De mooiste zwemvijvers per provincie op een rijtje

Wat is er nou lekkerder dan op een warme zomerdag een verfrissende duik te nemen in een zwemvijver? Gelukkig zijn er in Nederland genoeg plekken waar je kunt zwemmen in natuurlijk zwemwater.

Lekker zwemmen in een zwemvijver is natuurlijk het leukst als het lekker weer is. En hoewel we geen garanties kunnen geven, is de kans groot dat je in de zomermaanden het lekkerste zwemweer hebt.

Zwemvijvers

Er zijn een hoop mooie zwemvijvers verspreid over heel Nederland. Zo is er bijvoorbeeld de Oosterplas in Den Bosch, waar je omringd wordt door groen en kunt genieten van de rust. Maar ook de Spiegelplas in Hilversum is een aanrader: hier kun je niet alleen zwemmen, maar ook wandelen en picknicken in het omliggende natuurgebied. Maar er zijn nog veel meer fijne zwemvijvers te vinden in Nederland! Hieronder zetten we ze per provincie voor je op een rijtje.

Zwemvijvers in Drenthe

In Drenthe zijn er een aantal mooie zwemvijvers waar je in de zomer heerlijk kunt zwemmen. Een paar voorbeelden zijn:

 1. ’t Nije Hemelriek in Gasselte: Dit is een prachtig recreatiegebied met een zwemvijver omgeven door zandstranden en bos. Er zijn ook speeltoestellen, ligweiden en horecavoorzieningen.
 2. De Grote Rietplas in Emmen: Dit is een grote recreatieplas met helder water en verschillende stranden. Hier kun je ook vissen, zeilen, surfen en kanoën.
 3. Het Blauwe Meer in Hoogersmilde: Dit is een mooie zwemvijver in een natuurlijke omgeving, omringd door bos en heide. Er zijn verschillende strandjes en speeltoestellen voor kinderen.
 4. Het Ermerstrand in Erm: Dit is een groot recreatiegebied met een zwemvijver, stranden, speeltoestellen, horeca en diverse sportmogelijkheden zoals waterskiën en klimmen.

Zwemvijvers in Groningen

Groningen is ook een prachtige provincie met verschillende zwemvijvers waar je in de zomer heerlijk kunt zwemmen. Een aantal mooie zwemvijvers in Groningen zijn:

 1. Kardingeplas in Groningen: Dit is een grote recreatieplas met verschillende stranden, grasvelden, speeltoestellen en horecavoorzieningen. Er is ook een surfschool en je kunt hier kanoën en waterfietsen.
 2. Engelberterplas in Engelbert: Dit is een mooie zwemvijver omgeven door groen en met een zandstrand. Er zijn ook picknicktafels en speeltoestellen voor kinderen.
 3. Schildmeer in Steendam: Dit is een groot recreatiegebied met een zwemvijver, stranden en ligweiden. Hier kun je ook vissen, kanoën, zeilen en windsurfen.
 4. De Lijte in Vriescheloo: Dit is een mooie natuurlijke zwemvijver in het bos. Hier kun je genieten van de rust en de natuur en zwemmen in helder water.

Zwemvijvers in Friesland

Friesland heeft ook verschillende mooie zwemvijvers waar je in de zomer verkoeling kunt vinden. Zoals deze bijvoorbeeld:

 1. De Groene Ster in Leeuwarden: Dit is een groot recreatiegebied met een zwemvijver, stranden en grasvelden. Er zijn ook verschillende speeltoestellen en horecavoorzieningen.
 2. De Potten in Sneek: Dit is een mooie zwemvijver in een natuurlijke omgeving met helder water en een zandstrand. Hier kun je ook vissen en zeilen.
 3. De Leijen in Rottevalle: Dit is een prachtig natuurgebied met verschillende zwemvijvers en strandjes. Hier kun je genieten van de rust en de natuur.
 4. De Wijde Ee in Eernewoude: Dit is een grote recreatieplas met een zwemvijver, stranden en ligweiden. Hier kun je ook kanoën en zeilen.

Zwemvijvers in Overijssel

Overijssel heeft ook een aantal mooie zwemvijvers waar je in de zomer heerlijk kunt zwemmen. Enkele voorbeelden van zwemvijvers in Overijssel zijn:

 1. Het Lageveld in Wierden: Dit is een groot recreatiegebied met een zwemvijver, zandstrand, speeltoestellen en horeca. Hier kun je ook vissen en waterskiën.
 2. Het Hulsbeek in Oldenzaal: Dit is een prachtig natuurgebied met verschillende zwemvijvers, zandstranden, ligweiden en speeltoestellen. Hier kun je ook kanoën, waterfietsen en tennissen.
 3. De Oldemeijer in Hardenberg: Dit is een mooie zwemvijver in een bosrijke omgeving, omringd door zandstranden en grasvelden. Hier kun je ook wandelen en fietsen.
 4. De Groene Ster in Balkbrug: Dit is een mooie zwemvijver met helder water en een zandstrand. Hier kun je ook vissen en waterskiën.

