Blog Groninger Forum

Het Groninger Forum is een daguitje op zich!

Blog Groninger Forum

Vandaag bezoeken wij het Groninger Forum, onlangs geopend aan de Nieuwe Markt in Groningen. Het Forum is gebouwd en bedoeld als algemene ontmoetingsplek voor bewoners en bezoekers van de stad Groningen. En vandaag zijn wij de bezoeker van de stad Groningen.

Vanaf het Centraal Station lopen we via het Groninger Museum, over het Gedempte Zuiderdiep via de Oosterstraat naar de Grote Markt. De Winkels lokken ons eigenlijk ook wel, maar we gaan toch gestaag door richting het Forum. Naast de Grote Markt komt in de toekomst de Nieuwe Markt. Een groot deel hiervan is nog in aanbouw, maar het veelbesproken Groninger Forum is eind november 2019 geopend en is gratis toegankelijk voor inwoners en bezoekers van de (studenten)stad Groningen.

We bevinden ons naar de ingang en komen terecht in een grote open hal. In het midden een kassa voor het verschaffen en aanschaffen van informatie over het Forum en kaarten voor een film in de ingebouwde bioscoop, rechts het vernieuwde VVV kantoor (voorheen op de Grote Markt) en even verderop de plek van onze eerste bestemming: STACH. Een café en winkeltje met voldoende zitplaatsen voor een heerlijke koffie om onze dag mee te beginnen.

Robots in het Forum

Met de koffie achter de kiezen gaan we op ontdekkingstocht. We lopen langs de caroussel met de programmering van vandaag en komen terecht bij een groot verticaal beeldscherm. We hadden eerder al gehoord over ‘dansen met Robots’ en dat is terug te zien in een interactief spel op de begane grond. Er staat een verticaal zwart scherm. Deze is leeg totdat je op de stip gaat staan. Er zit een camera verborgen in het scherm, waardoor je wordt gefilmd en je bewegingen worden geprojecteerd op een ingebouwde robot. Als je springt, springt de robot op het scherm met je mee. Leuk voor jong en oud!

Het Groninger Forum

Het Groninger Forum is opgedeeld in elf verdiepingen, het dak(terras) meegerekend. Er zijn diverse exposities, waaronder StoryWorld, het voormalige Stripmuseum aan de Westerkade, Wonderland, de interactieve en educatieve kinderboekenwinkel, een uitgebreide bibliotheek verdeeld over meerdere verdiepingen, bestaande uit (non-)fictieve boeken, films en dvd’s en het Smartlab met de nieuwste technieken en oudste ambachten in de vorm van workshops en losse activiteiten.

De architectuur van het Forum kenmerkt zich door diagonale lijnen. Met diverse roltrappen kun je je door het Forum bewegen. Als je er voor de eerste keer komt kan het aanvoelen als een doolhof, maar gelukkig zijn er genoeg medewerkers die je kunnen helpen om de weg (terug) te vinden. Het is ook mogelijk om een lift te nemen. Ook krijg je met elke verdieping die je naar boven neemt een beter uitzicht over de stad Groningen.

Ga ook een dag naar het Forum in Groningen! Verken het Forum.

Groninger Forum

Toerist in eigen stad

We struinen door het Groninger Forum als een ware toerist in eigen stad, wandelen door de Forum shop met robots, prentenboeken, hippe ansichtkaarten en typische Groningse gadgets (#konbeter), bezoeken onder het genot van een heerlijke muntthee een talkshow met de cast en creatives van de NPO-serie Hollands Hoops in het Camera Café en nemen tot slot de laatste futuristische roltrap naar de enabovenste verdieping. Hier zit Restaurant Nok.

De titel zegt het al; het restaurant in de Nok van het gebouw. We zijn nu nog één trap verwijderd van het dak. We nemen de laatste traptreden en staan op het dak met een prachtig uitzicht over de stad Groningen. Samen met mede-toeristen (in eigen stad) proberen we te achterhalen waar welke straat ligt en wat toch dat gebouw is met die twee oranje daken (we weten het nog steeds niet). Je voelt je toch ineens verbonden!

In de zomer zullen op het dak van het Forum ook films worden vertoond in de openluchtbioscoop.

Met de oneindige roltrappen maken we de reis terug naar beneden en kijken uit naar de zomer, voor de echte rooftop- en filmbeleving.

Door: Tjitske