Wat te doen in Westerbork

Bezoek Kamp Westerbork, Fiets door de omgeving en bezoek het gezellige centrum.

Westerbork is een brinkdorp in de gemeente Midden-Drenthe. Het dorp ligt in provincie Drenthe. Westerbork was tot 1998 een zelfstandige gemeente de plaatsen als Elp, Eursinge, Mantinge, Orvelte en Zwiggelte behoorden ook tot deze gemeente.

Wat te doen in Westerbork

Iedere Nederlander kent Westerbork door het voormalige Kamp Westerbork. Kamp Westerbork ligt ongeveer 10 km van het centrum van Westerbork. Vanaf het centrum kun je al wandelend of op de fiets ook richting Kamp Westerbork gaan. In Kamp Westerbork zijn in de Tweede Wereldoorlog meer dan 100.000 mensen gedeporteerd naar vernietigingskampen.

Kamp Westerbork is opengesteld voor publiek waar je alles kunt leren over de Tweede Wereldoorlog en Kamp Westerbork. Je kunt daar de meest indrukwekkende verhalen luisteren en lezen van mensen die de Tweede Wereld en Kamp Westerbork het hebben overleefd.

Lees meer over Kamp Westerbork

Theater De Speulkoel organiseert in de zomermaanden diverse culturele evenementen en voorstellingen.

Winkelen

Westerbork is een klein dorp  en biedt een charmante, kleinschalige winkelervaring. Hoewel het geen grote winkelcentra of uitgebreide winkelstraten heeft zoals je die in grotere steden zou vinden, zijn er toch een paar leuke opties voor wie graag even wil winkelen.

De Hoofdstraat is het centrale punt van het dorp waar de meeste winkels zijn geconcentreerd. Je vindt hier een verscheidenheid aan kleine, onafhankelijke winkels die alles verkopen van kleding en accessoires tot geschenken en huishoudelijke artikelen. De omgeving is rijk aan lokale ambachten. Je kunt winkels vinden die handgemaakte artikelen verkopen, zoals keramiek, sieraden, en traditionele Nederlandse geschenken.

Regelmatig worden er in en rond het dorp markten georganiseerd waar lokale producten zoals kaas, vers fruit, handwerk en andere regionale specialiteiten worden verkocht. In en rond het dorp zijn ook enkele antiekwinkels en brocante shops te vinden, waar je unieke en vintage items kunt ontdekken.

Radiosterrenwacht Westerbork

Radiosterrenwacht is ook gevestigd op het terrein van Kamp Westerbork, Door dit gebied loopt een prachtige wandelroute. Op 3D informatieborden leer je alles van de radiotelescopen en het heelal!  Dit wetenschappelijk instituut voor radioastronomie biedt ook rondleidingen waarbij je meer leert over het heelal en de functie van de telescoop.

Natuur in Westerbork

De omgeving van het dorp is ideaal voor fiets- en wandeltochten. Het gebied maakt deel uit van het grotere Geopark de Hondsrug, dat een uniek landschap biedt gevormd tijdens de laatste ijstijd.

Al wandelend langs en door het Drentse Landschap. Bewandel bijvoorbeeld het Westerborkpad van ongeveer 340 kilometer dat van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam naar het voormalig kamp Westerbork loopt. Teveel kilometers? Deze route kan uiteraard in etappes maar je kunt ook de Westerbork-Zwiggelteroute van 15 kilometer wandelen. Wandel door de oer oude landschappen van Drenthe.

Wandelroute het Scharrelveld van zo’n 8,5 km is ook een aanrader of neem de kortste route van 3,5 km, de Pieterberg wandelroute. Voor de fanatieke fietsers zijn er ook vele fietspaden die het dorp en de hele omgeving laat zien. Kies bijvoorbeeld de route langs Wezup, Beilen en Westerbork. deze is bijna 60 km! Wil je langs de diverse bezienswaardigheden dan is de Kamp-Westerbork-route van 50 km ook een prima keuze!

Bekijk de route Kamp-Westerbork-route

Museumdorp Orvelte

Niet ver van Westerbork vind je Orvelte, een historisch dorp waar je terug in de tijd kunt stappen om te zien hoe mensen in Nederland leefden in de 18e en 19e eeuw. Het dorp heeft goed bewaarde boerderijen, een smederij, een houtzagerij en regelmatig demonstraties van oude ambachten.

Omgeving Westerbork

Op korte afstand van het dorp ligt Assen, waar je het Drents Museum kunt bezoeken. Dit museum heeft een uitgebreide collectie gericht op archeologie, hedendaagse kunst, en geschiedenis van Drenthe. Het dorp zelf is een plek van bezinning en herinnering, waar de bezoeker wordt geconfronteerd met een belangrijk stuk Nederlandse geschiedenis. Tegelijkertijd biedt het omliggende Drentse landschap prachtige natuur en rust.