Wat te doen in Huizen

Bezoek de gemeente Huizen

Huizen is een gemeente in de provincie Noord-Holland. Huizen is net als Hilversum een plaats in het Gooi. Een dagje of vakantie in Huizen zal je verassen! Breng een bezoek aan de sfeervolle oude haven van Huizen en bewonder de historische schepen en boten die hier aangemeerd liggen. Maak een ontspannen wandeling langs de kade, geniet van het uitzicht op het water en ontdek de gezellige terrasjes en eetgelegenheden langs de haven.

Wat te doen in Huizen

Huizen ligt aan het water en er is veel natuur in de omgeving. Door de ligging aan het water is Huizen een perfecte plaats voor toeristen. In de achttiende eeuw ontwikkelde Huizen zich als een vissersplaats, en had een van de grootste vissersvloten rond de Zuiderzee. Ontdek Het Nautisch Kwartier, een levendige waterrijke buurt in Huizen met restaurants, winkels en recreatieve voorzieningen. Maak een wandeling langs de jachthaven, bewonder de moderne architectuur en geniet van een hapje of drankje op een van de terrassen aan het water.

De Zuiderzee veranderde in het IJsselmeer dat was het moment dat de visserij voorbij was. De inwoners werden omgeschoold tot handwerkers in de bouwnijverheid en land en tuinbouw. Je vind veel van de historie terug in Huizen. De havens, het Huizer melkmeisje in het wapen van Huizen zijn kenmerken die je terug neemt in de tijd.

Huizen is is de loop der jaren veel moderner geworden. De jachthavens, en leuke toeristische trekpleisters. Je kunt er gezellig winkelen en lekker eten en drinken in Huizen.

Evenementen in Huizen

Tal van evenementen zijn er jaarlijks in Huizen. In en om het centrum en de haven staan veelal in het middelpunt van de evenementen. De Huizer Botters en Oldtimershow zijn bekende evenementen die jaarlijks in de agenda staan in Huizen. Aan de haven is hard gewerkt, de gemeente heeft het gebied om gevormd tot een nautisch centrum. Wandel of fiets rond in deze bijzondere locatie. De vele fiets en wandelroutes neemt je mee naar de meest prachtige plekjes.

Geschiedenis van Huizen

Leer meer over de geschiedenis van Huizen en de regio in het Huizer Museum. Ontdek tentoonstellingen over de visserij, de lokale ambachten, de traditionele klederdracht en het dagelijks leven van de inwoners door de eeuwen heen. Bewonder ook de collectie van kunstwerken en voorwerpen die de culturele rijkdom van de stad weerspiegelen.

Verken het gezellige centrum van Huizen en ontdek de vele winkels, boetiekjes en speciaalzaken die hier te vinden zijn. Ga op zoek naar unieke souvenirs, mode-items, interieurdecoratie en lokale producten terwijl je geniet van de levendige sfeer van het stadscentrum.

Watersport

Huizen is een paradijs voor watersportliefhebbers, met tal van mogelijkheden om te zeilen, kanoën, windsurfen en nog veel meer. Huur een boot of neem deel aan een georganiseerde watersportactiviteit op het Gooimeer en geniet van een dag vol avontuur en plezier op het water.

Omgeving Huizen

Verken de prachtige natuurlijke omgeving van Huizen door een wandeling of fietstocht te maken door de nabijgelegen bossen, heidevelden en natuurgebieden. Bezoek bijvoorbeeld het Goois Natuurreservaat of het Huizerstrand voor een dag vol natuurlijk plezier en ontspanning.

Er zijn tal van fiets en wandelroutes om op pad te gaan. Uiteraard kun je ook zelf je route uitstippelen. Langs de routes zijn bezienswaardigheden te vinden maar ook als je even wilt uitrusten restaurants of picknick gelegenheden. Fiets een grotere route dan kom je ook door Hilversum en Bussum en als je het water oversteekt dan kom je zelfs door Almere!

Tip: Wandel de Huizer Melkmeisje wandelroute (3 km)

De bijzondere wandelroute van het Huizer Melkmeisje vertelt het volksverhaal van Huizen ‘het mirakel van het Huizer Melkmeisje’ over een gierige boer en een melkmeisje. Je kunt ook met een gids door huizen wandelen. Iedere 2e zaterdag van de maand kun je al wandelend onder leiding van een gids het oudste gedeelte van Huizen ontdekken. Lees er hier alles over! 

Voor kunstliefhebbers is er een mooie beeldenroute. Vele kunstwerken en gedenktekens vind je terug in het centrum er daar buiten. Volg deze leuke route in het tweede weekend van oktober dan exposeren kunstenaars en schilders hun werk tijdens de atelierroute. 

Uitgaan in Huizen

Een hapje eten in Huizen, gezellig er op uit gaan naar de bioscoop of theater een gezellige borrel drinken in een café. Het kan allemaal in Huizen.

Als het mooi weer is dan kun je aan de Huizer stranden langs het Gooimeer goed vertoeven. Voor kleine kinderen en sportieve surfers is het daar uitermate geschikt! Je kunt aan de gezellige terrassen met uitzicht op het strand en water genieten van een heerlijke zomerse borrel en een hapje eten.

Huizen is zeker een bezoek waard!