Dagje uit naar Leeuwarden

Leeuwarden bruist!

Dagje uit naar Leeuwarden

Als je een dag naar Friesland wilt gaan, dan is Leeuwarden met stip 1 die op onze agenda stond. Leeuwarden was in 2018 de culturele hoofdstad.

Leeuwarden heeft tal van historische gebouwen, gezellig centrum met vele terrassen aan het water en er zijn volop winkels voor ieder wat wils. Leeuwarden bruist 7 dagen per week!

Dagje uit naar Leeuwarden

Eropuit in Leeuwarden

Genoeg keuze aan tal van activiteiten in Leeuwarden. Je kunt al wandelend, varend, fietsend of op een E-Chopper de stad verkennen. Tal van routes en bezienswaardigheden kent Leeuwarden. De keus is zo groot dat wij kiezen vandaag voor een bezoek aan het Fries Museum, De Wandelroute 11fountains en een bezoek aan Blokhuispoort, daar wacht een rondleiding op ons!

Dit beloofd een drukke, maar gezellige dag te worden. Met een beetje mazzel is er ook nog tijd om even te winkelen de gezellige winkelstraatjes lonken in de ochtend al.

Botanishce tuin

We zijn op tijd in Leeuwarden en hebben de auto in het centrum geparkeerd. We lopen richting het station waar 2 immens grote hoofden dirct opvallen. De fontein ziet er prachtig uit. De twee sculpturen zijn een jongen en een meisje en maar liefst 7 meter hoog. De mistfontein is vooral in de vroege ochtend spectaculair.

Dit is ook het begin en het einde van de wandeltocht. De gehele wandeltocht is ongeveer 4 kilometer. We komen tijdens de wandeling o.a. langs het geboortehuis van Mata Hari, de prachtige tuin; De Koperen tuin en Het Princessehof en het Fries Museum.

De wandeling was zeker de moeite waard! Het is heerlijk weer, Leeuwarden ontwaakt met een prachtig zonnetje erbij.

Onderweg komen we meerdere cafe’s tegen en kunnen we op een terras, die eigenlijk nog niet op was toch al een lekker kopje koffie met verse Oranje koek nuttigen. Dit hadden we na een dik uur wandelen ook zeker wel verdient.

Toptip -> Download de stadswandeling 11fountains Leeuwarden
Wandelroute 11fountains

Blokhuispoort Leeuwarden

We wandelen richting De Blokhuispoort, daar wacht ons Meneer Horst al op.

Meneer Horst is een ‘oude’ bewaarder die ons de rondleiding zal verzorgen. Vanaf het eerste moment ligt de groep aan zijn voeten. Wat een verhalen heeft deze man. Ondanks dat de gevangenis wordt verbouwd zijn er ook nog gedeeltes van de gevangenis in takt en worden we binnen en buiten rondgeleid. We komen te weten hoe het gevangenis leven is voor de bewakers en voor de gevangenen.

Wat voor Meneer Horst heel belangrijk is, is respect. Respect van beide zijdes. Wie niet luisteren wil moet het zelf weten maar de consequenties waren niet gering!

We mogen een kijkje nemen in de ontvangstruimte waar velen op de muren op geklad hebben waaronder ook een aantal ‘bekende’ namen in de criminele circuit.

bloemenpracht

De rondleiding wordt georganiseerd door Leeuwarder city events, duurt ongeveer een uur en is een echte aanrader! De passie van zijn werk als hoofdbewaarder brengt Meneer Horst aan ons over. Wat een mooie en spannende job had hij!

Toptip -> Kruip in de huid van een gedetineerde 
Botanishce tuin

Het is tijd voor een lunch!

In Blokhuispoort kun je ook gezellig een drankje doen, eten en relaxen. Op het voormalig buitenplaats van de gevangenis kun je chillen, klinkt er gezellige muziek en kunnen kinderen in het zand spelen.

Wij besluiten de gevangenismuren achter ons te laten, de vrijheid weer terug 🙂 en we lopen richting het centrum waar we aan het water een heerlijk lunch nuttigen.

Botanishce tuin

Fries Museum

Het pocketboekje Friesland tipte ons al 🙂

Als je in Leeuwarden bent dan moet je zeker naar het Fries Museum. Deze culturele dag eindigen we in het Fries Museum. We hebben vooraf kaartjes gereserveerd en op de afgesproken tijd konden we naar binnen. Wij hebben vooral interesse in de tentoonstelling ‘Ferhaal van Fryslan‘, Haute Bordure en in de tentoonstelling van Kunstenaar Afra Eisma.

We kijken onze ogen uit. Bij Het ferhaal van Fryslan gaan we terug in de tijd en ontdekken we eigenzinnige provincie op een andere manier, en bij Haute Bordure zien we prachtige kledingstukken en accessoires allen van borduurwerk. We raken geïnspireerd! Borduurwerk is echt prachtig en kan echt overal op toegepast worden.

Dagje uit naar Leeuwarden

Winkelen en gezelligheid in Leeuwarden

Omdat het een prachtige dag is, willen we ook nog even wandelen door de winkelstraatjes en nog een terrasje mee pakken met een gezellige tapas.

De dag eindigt ook op een terras op het grote plein in Leeuwarden. De plek waar we ook zijn begonnen aan de ze mooie dag. We praten nog even over Meneer Horst die een bijzondere indruk op ons heeft gemaakt met zijn werk als Hoofdbewaarder.

We gaan terug naar de autogarage om van Friesland weer terug te rijden naar ‘ons’ Gelderland.

OP! naar het volgende uitje in Nederland.