Wat te doen in de Achterhoek

Ontdek het geluk van Nederland in de Achterhoek

Ontdek het geluk van Nederland in de Achterhoek

Wat te doen in de Achterhoek

In de Achterhoek herleeft de rijke historie met monumentale kastelen en buitenverblijven van de oud-Gelderse Adel. Bovendien wandel je er heerlijk wandelen door het veelzijdige coulisselandschap met uitgestrekte weilanden, houtwallen en kabbelende beekjes. De Achterhoek heeft veel te bieden voor jong en oud. Pak je fiets of trek je beste wandelschoenen aan en ga er op uit. Er zijn diverse wandelroutes uitgestippeld in het misschien wel mooiste gebied van Nederland.

Bezienswaardigheden in de Achterhoek

De Achterhoek kenmerkt zich door een rijke hoeveelheid kastelen en landgoederen, waaronder Kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg, één van de grootste kastelen van Nederland. Een middeleeuws kasteel uit de 13e eeuw omgeven door een slotgracht en een half omsloten oude vestigingswal. In het museum worden kunsttentoonstellingen gepresenteerd. Het kasteel is tevens te huren als bijvoorbeeld trouwlocatie.

In Ruurlo staat het monumentale 700 jaar oude Kasteel Ruurlo, één van de mooiste kastelen van Nederland. Sinds 2017 is het kasteel ook het decor van modern realistisch kunstenaar Carel Willink en is het kasteel tot Museum MORE benoemd. De kamers van het kasteel zijn te bezoeken met een geldig toegangsbewijs voor het museum.

In Vorden ligt het kleinschalige landgoed Hackfort. Het landgoed is door Natuurmonumenten opgesteld voor bezoekers. Wandel langs de vele mooie routes of ga op pad met de boswachter. In het voorjaar bloeit de historische moestuin, Hof van Hackfort, en dat is een lust voor het oog.

Lees meer over de kastelen en landgoederen in de Achterhoek

Uitkijktoren Hulzenberg

Op de Hulzenberg vind je uitkijktoren Hulzenberg. Deze toren is opengesteld voor publiek, dus beklim de uitkijktoren en geniet van een overweldigend uitzicht!

De meest directe route naar het Bergerbos begin op de parkeerplaats Hulzenberg aan de Eltenseweg in Stokkum, net vóór het viaduct. Vanaf de parkeerplaats loop je aan de hand van zilveren pijlen naar de toren. De Hulzenberg is 82,4 m boven NAP hoog en de toren voegt daar maar liefst 21 meter aan toe. Pittige klim? Het uitzicht loont! Bij helder weer zie je de plaatsen Zutphen, Nijmegen en Kleef.

Een bijzonder weetje over deze uitkijktoren is dat hij is gebouwd van hout uit het bos waarin hij staat. Gemeente Montferland gaf de bouwopdracht en een lokale ondernemer voltooide de uitdagende klus bovenop de berg.

Een beklimming van de toren bij Stokkum geeft uitzicht over de Veluwezoom tot Elten en verder!

Evenementen en activiteiten in de Achterhoek

In de Achterhoek worden jaarlijks talloze evenementen georganiseerd. Van muziekfestivals, met klassieke muziek en popmuziek, tot theatrale dansvoorstellingen en culinaire traktaties. Er is voor ieder wat wils, voor jong en oud. Gezelligheid staat voorop!

Jaarlijkse vindt in Lichtenvoorde de Zwarte Cross plaats, het grootste driedaagse muziekfestival van Nederland én de grootse motorcross ter wereld. Een uniek feest door de bizarre en unieke samenkomst van totaal verschillende werelden.

In Lichtenvoorde wordt tevens jaarlijks de Bloemencorso Lichtenvoorde georganiseerd. Laat je verrassen door prachtige praalwagens, indrukwekkende vormgeving, harmonieus kleurgebruik en overweldigende beweging en muziek. Beleef dit b(l)oeiende spektakel!

In Vorden wordt jaarlijks het festival Mañana Mañana georganiseerd. In het prachtige Kasteel Vorden ontstaat een feest van stoere rockers, oude hippies, vrolijke mensen en gezinnen en goed volk uit de buurt. Een festival met een warme en natuurlijke uitstraling, honderden gekleurde lampjes en een sprookjesachtige ontspannen sfeer.

Met de kinderen is een bezoekje aan het Land van Jan Klaasen in Braamt een echte aanrader. Vergeet het digitale tijdperk en laat je kind(eren( vrijuit spelen in de binnen- en buitenspeeltuin. Ga met Jan Klaasen op avontuur en maak een reis vol fantasie!

In de Achterhoek is altijd wat te beleven!