Vissen in Nederland

Nederland Visland

Nederland is een visland bij uitstek. Ons land is namelijk boordevol water. In werkelijk iedere provincie is wel viswater te vinden. Vissen vangen is de ideale activiteit om te doen in de zomervakantie. We vertellen je graag wat meer leuke en nuttige dingen over vissen in Nederland.

Hoe vis je veilig?
Wat heb je nodig om te vissen?
Waar kun je vissen?
Welke vissen vang je in Nederland?
Wat is wedstrijdvissen?

Veiligheid

Vissen is ook voor kinderen erg leuk om te doen. Maar let op: heeft het kind nog geen zwemdiploma, laat het dan een goed passend zwemvest dragen. En ga je in de winter of het vroege voorjaar het water op, draag dan ook zelf een zwemvest. Het spreekt voor zich dat het vishaakje gevaarlijk is voor kleine kinderen. Wees daar extra voorzichtig mee dus. En zorg voor verlichting als je in de schemering of in het donker op het water bent. Alles wat op het water is, is verplicht om de juiste verlichting te voeren. Niet alleen voor je eigen, maar ook voor andermans veiligheid.
Je kunt bovendien bijdragen aan de veiligheid van de natuur, door zelf geen afval te laten slingeren. Haakjes en vislijnen vormen een gevaar voor dieren en kinderen. Zie je zwerfafval liggen? Doe je werkhandschoenen aan en ruim het op. Dit draagt bij een het goede imago van vissers en je helpt het milieu.

Wat heb je nodig om te vissen?

Om te beginnen heb je een VISpas nodig. Voor sommige wateren heb je bovendien een aanvullende bewijs nodig om er te mogen vissen. Let op de restricties wat betreft het aantal hengels, het aas en de maanden waarin je op welke vissoort mag vissen. Voor nachtvissen heb je een extra toestemming nodig, te bestellen op de website van Sportvisserij Nederland.
Er zijn heel veel handige spullen te koop die het vissen nog leuker maken. Uiteraard heb je een hengel nodig. Maar ook deze attributen zijn handig om mee te nemen:

  • Werkhandschoenen om de vis mee vast te houden als je hem van het haakje afhaalt.
  • Schepnet om de vis in binnen te tillen. Let op dat je met het schepnet alleen vissen tilt, geen zware of scherpe voorwerpen, daar kan het net niet tegen.
  • Tang om het haakje uit de lip te halen, als hij zo diep zit dat het met de hand niet lukt.
  • Stevige schoenen, zodat je aan de waterkant goed blijft staan. Een diep profiel op de zolen zorgt ervoor dat je niet in het water glijdt.
  • Een boot(je) om ook verder van de kant te vissen.

Wist je dat de oudst bekende vishaakjes zijn gevonden in de Jerimalai-grot in Oost-Timor, een eiland ten noorden van Australië? Hoewel in die grot ook visgraten werden gevonden die wel 42.000 jaar geleden werden gevangen, zijn de haakjes respectievelijk 11.000 en minstens 16.000 jaar oud.

Waar kun je vissen?

Zoek van te voren uit of je ergens mag vissen. Bij de aanschaf van je VISpas kwam een boekje mee waarin dat stond, maar dat is afgeschaft om kosten en het milieu te sparen. Gebruik daarvoor in de plaats de Visplanner-app of -website. Check dan ook gelijk of je voor het viswater nog aanvullende bewijzen van lokale visvereniging nodig hebt. Eventueel kun je de complete lijst met viswater in Nederland nog bestellen of ophalen bij een hengelsportzaak.
De mooiste gebieden van Nederland vind je omschreven in ons blog.

Welke vissen vang je in Nederland?

Wat voor vissoorten je vangt is afhankelijk van waar je vist. In de zee leven zoutwatervissen, in meren en rivieren zoetwatervissen. Veelgevangen soorten zijn (snoek)baars, karper, brasem en zeelt. Toon je vangst aan de wereld door de foto op Fotosquad te plaatsen.

Wat is wedstrijdvissen?

Vissen bestaat dus al sinds de prehistorie. Toen als belangrijke manier om aan voedsel te komen. Tegenwoordig consumeren we vis uit de winkel en noemen we vissen voor het plezier ‘sportvissen’. Net als voor bijna iedere sport is er ook van sportvissen een wedstrijdvariant. Bij Sportvisserij Nederland kun je terecht voor de wedstrijdkalender en inschrijven. Maar je vindt er ook informatie over opleidingen en natuurlijk de uitslagen van de wedsrijden. Bovendien is Sportvisserij Nederland lid van het Wereld Anti-Doping Agentschap.

Heel veel plezier langs en op het water!