Wat te doen in Huizen

Bezoek de gemeente Huizen

Huizen is een gemeente in de provincie Noord-Holland. Huizen is net als Hilversum een plaats in het Gooi. Een dagje of vakantie in Huizen zal je verassen!

Wat te doen in Huizen

Huizen ligt aan het water en er is veel natuur in de omgeving. Door de ligging aan het water is Huizen een perfecte plaats voor toeristen. In de achttiende eeuw ontwikkelde Huizen zich als een vissersplaats, en had een van de grootste vissersvloten rond de Zuiderzee.

De Zuiderzee veranderde in het IJsselmeer dat was het moment dat de visserij voorbij was. De inwoners werden omgeschoold tot handwerkers in de bouwnijverheid en land en tuinbouw. Je vind veel van de historie terug in Huizen. De havens, het Huizer melkmeisje in het wapen van Huizen zijn kenmerken die je terug neemt in de tijd.

Huizen is is de loop der jaren veel moderner geworden. De jachthavens, en leuke toeristische trekpleisters. Je kunt er gezellig winkelen en lekker eten en drinken in Huizen.

Evenementen in Huizen

Tal van evenementen zijn er jaarlijks in Huizen. In en om het centrum en de haven staan veelal in het middelpunt van de evenementen. De Huizer Botters en Oldtimershow zijn bekende evenementen die jaarlijks in de agenda staan in Huizen.

Aan de haven is hard gewerkt, de gemeente heeft het gebied om gevormd tot een nautisch centrum. Wandel of fiets rond in deze bijzondere locatie. De vele fiets en wandelroutes neemt je mee naar de meest prachtige plekjes.

Omgeving Huizen

In Huizen en omgeving kun je al; fietsend of wandelend goed leren kennen. Er zijn tal van fiets en wandelroutes om op pad te gaan. Uiteraard kun je ook zelf je route uitstippelen. Langs de routes zijn bezienswaardigheden te vinden maar ook als je even wilt uitrusten restaurants of picknick gelegenheden.

Fiets een grotere route dan kom je ook door Hilversum en Bussum en als je het water oversteekt dan kom je zelfs door Almere!

Tip: Wandel de Huizer Melkmeisje wandelroute (3 km)

De bijzondere wandelroute van het Huizer Melkmeisje vertelt het volksverhaal van Huizen ‘het mirakel van het Huizer Melkmeisje’ over een gierige boer en een melkmeisje.

Je kunt ook met een gids door huizen wandelen. Iedere 2e zaterdag van de maand kun je al wandelend onder leiding van een gids het oudste gedeelte van Huizen ontdekken. Lees er hier alles over! 

Voor kunstliefhebbers is er een mooie beeldenroute. Vele kunstwerken en gedenktekens vind je terug in het centrum er daar buiten. Volg deze leuke route in het tweede weekend van oktober dan exposeren kunstenaars en schilders hun werk tijdens de atelierroute.

Om alles te weten te komen over Huizen en hoe het er vroeger was? Dan moet je in het Huizer Museum zijn.

Uitgaan in Huizen

Een hapje eten in Huizen, gezellig er op uit gaan naar de bioscoop of theater een gezellige borrel drinken in een café. Het kan allemaal in Huizen.

Als het mooi weer is dan kun je aan de Huizer stranden langs het Gooimeer goed vertoeven. Voor kleine kinderen en sportieve surfers is het daar uitermate geschikt! Je kunt aan de gezellige terrassen met uitzicht op het strand en water genieten van een heerlijke zomerse borrel en een hapje eten.

Huizen is zeker een bezoek waard!