Wandelen door Leeuwarden

Maak een mooie wandeling door Leeuwarden!

In heel Nederland kun je heerlijk wandelen, ook in de provincie Friesland, zijn tal van routes te bewandelen. Ga eens een dag wandelen door Leeuwarden.

Wandelen door Leeuwarden

Naast een gezellig centrum met winkelstraten, grachten en leuke restaurants heeft de stad nog een groot pluspunt: Leeuwarden is een perfecte uitvalsbasis voor een dagje wandelen of een bezoek aan Nationaal Park Lauwersmeer, één van de mooiste natuurgebieden van Nederland.

Kortom als je van wandelen houd dan zit je in Leeuwarden helemaal goed!

Vind mooie wandelroutes in Leeuwarden

TopTips van de redactie

Natuurliefhebbers kunnen in Leeuwarden hun geluk niet op, naast Nationaal Park Lauwersmeer zijn er ook 4 nationale parken in Ljouwert zelf.

Zo kun je genieten van het Juliana Park, Lens Duingebied, Nationaal Monument Potmarge en Nationaal Park de Alde Feanen.

Wandelen door de hoofdstad van Friesland

In de hoofdstad van Friesland, Leeuwarden is een prachtige route neergezet met een bijzondere geschiedenis. Leeuwarden telt ruim zeshonderd monumenten, maar ook moderne architectuur ontbreekt niet in de stad. Ze zijn allen prachtig met allen een historisch verhaal.

Lees hier alles over de Stadsroute door Leeuwarden

Streetart wandeling

Kijk in Leeuwarden je ogen uit met de Streetart wandeling door de stad!

Geniet jij ervan om tijdens je wandeling naar bijzondere kunstwerken te kijken? Dan is de streetart route perfect voor jou.  Van grote schilderijen op de muur tot een klein kunstwerk op een paal. Deze route heeft er onder andere voor gezorgd dat Leeuwarden is uitgeroepen tot de culturele hoofdstad van 2018.

De streetart wandeling kunt u uiteraard volledig gratis bewandelen, maar mocht u toch net wat meer willen tijdens deze route dan is het mogelijk om een tour te boeken. De zogeheten Street Art Tour kunt u boeken via A Guide To Leeuwarden.

Wandeling voor de echte sportfanaten

Ben jij een echte sportieveling en toe aan een uitdaging? Dan is de Elfstedentocht loop zeker wat voor jou! Iedereen kent de Elfstedentocht van het schaatsen, het verschil in de wandelroute is alleen dat je ook door vele dorpjes en langs bezienswaardigheden loopt. Vergeet dus zeker niet om te stoppen voor een pauze en de vele leuke highlights te bekijken die langs de route liggen. Je mag helemaal zelf bepalen waar je de route begint zodat u niet eerst naar een bepaald punt moet reizen.

Helaas is het al sinds 1947 niet meer mogelijk om de tocht schaatsend af te leggen. Gelukkig kun je de tocht van maar liefst 283 kilometer ook wandelend doen.
Dus zoals de Friezen zeggen: It giet oan!

Bezoek de website Wandel.nl voor een compleet overzicht van de route.

Wandelen vanaf het station

Woon je niet in de buurt van Leeuwarden? Dan is het wellicht een goed idee om met de NS-trein naar de culturele hoofdstad te gaan. Hierbij heeft de NS een tweetal routes bedacht waar je uit kunt kiezen. Er is een route die vanaf station door de stad heen loopt van 6,5 km. Als je toch liever wat langer wilt lopen of ook van het Friese landschap te genieten dan kun je kiezen voor de route van 12,5 km. Deze veelzijdige tour stuurt je langs vele mooie hoogtepunten van de stad en je kunt direct vanaf het station je route volgen.

Bekijk hier de routekaart en overige informatie over deze route.

Varen in Leeuwarden

Ben je nu wel toe aan wat ontspanning na al dat wandelen? Ga dan lekker varen op het Friese water!

Of je nou liever zelf vaart of toch achterover wilt leunen in de boot, voor iedereen is er een arrangement die een leuke aanvulling op de dag geeft. Zo kunt u genieten van het culinaire aanbod aan boord of er een avontuur van maken.

Oant sjen! Op het Friese water!

Meer Wandeltips

Natuurlijk zijn er nog veel meer tips. Lees hier nog meer Wandeltips in Friesland of lees nog meer tips op Wandel.nl