De Onlanden in

Heerlijks stuk natuur op de rand van Groningen en Drenthe, De Onlanden

De Onlanden in, wat een goed idee! Ga alleen of met de boswachter wandelen of fietsen in de Onlanden! Op de rand van Groningen en Drenthe is het prachtige natuurgebied de Onlanden. Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer onderhouden dit prachtige gebied waar je vele diersoorten kunt treffen!

De Onlanden in

De Onlanden is een natuurgebied aan de grens van de provincies Groningen en in Drenthe. De Onlanden worden omringd door de dorpen: Eelde, Roderwolde, Peize, Eelderwolde en de stad Groningen.

Onlanderij

De Onlanden worden beheerd door Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Het is een bescherm natuurgebied met de meest prachtige routes te bewandelen en fietsen. Je kunt er de meest prachtige diersoorten tegen komen zoals de vele ganzen en eenden, Witte reigers diverse vogelsoorten en kleine diersoorten zoals kikkers, libellen maar ook reeën, otters en waterspitsmuizen, vossen zijn allen graag geziene gasten in dit natuurgebied. Ook zijn schapen en koeien (Limousins) te vinden in De Onlanden. Staan de Limousins niet in de Onlanden dan kun je ze treffen op stal!

De onlanden in

Je raakt niet snel uitgekeken in de Onlanden, ieder jaargetij heeft zijn charmes zo ook in de Onlanden. De vele diersoorten en natuur is een bezienswaardigheid!

Bekijk de wandel en fietsroutes van De Onlanden

De Onlanden zijn allemaal aangekochte stukken land van boeren. De Onlanden was vroeger een veenweidegebied en dit is door de aankoop en herinrichting een waterbergingsgebied geworden.

Je kunt uitgebreide wandelingen maken of fietsen in de Onlanden, geen dag is het zelfde en ook ieder seizoen in het jaar zul je verbluft zijn van de natuur.

De onlanden in

Mee met de boswachter De Onlanden in

Er zijn regelmatig excursies vanaf De Onlanderij in Eelderwolde. Een keertje mee met de boswachter is echt leerzaam! De boswachter gaat je alles vertellen over de omgeving en over De Onlanden. En met een beetje mazzel tref je bijzondere dieren in de Onlanden zoals wij deze Hermelijn tegen kwamen tijdens een wandeling.

De onlanden in

De verschillende excursies worden aangeboden op de website van Natuurmonumenten. Ook zijn er diverse leuke activiteiten voor jong en oud bij De Onlanderij. Na een wandeling of excursie kun je hier ook nog even na genieten van een lekker kopje koffie of thee en wat lekkers. Bij mooi weer kunnen kinderen op het erf spelen, lopen over het blotevoetenpad en er is er het ‘Schuurtje van Boswachter Bart’. In het schuurtje vind je mooie foto’s en er zijn allerlei mooie vondsten uit de Onlanden te zien. Ook is er een grote kaart wat het gebied weergeeft.

Bekijk de agenda van De Onlanden voor een leuke excursie!

Uitkijktoren De Onlanden

Bezoek in De Onlanden ook zeker de bijzondere Uitkijktoren.

De Uitkijktoren heeft op ieder niveau een prachtige uitkijk over de hele omgeving, en ben je eenmaal boven (Het is een stevige klim naar boven) dan ben je ruim 26 meter omhoog geklommen en dat is zeker de moeite waard! Je ziet de prachtige skyline van Groningen en aan de andere kant kijk je over de prachtige landerijen naar Peize en Eelde.

skyline De onlanden

Onderweg naar de Uitkijktoren en ook tijdens de wandeling omhoog zijn diverse informatieve borden met uitleg over wat voor dieren je er zoal kunt aantreffen maar ook over vroeger en hoe dit natuurgebied is ontstaan. Ok helemaal bovenin de toren een prachtig ‘kunstwerk’ kompas zodat je precies weet welke richting je naar kijkt!

Ga op ruim 26 meter hoogte over het uitgestrekte natuurgebied rondkijken. Het uitzicht is echt verbluffend!

De Onlanden is volop in ontwikkeling!