Wat te doen in de Gelderse Vallei

In Midden-Nederland ligt, tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe, de Gelderse Vallei.

In Midden-Nederland ligt, tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe, de Gelderse Vallei.

Wat te doen in de Gelderse Vallei

Voor een stevige wandeling in het Gelderse landschap is deze vallei een echte aanrader. Het natuurgebied bestond vroeger uit adembenemend mooie blauwgraslanden, maar wordt nu vooral gebruikt voor landbouw. Op de overgebleven snippers van het blauwgrasland is Staatsbosbeheer heel zuinig. De blauwe zegge, klokjesgentiaan en diverse orchideeën vinden nog hun weg in bijvoorbeeld de Bennekomse Meent en Allemanskamp.

Boswachter Gelderse Vallei

De blauwgraslanden zijn alleen op afspraak te bezoeken. Hiervoor kun je een afspraak maken met boswachter Silvia Blom van Staatsbosbeheer. De rest van de Vallei ligt open voor publiek. Geniet hier van de weidse panoramabeelden en de heerlijke fiets- en wandelroutes.

Lees ook wat te doen op de Veluwe

Voor een dagje uit, kun je naast de Gelderse Vallei ook de Utrechtse Heuvelrug bezoeken, of de (Hoge) Veluwe. En is het allemaal teveel voor één dag?

Bekijk dan de mogelijkheden voor een overnachting in het heerlijke Gelderse landschap.

 

Meer informatie over Gelderse Vallei

De plaatsen die tot de regio Gelderse Vallei behoren, zijn: Achterberg (gem. Rhenen), Leusden, Achterveld, Hamersveld, Asschat, Renswoude, Stoutenburg, Overberg (gem. Utrechtse Heuvelrug), Veenendaal en Woudenberg.

Over het ontstaan van dit bijzondere gebied weten we dat tijdens de voorlaatste ijstijd (het Saalien) door opstuwend landijs een laagte ontstond. Deze laagte loopt vloeiend af in noordelijke richting, tot het IJsselmeer.

Op de Gelderse Vallei vind je een oase van rust.