Dagje uit naar Hulst
Hulst ontstond in de 11e eeuw als een belangrijke vesting-en havenstad genaamd Hulust. Nu is het een klein stadje in Oost-Zeeuws-Vlaanderen op de grens tussen Nederland en België. Hulst combineert een rustieke Bourgondische sfeer en tal van pittoreske plekjes, met alle gemakken van een moderne stad.
Zin in een dagje uit naar Hulst? We tonen je de meest interessante bezienswaardigheden.
Monumentale stad
Om te beginnen kan je gewoon genieten van de stad zelf. Hulst is een beschermd stadsgezicht, en kan uitpakken met het feit dat het één van de zeventien beschermde dorps- en stadsgezichten van Zeeland is. In deze stad kan je maar liefst 68 rijksmonumenten vinden, delen van de oude stadswallen bezoeken, en tal van historische en prachtige gebouwen bezichtigen. Een goed voorbeeld hiervan is het stadhuis aan de Grote Markt, wat doorheen de geschiedenis meerdere keren gebouwd, vernield, en opnieuw heropgebouwd werd. De huidige versie bestaat echter al sinds 1540, met een grondige restauratie in de 20ste eeuw
Modern entertainment
Naast de middeleeuwse sfeer die je in Hulst kan opsnuiven, zijn er ook tal van mogelijkheden tot modern entertainment. Je kan een bezoekje brengen aan de knusse bioscoop Koning van Engeland, daar een lekkere maaltijd verorberen in het in-house restaurant Oscars Kitchen, of zelfs naar het jaarlijkse muziekfestival Vestrock trekken. Dit driedaagse evenement trekt jaarlijks zo’n 25.000 bezoekers aan, en wordt doorgaans in juni georganiseerd.
Voor de kinderen is er Reynaertland, met een zwembad, themazalen, ligweides en tal van andere opties. Als je een stapje in de wereld wenst te zetten, kan je terecht in het Casino Admiral, dat dag en nacht geopend is. Het uitgebreide aanbod aan gokkasten en tafelspellen zorgt ervoor dat je je niet snel zal vervelen!
Reynaert de Vos
Veel mensen kennen Hulst voornamelijk vanwege de vermelding ervan in het middeleeuwse epos “Van den vos Reynaerde”. De stad is dan ook nauw verbonden aan deze sluw fictionele vos, met allerlei verwijzingen doorheen de stad, zoals namen van straten, horeca- en handelszaken.
In de buurt van de Gentse Poort kan je een bronzen beeld van de vos Reynaert vinden, met een hardstenen achtergrond. Dit werd gebouwd in 1938 en is ontworpen door een kunstenaar uit Antwerpen.
Sint-Willibrordusbasiliek
Geen middeleeuws stadje is compleet zonder een kerk, kathedraal of basiliek, en Hulst kan uitpakken met wat in 2009 werd uitgeroepen tot “De mooiste kerk van Nederland”. Deze basiliek werd anno 1200 oorspronkelijk opgericht als een Romaans kerkgebouw, en werd later meer in de gotische stijl verbouwd. De huidige betonnen torenspits werd er in 1957 aan toegevoegd, na schade door de Tweede Wereldoorlog. Het interieur van de basiliek is waar de echte schatten te zien zijn, vooral dan de gebrandschilderde ramen over het leven van Sint-Willibrordus en de geschiedenis van de kerk.
Tot slot is er ook een Frans-Vlaams orgel uit de 17e eeuw te bewonderen.
Streekmuseum ‘De Vier Ambachten’
Elk pittoresk dorpje met een rijke geschiedenis heeft wel een museum, en in het Streekmuseum De Vier Ambachten kan je meer leren over het rechtsgebied “De Vier Ambachten” (Hulst, Axel, Boekhoute en Assenede), wat deel uitmaakte van het Graafschap Vlaanderen.
Zo zijn er onder andere lokale klederdrachten van die tijd te zien, informatie over de geschiedenis van die streek, enkele archeologische vondsten, en uiteraard meer over de legende van Reynaert de vos.
Dit streekmuseum is gevestigd in het voormalig Refugiehuis Ter Duinen, en werd opgericht in de 16e eeuw, met een verbouwing in de 18e eeuw. In die tijd was het een schuilplaats voor kloosterorden, waar ze heen konden gaan als er woelige tijden aanbraken.
Het Verdronken Land van Saeftinghe
Als je op zoek bent naar wat meer natuur en mystiek, kan je even buiten Hulst terecht in het natuurgebied het Verdronken Land van Saeftinghe.
Dit is het grootste schorrengebied van Europa. Een tochtje hier kan je een goed inzicht geven in het ritme van eb en vloed, en de invloed van zee en rivieren op het land.
Honderden jaren geleden was hier immers een bevolk gebied te vinden, de Heerlijkheid Saeftinghe. Maar door het oprukken van de zee, de rivier, en verschillende stevige stormvloeden werd dit land als het ware “verdronken”, en de hele bewoning verdween onder water. Een soort Atlantis van eigen bodem!
Kortom; Hulst is een prachtig stadje en heeft heel wat te bieden. Het is geen Rotterdam of Amsterdam qua aanbod aan bezienswaardigheden, maar als je op zoek bent naar prachtige natuur gecombineerd met een interessante geschiedenis en een rustig, middeleeuws dorpje dicht bij de Vlaamse grens, is een uitje naar Hulst zeker een aanrader.