Varen in Overijssel

ls waterliefhebber kom je in de Overijsselse provincie niets te kort.

Overijssel ligt aan de IJsseldelta, het Zwarte Water en rivier de Vecht en biedt tal van mogelijkheden om met je gezin, familie of vrienden een bootje te huren en te varen door de provincie en zijn prachtige karakter en landschap.

Varen in Overijssel

Ook in de Hanzesteden zoals Deventer, Kampen en Zwolle kun je het water op gaan. En ook ‘Venetië van het Noorden’ Giethoorn mag natuurlijk niet ontbreken.

Als waterliefhebber, maar ook als watersporter, kom je in de Overijsselse provincie niets te kort.

Varen door Overijssel

In Nationaal Park Weerribben-Wieden kun je niet alleen een prachtige wandeling of stevige fietstocht maken, je kunt ook op vaarexcursie naar een echte observatie hut. In de Wieden woont namelijk de oudste aalscholverkolonie van Nederland en vanuit de observatie hut kun je vogels van dichtbij bekijken. Er zijn in het natuurgebied ook verschillende eendenkooien te vinden, maar hou het stil, want hier wil je echt de stilte kunnen ervaren.

Staatsbosbeheer organiseert verschillende excursies en bedrijfsuitjes op het water.

Bekijk het aanbod van Staatsbosbeheer Overijssel

In de jachthavens aan rivier de Vecht, in Dalfsen, Ommen of Hardenberg kun je een bootje, sloep of kano huren. Je kunt ook met je eigen boot aanleggen en de Vechtse stadjes bezoeken. Of vaar over de avontuurlijke rivier met verschillende bochten, sluizen en hoogteverschillen. Het vaarseizoen op de vecht is geopend van 1 april tot en met 31 oktober.

Venetië van het Noorden

Wie aan Giethoorn denkt, denkt aan varen. In het waterstreekdorp van Overijsel, ook wel het ‘Venetië van het Noorden’ genoemd kun je vanaf het water genieten van het ydillische dorp, de karakteristieke bruggetjes en het gastvrije karakter.

Het is een ware trekpleister voor niet alleen Nederlanders, want ook mensen uit heinde en verre komen naar dit schitterende waterdorp. Je kunt een sloep of een kano huren, aan boord stappen van een fluisterboot, een punter of je evenwicht uitdagen op een sup board. Het is ook mogelijk een VIP tour of een ‘private cruise’ te boeken.

Of meevaren op een rondvaartboot onder leiding van een schipper die je alle leuke wetenswaardigheden over de streek vertelt. Vanuit Giethoorn vaar je zo het Nationaal Park Weerribben-Wieden in.

De natuur in Overijssel leent zich goed voor een schitterende vaartocht.

Andere vaarroutes in Overijssel zijn onder andere:
  •  v. Belt-Schutsloot – Dwarsgracht (7,6 km)
  • Kanoroute Dwarsgracht (10 km)
  • Kanoroute Ossenzijl (8,6 km)
  • Kanoroute Giethoorn (noord/rood 9,2 km) (zuid/geel 10,1 km)
  • Ronde Weerribben – Wieden (70,8 km)

Bekijk hier alle vaarroutes in de provincie Overijssel.

Varen in Overijssel verrijkt je zichtveld!