Podwalks - Het verhaal van Nederland

Ben je geïnteresseerd in de Geschiedenis? Wandel één van de Podwalks in Nederland en leer alles over hoe de eerste bewoners leefden in Nederland.

Loop in je eigen tempo een podwalk.

Podwalks – Het verhaal van Nederland

Loop mee met Daan Schuurmans en ontdek de geschiedenis van Nederland. In tien wandelingen door stad en land vertelt hij je alles over ons land en de bewoners. Van de IJstijd tot en met de Tweede Wereldoorlog.

Aan de hand van gebouwen, monumenten en andere sporen in het landschap vertelt hij wat er is gebeurd op de plek waar je op dat moment staat. Welke rol de bewoners van toen daarin hadden. En de gevolgen daarvan voor ons land zoals wij het nu kennen. Door de koppeling met gps weet Daan precies waar je bent. Hij vertelt waar je naartoe moet en waar je moet kijken.

NTR

NTR dook in het verhaal van Nederland en maakte 10 bijzondere GPS audiotours. Allen stuk voor stuk bijzondere wandelingen door de diverse regio’s in Nederland. De podwalks zijn verspreid over Drenthe, Friesland, Overijssel, Gelderland, Noord-Holland en Noord-Brabant.

Terwijl je wandelt luister je naar verhalen over de geschiedeins van die specifieke locaties. De Podwalks zijn unieke wandelroutes waar je de Nederlandse geschiedenis ontdekt terwijl je geniet van de natuur, de omgeving en bezienswaardigheden.

Audiotour Podwalks

De audiotours zijn te beluisteren via de gratis podwalks app ‘Het verhaal van Nederland’. Voordat je kunt gaan wandelen moet je de app wel downloaden. De app is makkelijk je ziet daar een duidelijk overzicht van de locaties en waar je moet starten. De app is volledig gps-gestuurd. De volledige audiotours zijn alleen te beluisteren op de locatie van de wandeling. Je kunt van te voren wel alvast alles goed doorlezen in de app en een stukje luisteren.

Terwijl je een podwalk volgt, luister je naar het verhaal van Nederland op de specifieke locatie waar je je bevindt. De podwalks zijn ontworpen om je te begeleiden door historische en culturele bezienswaardigheden in verschillende delen van Nederland, zoals Veenhuizen, Dokkum, Anlo en Briele.

Kom op unieke wijze meer te weten over Drenthe, Overijsel, Noord-Holland, Friesland, Noord-Brabant, Gelderland en Zuid-Holland.

Het verhaal van Nederland – 10 unieke routes

1. Locatie: Anloo
Afstand: 5 km
Start/eind: Bosweg bij ingang P, 9467 PN Anloo
Deze route voert je vanaf de rand van het dorpje Anloo door het prachtige Drentse landschap. Onderweg ga jij je verbazen over de regio en genieten van prehistorische grafheuvels, hunebedden en een adembenemende natuur.

2. Locatie: Brielle
Afstand: 4 km
Start/eind: Westdam, 3231 LD Brielle
Brielle is omringd door verdedigingswerken. Je loopt over stadswallen, langs bastions en over stadspoorten. In de stad wandel je langs gezellige haventjes en knusse pleinen. Misschien zie je zelfs nog een Spaanse vlag wapperen. Tijdens deze wandeling ga je op zoek naar sporen van 80 jaar oorlog in Den Briel.

3.Dokkum Strijd van de Friezen
Afstand 6 km
Start/eind: Parkeerplaatst Mockamawei 5 9121 CB Aalsum
Wandel vanuit Aalsum door de weilanden naar de historische binnenstad van Dokkum. Deze podwalk vertelt de strijd tussen de Friezen en de christenen, geleidt door Bonifatius en zijn privéleger en ga je op zoek naar de sporen van de Friese geschiedenis.

4. Locatie: Deventer
Afstand: 5 km
Start/eind: Bolwerksweg 1, 7419 AA Deventer
Deze route kronkelt door de levendige binnenstad van Deventer. Je loop door de straten waar de tonnen vis en zout de Hanzestad in kwamen en kom je erachter waarom Deventer vroeger omheind was door een dikke stadsmuur.

