Leukste uitjes in Limburg

Van de Redactie

Er zijn echt heel veel redenen waarom je naar Limburg zou moeten gaan.  Breng een bezoek aan de natuur. Limburg heeft een prachtige natuur met glooiende heuvels, uitgestrekte bossen, rivieren en meren. Het is een ideale bestemming voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers. Ook cultuur liefhebbers moeten zeker eens naar Limburg gaan. Limburg heeft een rijke cultuur en geschiedenis, met veel tradities en bezienswaardigheden. Er zijn diverse musea, kastelen, kerken en historische gebouwen die je kunt bezoeken.

Waarom je eens naar Limburg moet gaan

In Limburg is het bourgondisch genieten! Limburg staat bekend om zijn Bourgondische levensstijl, waarbij lekker eten en drinken centraal staan. Je kunt genieten van heerlijke streekgerechten, lokale wijnen en bieren. Daarnaast zijn er tal van evenementen in Limburg zoals het carnaval, de Amstel Gold Race, de TEFAF kunstbeurs en het Preuvenemint (proefevenement).

Limburg heeft een breed scala aan leuke uitjes, wij hebben een aantal leuke tips voor je:

 • Bezoek de grotten van Valkenburg: Verken de fascinerende ondergrondse wereld van de grotten van Valkenburg. Er zijn verschillende rondleidingen beschikbaar en er is zelfs een kerstmarkt in de grotten tijdens de feestdagen.
 • Maak een boottocht over de Maas: Geniet van de prachtige natuur van Limburg vanaf het water tijdens een ontspannen boottocht over de Maas.
 • Ga naar het drielandenpunt: Bezoek het drielandenpunt in Vaals, waar Nederland, België en Duitsland samenkomen. Je kunt hier ook een uitkijktoren beklimmen voor een panoramisch uitzicht over de omgeving.
 • Bezoek het Bonnefantenmuseum: Het Bonnefantenmuseum in Maastricht heeft een uitgebreide collectie moderne en hedendaagse kunst. Er zijn regelmatig wisselende tentoonstellingen te zien.
 • Bezoek het Designer Outlet Roermond: Shop till you drop bij het Designer Outlet Roermond, waar je designermerken kunt vinden voor gereduceerde prijzen.
 • Ga naar attractiepark Toverland: Toverland in Sevenum is een pretpark voor het hele gezin, met achtbanen, waterattracties en meer.
 • Verken het historische centrum van Maastricht: Wandel door de pittoreske straatjes en steegjes van Maastricht en bewonder de historische gebouwen, zoals de Sint-Servaasbasiliek en het Vrijthof.
 • Maak een fietstocht door de Limburgse heuvels: Limburg staat bekend om zijn glooiende heuvels en prachtige landschap, dus huur een fiets en verken de omgeving op twee wielen.

Culinair genieten in Limburg

Ben je een culinaire genieter? Limburg heeft een rijke culinaire traditie en biedt veel mogelijkheden om te genieten van heerlijk eten en drinken.

 • Proef de Limburgse vlaai: De Limburgse vlaai is een traditioneel gebak dat je absoluut moet proeven als je in Limburg bent. Er zijn veel verschillende smaken om uit te kiezen, waaronder kersen-, appel- en rijstevlaai.
 • Ga wijnproeven: Limburg heeft een aantal wijnhuizen waar je de lokale wijnen kunt proeven. Probeer bijvoorbeeld de wijnen van de Apostelhoeve of Domein Holset.
 • Bezoek een brouwerij: Limburg staat ook bekend om zijn bieren, zoals Gulpener en Brand. Bezoek een van de brouwerijen voor een rondleiding en proef de lokale bieren.
 • Proef streekgerechten: Limburg heeft veel streekgerechten die je moet proberen, zoals zoervleisj (een zoet-zuur stoofgerecht), balkenbrij (een hartige bloedworst) en zuurvlees (een pittig stoofgerecht).
 • Dineer in een sterrenrestaurant: Limburg heeft verschillende sterrenrestaurants, waaronder Château Neercanne in Maastricht en De Leuf in Ubachsberg. Hier kun je genieten van culinaire hoogstandjes in een prachtige omgeving.
 • Bezoek een foodmarkt: Bezoek een van de foodmarkten in Limburg, zoals de Markt van Morgen in Maastricht of de Pure Markt in Heerlen. Hier kun je lokale producten kopen en proeven.
 • Ga op culinaire wandeltocht: Er zijn verschillende culinaire wandelroutes in Limburg, waarbij je onderweg bij verschillende restaurants stopt voor een hapje en een drankje.
 • Maak een kookworkshop: Leer zelf Limburgse gerechten te maken tijdens een kookworkshop. Bijvoorbeeld bij Kookstudio Tijink in Roermond of bij Kookstudio Culinair Centrum in Heerlen.

