Ontdek het Noorden van Nederland

Ontdek het prachtige noorden van Nederland! Wist je dat Drenthe, Groningen en Friesland verrassend veelzijdige regio’s heeft? Of je nu een avontuurlijke reiziger bent of gewoon op zoek bent naar ontspanning, deze provincies bieden voor elk wat wils. Maak een keuze uit varen, fietsen of wandelen – of doe het allemaal!

In Drenthe vind je zowel een schat aan historische schatten, als adembenemende natuurgebieden. Verken de eeuwenoude hunebedden, maak een wandeling of fietstocht door de uitgestrekte heidevelden van het Dwingelderveld of vaar over de schilderachtige kanalen. Geniet van de rust en stilte terwijl je de prachtige bossen en pittoreske dorpen ontdekt. Drenthe is de ideale plek voor een ontspannen uitje in de natuur.

Groningen, de bruisende universiteitsstad, biedt een mix van historische charme en moderne energie. Wandel door de kronkelende straatjes van de historische binnenstad en bewonder de indrukwekkende Martinitoren. Laat je meeslepen door de gezellige sfeer op de Grote Markt en ontdek de levendige kunst- en cultuurscene. Vergeet niet een bezoek te brengen aan het prachtige Lauwersmeer Nationaal Park! Daar geniet je van zeldzame vogels en adembenemende landschappen.

Friesland, bekend om zijn waterrijke landschap en unieke cultuur, zal je betoveren. Verken de beroemde Friese meren en ga zeilen, windsurfen of kanoën. Bezoek de pittoreske elf steden, zoals Leeuwarden, met zijn historische grachten en moderne architectuur. Ontdek de kleurrijke geschiedenis van Friesland in het Fries Museum of geniet van de bruisende sfeer tijdens de Sneekweek, het grootste zeilevenement van Nederland.

Of je nu houdt van natuur, cultuur, sport of ontspanning: Drenthe, Groningen en Friesland hebben alles wat je zoekt. Verlies jezelf in de schoonheid van deze regio’s terwijl je geniet van de gastvrijheid van de lokale bevolking en de heerlijke streekgerechten. Maak je klaar voor een onvergetelijk avontuur in het noorden van Nederland!

De natuur in!

Trek eropuit, neem je camera mee en ga naar één van de natuurgebieden in de provincies Drenthe, Groningen en Friesland.

In het Nationaal Park Dwingelderveld wandel je door een uitgestrekte heidegebied. Park Dwingelderveld is het grootste natte heidegebied van West-Europa. Het park biedt talloze wandel- en fietspaden, omringd door prachtige vennen, bossen en zeldzame plantensoorten.

Nationaal Park Drentsche Aa is gelegen in het stroomgebied van de Drentsche Aa. Dit park is een oase van rust en schoonheid. Hier vind je schilderachtige beekdalen, uitgestrekte bossen en historische esdorpen, die samen een uniek landschap vormen.

Het Nationaal Park Lauwersmeer is een voormalige zeearm van de Waddenzee. Nu een prachtig natuurgebied met wetlands, moerassen, duinen en uitgestrekte graslanden. Het park is een paradijs voor vogelliefhebbers, met meer dan 100 vogelsoorten die er broeden. Het Lauwersmeer vormt in het noorden de grens tussen Friesland en Groningen. Maar ook Nationaal Park Waddenzee strekt zich uit over zowel Groningen als Friesland. En dat niet alleen: ook Duitsland en Denemarken liggen aan de Waddenzee. Het is een UNESCO-werelderfgoed en een uniek ecosysteem met getijdengeulen, slikvelden en zandbanken. Wist je dat de Waddenzee het grootste aaneengesloten systeem is dat droogvalt tijdens eb?

Nationaal Park De Alde Feanen is gelegen in het hart van Friesland. Het park is dit een mozaïek van meren, rietlanden, moerassen en bloemrijke graslanden. Het gebied biedt tal van mogelijkheden voor boottochten, kanoën en wandelen, en is de thuisbasis van een diverse flora en fauna. Op Nationaal Park Schiermonnikoog kun je goed vertoeven! Schiermonnikoog behoort tot de provincie Friesland en is het kleinste bewoonde Waddeneiland. Je vindt er prachtige duinen, stranden en kwelders. Daarnaast is het een belangrijk toevluchtsoord voor trekvogels en zeehonden.

In deze natuurgebieden maak je kennis met de ongerepte schoonheid van Noord-Nederland. Of je nu wilt wandelen, fietsen, vogels wilt spotten of gewoon wilt genieten van de rustige omgeving, deze gebieden zullen je zeker betoveren met hun natuurpracht.

Verken de provincies op het water

Een perfecte manier om de provincie te leren kennen is vanaf het water. Hierbij enkele watergebieden in de provincies Drenthe, Groningen en Friesland waar je kunt genieten van een heerlijk dagje varen:

Drenthe:

  • De kronkelende beekjes en stille kanalen in het stroomgebied van de Drenthsche Aa zijn perfect om per kano of fluisterboot te verkennen. Geniet van de rustige waterwegen en omring jezelf met groene landschappen en schilderachtige dorpjes.
  • De Weerribben-Wieden, net over de grens met Overijssel, bieden deze meren uitgestrekte watergebieden en kanalen. Vaar door het rietland en ontdek de diverse flora en fauna terwijl je geniet van de serene omgeving.