Zwemvijvers in Gelderland

Gelderland heeft verschillende plekken waar je lekker kunt zwemmen in een zwemvijver. Een paar op een rijtje:

 1. Strand Nulde in Putten: Dit is een groot recreatiestrand aan het Nuldernauw met verschillende zandstranden en ligweiden. Er zijn ook speeltoestellen, horecavoorzieningen en je kunt hier windsurfen.
 2. Zeumeren in Voorthuizen: Dit is een mooi recreatiegebied met verschillende zwemvijvers, zandstranden, ligweiden en speeltoestellen. Hier kun je ook kanoën, waterfietsen en midgetgolfen.
 3. Bussloo in Voorst: Dit is een groot recreatiemeer met verschillende zandstranden en ligweiden. Er zijn ook speeltoestellen, horecavoorzieningen en je kunt hier waterskiën, wakeboarden en kitesurfen.
 4. Wylerbergmeer in Beek-Ubbergen: Dit is een mooie zwemvijver in een bosrijke omgeving, omringd door zandstranden en grasvelden. Hier kun je ook wandelen en fietsen.

Zwemvijvers in Utrecht

Utrecht heeft mooie zwemvijvers waar je in de zomer heerlijk kunt zwemmen. Hieronder vind je enkele voorbeelden:

 1. Henschotermeer in Woudenberg: Dit is een groot recreatiemeer met helder water en verschillende zandstranden. Er zijn ook speeltoestellen, horecavoorzieningen en je kunt hier waterfietsen, kanoën en surfen.
 2. De Maarsseveense Plassen in Maarssen: Dit is een groot recreatiemeer met verschillende stranden, grasweiden en speeltoestellen. Er zijn ook horecavoorzieningen en je kunt hier kanoën en waterfietsen.
 3. De Rietplas in Utrecht: Dit is een mooie zwemvijver in de wijk Hoograven, omringd door een park. Er zijn zandstranden en een ligweide, en je kunt hier ook kanoën en waterfietsen.
 4. De Meent in Leusden: Dit is een mooie recreatieplas met zandstranden, grasvelden en speeltoestellen. Er zijn ook horecavoorzieningen en je kunt hier waterfietsen.

Zwemvijvers in Flevoland

Hieronder vind je een aantal zwemvijvers waar je lekker kunt zwemmen in Flevoland:

 1. Het Erkemederstrand in Zeewolde: Dit is een groot recreatiemeer aan het Veluwemeer met verschillende zandstranden en ligweiden. Er zijn ook speeltoestellen, horecavoorzieningen en je kunt hier kitesurfen, windsurfen en zeilen.
 2. De Groene Velden in Almere: Dit is een mooie zwemvijver in een groene omgeving met een zandstrand en grasvelden. Er zijn ook speeltoestellen en horecavoorzieningen.
 3. Het Wolderwijdstrand in Zeewolde: Dit is een groot recreatiemeer aan het Wolderwijd met verschillende zandstranden en ligweiden. Er zijn ook speeltoestellen, horecavoorzieningen en je kunt hier kitesurfen, windsurfen en zeilen.
 4. Het Almeerderstrand in Almere: Dit is een groot recreatiemeer met verschillende stranden, grasweiden en speeltoestellen. Er zijn ook horecavoorzieningen en je kunt hier windsurfen, kitesurfen en zeilen.

Zwemvijvers in Noord-Holland

Noord-Holland heeft verschillende mooie stranden en zwemvijvers waar je in de zomer heerlijk kunt zwemmen. Wat voorbeelden op een rijtje:

 1. Het strand van Zandvoort: Dit is een van de bekendste stranden van Nederland met verschillende strandtenten, watersportmogelijkheden en een levendige sfeer.
 2. Het strand van Egmond aan Zee: Dit is een mooi strand met duinen en een gezellig centrum met verschillende restaurants en winkels.
 3. Het strand van Bloemendaal aan Zee: Dit is een mooi strand met duinen en verschillende strandtenten en restaurants.
 4. Het strand van Bergen aan Zee: Dit is een rustig strand met duinen en een mooi uitzicht op zee. Er zijn verschillende strandtenten en restaurants.
 5. Het strand van Callantsoog: Dit is een mooi strand met duinen en een gezellig centrum met verschillende winkels en restaurants.
 6. De Grote Vijver in het Amsterdamse Bos: Dit is een mooie zwemvijver in het grootste park van Amsterdam. Er zijn verschillende strandjes en grasvelden om te zonnen en te zwemmen.

