Wat te doen in Haren

Haren grenst aan de ‘grote’ Stad Groningen. 

Haren ligt in de provincie Groningen en grenst aan de stad Groningen. De omliggende dorpen Glimmen, Noordlaren, Onnen behoren bij de gemeente Haren. Haren staat bekend om een typische forensengemeente.

Vanuit Haren rij je binnen een paar kilometer de Stad Groningen in. Vanuit Haren rij je door één lange straat die je naar het centrum van de stad en het station Groningen brengt. Maar je bent vanuit Haren ook direct in de natuur en in de provincie Drenthe.

Wat te doen in Haren

Haren heeft mooie bezienswaardigheden. Prachtige markante en statige gebouwen, villa’s en De Hortus Botanicus Haren. Hortus Botanicus Haren heeft ruim 20 hectare aan heel verschillende tuinen, zoals een prachtige wilde plantentuin, een unieke Chinese tuin en een Keltische tuin.

Ontdek de prachtige natuur en architectuur van Landgoed De Biotoop, een voormalig biologisch landbouwcomplex dat nu dienst doet als creatieve en culturele broedplaats. Verken de groene omgeving, bewonder de historische gebouwen en bezoek de verschillende ateliers, galeries en winkels waar lokale kunstenaars en ambachtslieden hun werk tonen.

Leer meer over de geschiedenis van Haren en de omgeving in Museum Het Hoogeland. Ontdek tentoonstellingen over archeologie, folklore en ambachten, en leer meer over het dagelijks leven in vroegere tijden. Bezoek ook de historische gebouwen en tuinen rondom het museum voor een compleet beeld van het verleden van de regio.

Voor de kinderen

Ook Sprookjeshof Zuidlaren ligt vlakbij Haren. Vanuit Haren ben je binnen een kwartier bij het Sprookjeshof waar het voor de kinderen een heerlijk speelparadijs is!

Paterswoldsemeer en Hoornsemeer

Vanuit Haren kun je al wandelend of op de fiets de omgeving verkennen. Op de rand van Groningen en Drenthe ligt het Paterswoldsemeer en het Hoornsemeer. Beide gebieden zijn voor waterliefhebbers bij uitstek de plaats om te vertoeven. Het Hoornsemeer en het Paterswoldsemeer zijn recreatiemeren. Vanuit beide gebieden kun je al varend Groningen en Drenthe verkennen. De gezellige cafés aan het water nodigen je uit om er heerlijk een hapje en een drankje te nuttigen.

Verken Haren en de omgeving op de fiets of te voet door een van de vele fiets- en wandelroutes te volgen die de regio doorkruisen. Ontdek schilderachtige landschappen, pittoreske dorpjes en historische bezienswaardigheden terwijl je geniet van de frisse lucht en de natuurlijke schoonheid van Groningen.

Winkelen in Haren

Verken het gezellige centrum van Haren en ontdek de diverse winkels, boetiekjes en restaurants. Struin langs de sfeervolle straten en bezoek lokale winkels voor unieke vondsten en souvenirs. Geniet van een heerlijke maaltijd in een van de gezellige eetgelegenheden en proef lokale lekkernijen en specialiteiten.

Haren is omringd door natuur en meren en met de grote stad nabij is Haren een rustig dorp. Er zijn volop mooi gebieden te ontdekken. Je kunt richting het Vliegveld Eelde, Natuurgebied de Onlanden of een dagje de Stad Groningen verkennen vanuit Haren.