Groningen:

  • De kuststrook van de provincie Groningen biedt prachtige vaarroutes over de Waddenzee. Verken de unieke getijdengebieden en geniet van de adembenemende vergezichten. Let wel op de getijden en volg de veiligheidsinstructies.
  • Schildmeer is een prachtig meer in de provincie Groningen en is tevens een populaire bestemming voor watersportliefhebbers. Huur een motor- of zeilboot en geniet van de rustige wateren, omringd door groene oevers.

Friesland:

  • Friesland staat bekend om zijn uitgestrekte merengebied, met maar liefst 11 steden die via waterwegen met elkaar verbonden zijn. Huur een sloep, zeilboot of kano en verken de prachtige meren, vaar langs pittoreske dorpjes en geniet van de Friese gastvrijheid.
  • Nationaal Park De Alde Feanen is een waterrijk natuurgebied in Friesland en biedt talloze kanalen, meren en moerassen om te verkennen. Vaar door het rietland en bewonder de diversiteit aan vogels en planten. Er zijn verschillende verhuurbedrijven waar je boten kunt huren.

Of je nu wilt genieten van de rust en stilte van de kanalen en meren of de dynamiek van de Waddenzee wilt ervaren, deze watergebieden in het noorden van Nederland bieden volop mogelijkheden voor een heerlijk dagje varen.

Op de fiets de provincies in

Op de fiets de provincies Groningen, Drenthe en Friesland doorkruizen is natuurlijk voor iedere fietsliefhebber prachtig! Ga je een weekje fietsen door de provincies, dan moet je zeker deze leuke fietsroutes en tips door de provincies gaan ervaren!

In Drenthe fiets je de Drentsche Aa route. Deze route neemt je mee door het prachtige landschap van Nationaal Park Drentsche Aa. Je fietst langs kronkelende beekjes, pittoreske dorpjes en uitgestrekte heidevelden. Vergeet niet af en toe af te stappen om te genieten van de rust en stilte om je heen. Fiets de Hunnebedroute langs de beroemde hunebedden die kenmerkend zijn voor Drenthe. Deze route voert je door een combinatie van natuurlijke schoonheid en historische bezienswaardigheden. Ontdek de prehistorische geschiedenis van de regio terwijl je geniet van de mooie landelijke omgeving.

In de provincie Groningen moet je echte een rondje Lauwersmeer gaan fietsen. Deze route voert je rond het prachtige Lauwersmeer, een nationaal park dat bekend staat om zijn unieke flora en fauna. Fiets langs het meer, door polders en pittoreske dorpjes. Vergeet niet om af en toe te stoppen om te genieten van het uitzicht en een verfrissende duik te nemen. Ook kun je op de fiets de kust van Groningen ontdekken. Geniet van adembenemende vergezichten over de Waddenzee. Deze route brengt je langs historische dijken, schattige dorpjes en prachtige natuurgebieden. Maak onderweg een tussenstop om te genieten van verse vis en zilte zeelucht.

De beroemde Elfstedentocht kun je ook fietsen! De Elfstedenroute voert je langs de beroemde Elfstedentocht en je gaat de historische steden en idyllische dorpen van Friesland opntdekken. Deze route voert je langs kanalen, meren en de karakteristieke Friese landschappen. Geniet van de gezellige sfeer onderweg en proef lokale lekkernijen zoals suikerbrood en Friese kaas. Ontdek ook de schoonheid van de Friese Waddenzee op de fiets. Fiets over de dijken en geniet van het uitzicht op de unieke getijdengebieden. Onderweg kom je langs vogelreservaten en sfeervolle kustdorpjes. Vergeet niet om een verrekijker mee te nemen om de vogels te spotten.

Of je nu geïnteresseerd bent in de rijke geschiedenis, de prachtige natuur of de charmante dorpen, deze fietsroutes in Drenthe, Groningen en Friesland bieden volop mogelijkheden om de schoonheid van het noorden van Nederland te ontdekken.

Wandelen dwars door de provincies heen

Er is een prachtige langeafstandswandelroute die door de drie provincies Drenthe, Groningen en Friesland loopt, namelijk het Pronkjewailpad. Het Pronkjewailpad is een unieke wandelroute van ongeveer 250 kilometer lang, die je meeneemt langs de mooiste plekjes van Noord-Nederland.

De route is opgedeeld in 21 etappes en voert je door het gevarieerde landschap van de regio. Je wandelt door idyllische dorpjes, uitgestrekte natuurgebieden, langs historische bezienswaardigheden en prachtige watergebieden. Onderweg kom je langs verschillende Pronkjewailpunten, waar je een stempel kunt verzamelen en kennis kunt maken met de lokale gastvrijheid.

Het Pronkjewailpad is meer dan een wandelroute. Het is een ontdekkingsreis waarbij je geniet van de cultuur, natuur en de diversiteit van Noord-Nederland. Je kunt ervoor kiezen om de hele route te voltooien of delen ervan te wandelen, afhankelijk van je eigen voorkeur en beschikbare tijd.

Het Pronkjewailpad is een geweldige manier om de prachtige provincies Drenthe, Groningen en Friesland te verkennen en een diepere waardering te krijgen voor de unieke schoonheid en gastvrijheid van het noorden van Nederland.

Ontdek de verborgen schatten van het noorden! Drenthe, Groningen en Friesland wachten op je, klaar om je te betoveren met hun prachtige landschappen, rijke geschiedenis en warme gastvrijheid.

Foto’s: Carla van der Veen