gelderland ligt de welbekende streek De Betuwe.

Tussen de Waal en de Rijn in Gelderland ligt de welbekende streek De Betuwe.

Wat te doen in de Betuwe

Bezoek het kleurrijke landschap De Betuwe en geniet van fleurige fruitgaarden, bloeiende boomgaarden en de lekkerste vruchten zoals verse appels, peren, kersen, pruimen en aardbeien. Trek je wandelschoenen aan of spring op de fiets, en wandel of rij over ruige uiterwaarden, kronkelende dijken en langs grillige rivieren.

De Betuwe in Gelderland kenmerkt zich ook door de culturele historie, met vele forten en kastelen, met bijbehorende fruitboomgaarden, grachten en ophaalbruggen. Maar natuurlijk ook bijzonder mooie boerderijen.

Maar liefst negen gemeenten bevinden zich in de Betuwe, te weten: Arnhem, Nijmegen, Buren, Culemborg, Geldermalsen, Lingewaal, Lingewaard, Neder-Betuwe, Overbetuwe en Tiel.

Bezienswaardigheden in de Betuwe

Op de plek waar de Waal en de Rijn samenkomen bevindt zich een bijzonder stuk cultureel erfgoed: Fort Pannerden. Een verborgen parel die ook wel de kraan op de Nieuwe Hollandse Waterlinie wordt genoemd. Het Fort zit boordevol verhalen over de Eerste en Tweede Wereldoorlog en vertelt de geschiedenis van de functie van het Fort, het soldatenleven en het rivierenlandschap. Het uitzichtpunt bovenop het Fort is gratis toegankelijk.

Aan het Gelderse linielandschap ligt tevens Fort bij Asperen, op militair erfgoed en onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het Fort bij Asperen is een zogeheten torenfort met een koepel als kunstwerk op zich. De koepel houdt het regenwater tegen, maar is nog goed toegankelijk als overwinteringsplaats voor vleermuizen. In het Fort worden ook kunsttentoonstellingen gepresenteerd.

Lees meer over de Nieuwe Hollandse Waterlinie

In het najaar is het Appelplukseizoen. Als je een bezoekje brengt aan De Betuwe in het najaar zie je de plukkers in actie. Een waar schouwspel!

 

Hallenhuisboerderijen

Hallenhuisboerderijen zijn de belangrijkste historische boerderijen in Nederland (hoewel ze ook veel in Noord-Duitsland voorkomen). In De Betuwe vindt je opvallend veel van deze twee type hallenhuisboerderijen: de krukhuisboerderij en de T-boerderij. Dit laatste type heet dan ook vaak een ‘Betuwse boerderij’. Geniet van de aanblik van deze mooie boerderijen tijdens een fiets- of wandeltocht.

Typisch voor beide boerderijtypen is dat het voorhuis, of woongedeelte, uit werd gebouwd naar de zijkant. Dat het hiermee dwars op de schuren en stallen staat, heeft weliswaar geen invloed op het boerderijwerk, maar het is meestal wel een kenmerk van aardige welstand. Want de landbouwgronden van deze streek zijn bijzonder gunstig en vruchtbaar!

Evenementen en activiteiten in de Betuwe 

In Tiel wordt jaarlijks het Fruitcorso georganiseerd, een evenement dat jaarlijks duizenden mensen trekt, hét oogstfeest van de fruitdelta Rivierenland met fruit zoals je het nog nooit gezien hebt.

Ook het muziekfestival Appelpop aan de Tielse Waalkade trekt jaarlijks vele bezoekers. Een gratis toegankelijk tweedaags popfestival met grote namen, zoals Blof en Maan, en aanstormend talent.

In het najaar zijn de Landelijke Fruitplukdagen. Kom naar de Betuwe en kom je eigen fruit plukken en proeven middenin de boomgaard.

Verrijk je smaakpapillen met een bezoekje aan de Betuwe.