Tradities in Limburg

Wie houdt er niet van, als je in een nieuwe stad of provincie bent wil je alles weten over de geschiedenis en tradities. Limburg heeft een rijke cultuur en geschiedenis en kent diverse tradities. Hieronder zijn enkele van de bekendste tradities in Limburg:

 1. Carnaval: Carnaval wordt uitbundig gevierd in Limburg, vooral in steden als Maastricht, Heerlen en Venlo. De festiviteiten beginnen op de 11e van de 11e en gaan door tot en met carnavalsdinsdag. Mensen verkleden zich in kleurrijke kostuums en er zijn parades, optochten en feesten.
 2. Limburgse vlaai: Limburgse vlaai is een zoete taart en een echte Limburgse specialiteit. Het wordt vaak gegeten bij speciale gelegenheden en feesten.
 3. Schutterijen: Schutterijen zijn verenigingen die in Limburg al sinds de middeleeuwen bestaan. Ze houden zich bezig met het behouden van de tradities en cultuur van de regio. Elk dorp of stad heeft vaak zijn eigen schutterij.
 4. Processies: In Limburg worden jaarlijks veel processies gehouden, vooral tijdens religieuze feestdagen. De bekendste processie is de Heiligdomsvaart in Maastricht, die elke zeven jaar plaatsvindt.
 5. Streektaal: Limburg heeft een eigen streektaal, het Limburgs, dat nog steeds veel gesproken wordt. Het Limburgs heeft zijn eigen woorden en grammatica en klinkt anders dan het Nederlands.
 6. Sinterklaas: In Limburg wordt Sinterklaas op een speciale manier gevierd. Zo komt Sinterklaas op 6 december niet alleen cadeautjes brengen, maar ook pepernoten strooien en met kinderen dansen.
 7. Boerenbruiloft: Een boerenbruiloft is een traditionele bruiloft in Limburg, waarbij de gasten zich kleden in boerenkleding. Tijdens de bruiloft worden vaak Limburgse tradities gevolgd, zoals het serveren van Limburgse vlaai en het spelen van Limburgse volksmuziek.

De hele regio heeft een rijke geschiedenis en cultuur, wat zich uit in een grote diversiteit aan tradities.

Grotten in Limburg

Limburg heeft een aantal indrukwekkende grotten die zeker een bezoek waard zijn. De bekendste grotten in Limburg zijn:

 • Grotten van Valkenburg: De Grotten van Valkenburg zijn een van de bekendste bezienswaardigheden in Limburg. De grotten werden gebruikt als schuilkelder tijdens de Tweede Wereldoorlog en als champignonkwekerij. Tegenwoordig worden er rondleidingen gegeven.
 • Mergelgrotten van Kanne: De mergelgrotten van Kanne liggen net over de grens in België, maar zijn vanuit Limburg gemakkelijk te bereiken. De grotten werden vroeger gebruikt als opslagplaats voor bier en wijn en zijn nu open voor publiek.
 • Fluweelengrot: De Fluweelengrot in Valkenburg is een eeuwenoud ondergronds gangenstelsel dat gebruikt werd als schuilplaats en opslagplaats. Tegenwoordig is het mogelijk om de grotten te bezichtigen en worden er rondleidingen gegeven.
 • Grotten Noord: De Grotten Noord in Maastricht zijn een reeks tunnels die werden gebruikt als ondergrondse steengroeven. Tegenwoordig worden er rondleidingen gegeven waarbij je meer leert over de geschiedenis van de grotten.
 • Zonneberggrot: De Zonneberggrot in Maastricht is een eeuwenoud ondergronds gangenstelsel dat vroeger gebruikt werd als opslagplaats. Tegenwoordig worden er rondleidingen gegeven waarbij je meer leert over de geschiedenis van de grotten.
 • Gemeentegrot: De Gemeentegrot in Valkenburg is een uitgestrekt ondergronds gangenstelsel dat gebruikt werd als schuilkelder en opslagplaats. Tegenwoordig worden er rondleidingen gegeven waarbij je meer leert over de geschiedenis van de grotten.

Limburg is erg gastvrij, Limburgers staan bekend om hun gastvrijheid en vriendelijkheid. Je voelt je er snel thuis en welkom.

Kortom, Limburg biedt voor ieder wat wils en is een unieke en mooie regio om te bezoeken!