5. Locatie: Hattem
Afstand: 5 km
Start/eind: Molecaten 7, 8051 PN Hattem (Herberg Molecaten)
De wandeling gaat midden door het dichtbegroeide bos richting een groot open stuk land, met daarop een statig landhuis. Al wandelend langs de Molecatense beek kom je uit in het knusse Hattem, waar kleine poortjes je leid naar verscholen parken en pleintjes.

6. Locatie: Hoorn
Afstand: 4 km
Start/eind: Achter de Vest 1, 1621 GJ Hoorn
De route begint aan de randen van de oude binnenstad van Hoorn. Bij de Oosterpoort, die de vijanden moest buiten houden, duiken we het oude Hoorn in. Je loopt langs het statige hoofdkwartier van de VOC en WIC en kijkt vanaf de steigers onder de Hoofdtoren richting de horizon over de vroegere Zuiderzee. Hier vandaan vertrokken de schepen richting Azië en Amerika.

7. Locatie: Muiden
Afstand: 5 km
Start/eind: Mariahoeveweg, 1398 EP Muiden
In het midden van het land, vlakbij de A1, waan jij je in een andere wereld. Deze wandeling begint aan de rand van Muiden en voert je over deels onverharde paden door de polder, over een dijk langs het water en tenslotte door het authentieke centrum langs de Vecht.

8. Locatie: Nijmegen
Afstand: 5 km
Start/eind: Lentse Warande, 6663 Lent (tussen verlengde Waalbrug en Spoorbrug)
Vanaf de overkant van de Waal loop je naar de binnenstad van Nijmegen. In deze wandeling combineer je het heerlijke buitengevoel aan de oevers van de rivier met de rust van het stadspark en de gezellige drukte van de binnenstad. Tijdens deze wandeling kom je alles te weten over Romeinen in Nederland. En ga je op zoek naar de sporen die de Romeinse cultuur in Nijmegen heeft achtergelaten.

9. Locatie: Veenhuizen
Afstand: 5 km
Start/eind: Haulerweg 2, 9341 TJ Veenhuizen
Tijdens deze wandeling loop je rondom de unieke Kolonie van Weldadigheid en waan jij je in een hele andere tijd. De route leidt je ook door bossen en over het vlakke Drentse land. In de 19e eeuw beleeft ons land de Industriële Revolutie; een tijd van nieuwe uitvindingen en technische vooruitgang. Maar voor veel mensen is het een tijd van grote armoede en ellende. In deze wandeling kom je alles te weten over de rijkdom en armoede in de 19e eeuw. En ga je op zoek naar sporen van de geschiedenis rond de Koloniën van Weldadigheid in het Drentse Veenhuizen.

10 Locatie: Vught
Afstand: 5 km
Start/eind: Loonsebaan 157, 5263 CN Vught
Op de Vughtse Heide is het stil en rustig. je struint over zandpaden, kronkelige boswegen en je loopt het steeds dichter begroeide bos in. Wanneer je de dijk afloopt doemt er tussen de bomen langzaam een wachttoren op. Dan ben je bij Nationaal Monument Kamp Vught. In deze wandeling kom je alles te weten over het verhaal van bezetting en vervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog en ga je op zoek naar de sporen hiervan rond Kamp Vught.

Het Verhaal van Nederland podwalks zijn een leuke en educatieve manier om meer te leren over de geschiedenis van Nederland.

Eenmaal gestart, kun je de podwalk op elk moment pauzeren of stoppen als je wilt. De app slaat je voortgang op zodat je later op dezelfde plek kunt doorgaan waar je gebleven was. Het enige wat je nodig hebt is een smartphone met GPS en een koptelefoon om de verhalen te kunnen horen.

Trek je wandelschoenen aan en ga naar de start locatie van de door jou gekozen podwalk. Zodra je op de locatie bent open je de app waarna het verhaal begint.
Neem een flesje drinken en een versnapering mee voor onderweg en vergeet je koptelefoon/oortjes niet!

Veel plezier!

Kijk voor meer informatie over Het verhaal van Nederland op hetverhaalvannederland.nl

Bron: NTR