Zwemvijvers in Zuid-Holland

In Zuid-Holland vind je verschillende mooie stranden en zwemvijvers waar je lekker kunt zwemmen. Hieronder vind je enkele voorbeelden:

 1. Het strand van Scheveningen: Dit is een van de bekendste stranden van Nederland met verschillende strandtenten, restaurants en watersportmogelijkheden.
 2. Het strand van Kijkduin: Dit is een mooi strand met duinen en een gezellige boulevard met verschillende winkels en restaurants.
 3. Het strand van Katwijk: Dit is een mooi strand met duinen en een gezellig centrum met verschillende winkels en restaurants.
 4. Het strand van Noordwijk: Dit is een mooi strand met duinen en verschillende strandtenten en restaurants.
 5. Het strand van Hoek van Holland: Dit is een mooi strand aan de monding van de Nieuwe Waterweg met duinen en verschillende strandtenten en restaurants.
 6. Het meer van Krimpenerhout: Dit is een mooie zwemvijver in een groene omgeving met verschillende strandjes en ligweiden. Er zijn ook speeltoestellen en horecavoorzieningen.

Zwemvijvers in Limburg

Er zijn natuurlijk nog veel meer mooie plekken waar je kunt zwemmen in de natuurlijke omgeving van Limburg, maar hier hebben we een paar op een rijtje gezet:

 1. De Boschmolenplas in Heel: Dit is een mooie zwemvijver omgeven door groen en met een zandstrand. Er zijn verschillende horecavoorzieningen en je kunt er ook duiken en snorkelen.
 2. De Oolderplas in Roermond: Dit is een grote recreatieplas waar je kunt zwemmen, zonnen en watersporten. Er zijn verschillende strandjes en horecavoorzieningen.
 3. De Steenbergse Vliet in Stevensweert: Dit is een natuurlijke zwemvijver in een groene omgeving met een zandstrand en verschillende ligweiden. Er zijn ook speeltoestellen en horecavoorzieningen.
 4. De Maasplassen bij Thorn: Dit is een groot watergebied met verschillende zwemstranden en watersportmogelijkheden. Er zijn ook verschillende horecavoorzieningen langs de oevers.

Zwemvijvers in Brabant

Noord-Brabant heeft enkele mooie zwemvijvers waar je in de zomer heerlijk kunt zwemmen. Hieronder vind je enkele voorbeelden:

 1. De Galderse Meren bij Breda: Dit zijn grote recreatieplassen met verschillende stranden, ligweiden en horecavoorzieningen.
 2. Het E3-strand in Eersel: Dit is een grote recreatieplas met een zandstrand, ligweiden en verschillende watersportmogelijkheden. Er zijn ook horecavoorzieningen.
 3. De IJzeren Man in Vught: Dit is een mooie zwemvijver omgeven door groen en met een zandstrand en verschillende ligweiden. Er zijn ook horecavoorzieningen en je kunt er verschillende watersporten beoefenen.
 4. De Kraaijenbergse Plassen in Bergen op Zoom: Dit is een groot watergebied met verschillende zwemstranden en watersportmogelijkheden. Er zijn ook horecavoorzieningen langs de oevers.

Zwemvijvers in Zeeland

Zeeland heeft vele mooie stranden en zwemvijvers waar je in de zomer heerlijk kunt zwemmen. Hieronder vind je enkele voorbeelden:

 1. Het Banjaardstrand bij Kamperland: Dit is een breed en lang zandstrand aan de Noordzee. Het water is er over het algemeen schoon en er zijn verschillende horecavoorzieningen.
 2. Het Veerse Meer bij Vrouwenpolder: Dit is een groot en ondiep meer met verschillende strandjes en watersportmogelijkheden. Er zijn ook horecavoorzieningen langs de oevers.
 3. De Brouwersdam bij Ouddorp: Dit is een brede dam tussen het Grevelingenmeer en de Noordzee met verschillende stranden en watersportmogelijkheden. Er zijn ook horecavoorzieningen.
 4. De Schotsman bij Kamperland: Dit is een recreatieplas met verschillende strandjes en watersportmogelijkheden. Er zijn ook horecavoorzieningen langs de oevers.

Zwemkwaliteit

Al met al zijn er genoeg mooie zwemvijvers in Nederland te vinden. Dus pak je zwembroek en handdoek en ga op zoek naar jouw favoriete plekje! Maar voordat je het water in duikt, is het wel belangrijk om even te checken of de zwemkwaliteit van het water in orde is. Gelukkig kun je op de website zwemwater.nl precies zien welke zwemvijvers veilig zijn om in te zwemmen en welke niet. Zo kun je onbezorgd genieten van je zwemsessie.