Op pad in de provincie Drenthe

We gaan er een dagje op uit in de provincie!

Wij gaan er graag op uit met het hele gezin, daarom gaan we vandaag een dagje op pad in de provincie Drenthe. Wij zijn als jong gezin altijd op zoek naar leuke uitjes.

Op pad in de provincie Drenthe

Wij wonen in de prachtige provincie Groningen maar willen deze keer er op uit in Drenthe. Drenthe ligt voor ons 20 km rijden, dat is dus goed te doen. We bespreken met onze kroost van te voren wat ze leuk vinden om te gaan doen. Kijken op diverse websites naar leuke uitjes en komen ook vaak uit op de website van Wat te doen Vandaag.

Je kunt er makkelijk zoeken naar de leukste uitjes en per provincie gaan zoeken. De keuze is reuze! Een aantal uitjes zoals het Belevingspad in Hoogersmilde of een speeltuin in Borger en de kinderboerderij in Roden zijn we al eens geweest.

Onze 2 meiden hadden de keuze snel gemaakt! We houden allen erg van de natuur en daarom gaan we eerst naar Appelscha. Daar is het Nationaal Park Drents Friese Wold. Daarna willen ze graag naar De uitkijktoren in Westerbork en als er nog tijd over is besluiten wij dat we dan ook naar Herinneringskamp Westerbork gaan.

We stappen deze zaterdag ochtend na het ontbijt in de auto. Een gezellige gevulde picknickmand in de kofferbak voor in de middag mee en na een kleine 3 kwartier zijn we in Nationaal Park Drents Friese Wold. In het Nationaal Park kun je van alles doen en beleven. In het Buitencentrum gaan we eerst naar de expositie Grenzeloos Wold.

Dwars door het gebouw ligt een boom waar we op een speelse manier alles komen te weten over bomen. De functies van de wortels, de stam en de bladeren alles krijgen we uitgelegd. Daarna kijken we naar een film over de geschiedenis van het bos. Daarnaast zijn er interessante informatiepanelen en zo komen we alles te weten over bomen die een belangrijk doel hebben voor ons.

hunnebed drenthe

We gaan snel hier naar buiten. Wij nemen een kopje koffie en de kinderen gaan even naar de grote speelweide met leuke speeltoestellen. Je kunt er ook nog een kijkje nemen in het bijenhotel!  We gaan een volgende keer er buiten op uit in het Nationaal Park. Je kunt op ontdekking gaan door bijvoorbeeld het Kabouterpad of de Dierenvriendjespad te lopen. Het Nationaal Park is een aanrader!

Lees meer over het Nationaal Park Het Drents Friese Wold.

Voordat we naar Westerbork gaan, parkeren we eerst nog even de auto onderweg voor een gezellige picknick.

Als je door Drenthe rijd en gaat niet over de snelweg dan kom je langs heel veel knusse dorpjes. We rijden langs Hoogersmilde door richting Beilen en na een tussenstop voor de picknick komen we aan in Westerbork. We gaan een grote uitkijktoren beklimmen! Het zonnetje schijnt en bij de uitkijktoren Holmers-Halkenbroek kun je de natuur vanaf de hoogte beleven! 

De uitkijktoren beklimmen valt nog niet mee! We hebben de treden niet geteld maar het is met sportieve kids geen uitdaging. We komen achter ze aan boven. Wij moeten even bijkomen daar waar de kinderen al naar het prachtige uitzicht kijken. Het uitzicht is echt verbluffend! Je kunt rondom heel ver kijken en we hebben geluk, het is prachtig weer en we kunnen echt ver kijken.

door drenthe

We besluiten, omdat we nu toch dichtbij zijn, nog even naar Herinneringscentrum Kamp Westerbork te gaan. Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een museum waar de geschiedenis van Kamp Westerbork wordt verteld, wij vinden de geschiedenis belangrijk voor onze kinderen. In dit museum komen we alles te weten over hoe het er aan toe ging in Kamp Westerbork tijdens de Tweede Wereld Oorlog.

Het is indrukwekkend voor de kinderen, maar als wij buiten lopen over het terrein van het kamp dan zijn wij er ook stil van… In het museum zijn diverse exposities en kun je vele verhalen met beelden bekijken. We komen alles te weten over het kamp en de Jodenvervolging.

Het is tijd om richting Groningen te gaan. Het museum sluit bijna de deuren en wij gaan naar de auto terug. Het is prachtig weer en we eindigen op de terugreis nog langs een Pannenkoek boerderij waar we met een volle buik en sorbet als toetje uiteindelijk terug gaan naar Groningen. De meiden vallen in de auto al snel in slaap.

Kortom: het was een geslaagde dag.

Lees ook onze blog over wandelen in De Onlanden.