Wandelen in het Holtingerveld - Havelte

De wandelschoenen aan, en GAAN!

Wandelen in het Holtingerveld – Havelte

Het is een prachtige dag, dit vraagt om een mooie wandeling in de natuur. In Drenthe zijn tal van wandelgebieden en routes in de vele natuurgebieden die Drenthe rijk is.

 

Vandaag gaan we wandelen in Havelte.

Dagje uit naar Leeuwarden

Havelte

Havelte is brinkdorp in de gemeente Westerveld in Drenthe. Meppel, Uffelte en Darp zijn de buurdorpen van Havelte. Havelte is één van de mooiste dorpen in Drenthe. In het dorp hangt altijd een gemoedelijke sfeer en het dorp heeft een aantal bezienswaardigheden.

De Korenmolen, de kerk en het herenhuis Overcinge en de Havelterberg.

De Havelterberg, daar gaan we vanavond naar toe voor een avond wandeling. Maar eerst gaan we een hapje eten in het dorp. Wij eten bij Café Restaurant het Knooppunt, het menu zag er online goed uit en reserveren ging gemakkelijk. Wij hebben er lekker gegeten en zijn klaar voor een lange wandeling.

OP! naar het Holtingerveld!

Cultuurlandschap Holtingerveld

Het Holtingerveld is geen Nationaal Park, maar vormt samen met de Nationale Parken Dwingelderveld en het Drents-Friese Wold het natuur- en cultuurlandschap van de Drents-Friese grensstreek. In Nederland zijn er twintig Nationale Parken. In alle parken zijn alle bijzonderheden van de Nederlandse natuur terug te vinden: duinen, bossen, heide, laagveen, getijdennatuur, beekdalen, vennen en nog veel meer.

Botanishce tuin

Holtingerveld

Het hele gebied Holtingerveld ademt geschiedenis.

Al in de Midden-Steentijd ruim 10.000 jaar geleden, leefden er mensen in het Holtingerveld. Zij sloegen er hun kamp op om op rendieren te jagen. Later, ongeveer 3000 jaar voor Christus, bouwde het Trechterbekervolk de twee hunebedden – robuuste grafmonumenten – aan de voet van de Havelterberg. 

Bron: Holtingerveld

Leestip- > Lees meer over het gebied Holtingerveld

Holtingerveld – Havelte

Vanaf de parkeerplek loop je richting de Schaapskooi. Op het terrein is ook een kinderspeelplaats en het Vlinderparadijs Papiliorama. Een bezoek aan het Vlinderparadijs lukt helaas niet meer omdat het al avond is.

Vanaf het informatiecentrum kun je alle kanten op gaan zowel te voet als fietsend. Wij wandelen richting het informatiebord over de omgeving. Daarop staat de gehele omgeving met de verschillende routes.

De Hunebedroute van ruim 2.2 km is te volgen via de rode pijlen. Deze korte route leid je via een uitzichtplatform naar de twee hunebedden. Onderweg kom je dan langs bomkraters, grafheuvels en het aardkundig monument. De IJsroute van ruim 5 km, via de blauwe pijlen. Langs deze route kom je langs landschappen die hun bestaan te danken hebben aan de ijstijden.

Of je kiest de Oorlogroute van ruim 8.3 km, via de groen pijlen. Langs deze route kom je langs hangars en boomkraters. De Tweede Wereldoorlog heeft behoorlijke sporen achter gelaten in het landschap van het Holtingerveld.

Wandelroute 11fountains

Wij lopen de IJsroute. Je loopt afwisselend door bosgebieden en door openvlaktes wat vele indrukwekkende beelden oplevert en we zien de heide ook al wat opkomen. De hunebedden staan aan de voet van de Havelterberg. Vanuit de verte horen we geweerschoten, er is een training gaande op het militair oefenterrein. Aangezien we de omgeving niet goed kennen, blijven we maar op de route lopen 😉

De bordjes geven telkens keurig aan welke kant we op moeten lopen. Op vele plekken onderweg komen we informatieborden tegen. Op de borden staan teksten die gaan over de geschiedenis van het Holtingerveld. Ook kun je op een bankje uitrusten of in stilte genieten van de omgeving.

bloemenpracht

Aangekomen op het Stuifzand lijkt wel of we in het buitenland zijn! Het is een prachtig groot gebied waar families een hele dag heerlijk kunnen spelen in het zand. Vanaf het Stuifzand lopen we weer het bos in.

Het wordt inmiddels avond en we zien de zon langzaam ondergaan. In de openvlaktes komen we geen dieren tegen, daarvoor is het nog te druk. In de bossen horen we wel de vele vogels door elkaar heen zingen, en is er veel geritsel hoorbaar door de bossen en struiken.

Uiteindelijk komen we weer uit bij de Schaapskooi en hebben we een prachtige afwisselende route bewandeld.

Helaas was de brasserie al gesloten voor een lekkere versnapering, want daar hadden we wel zin in. Eenmaal terug bij de auto kwamen wij tot de conclusie dat we ook in een ander seizoen nog eens terug moeten gaan naar Havelte.

 

Wandelgroetjes van Karin en Carla