Fietsen door de Onlanden

Ongerepte natuur in Groningen en Drenthe, De Onlanden.

Al veel over gehoord, wel al eens een gedeelte bewandeld maar nog nooit op de fiets, het was de hoogste tijd om te gaan fietsen door de Onlanden.

De Onlanden is een natuur- en waterbergingsgebied ten zuidwesten van Groningen en grenzend aan Drenthe. Het is een nat natuurgebied met vele moeras, natte graslanden en openwateren. Er groeien vele bijzondere planten en ook vele dieren wonen in dit gebied. Het is een prachtig gebied om te recreëren.

Het gebied wordt beheerd door Het Drentse Landschap, Het Groninger Landschap en Natuurmonumenten.

Fietsen door de Onlanden

De Onlanden heeft kilometers wandel en fietspaden en zelfs aangelegde kano- en ruiterroutes. Op sommige plekken in de Onlanden zoals de Lettelberter en bij Terborch kun je het gebied ook echt in wandelen. Het schijnt erg moerassig te zijn, daar zijn we op voorbereid. In deze periode is het volop broedseizoen en daardoor kun je op bepaalde plekjes niet komen. Dat staat keurig netjes aangegeven.

We hebben een mooie kaart bemachtigd die de hele Onlanden in beeld brengt. De Onlanden aan de ‘kant’ van Eelde en Peize hebben we al een te voet afgelegd. Deze fietstocht gaan richting Groningen en Leek.

We besluiten om lekker vroeg (5 uur) op de fiets te stappen en voor dag en dauw dit natuurgebied op de fiets te gaan ontdekken. We fietsen vanuit Roden naar Roderwolde en na de prachtige molen komen we gelijk al fietsend in De Onlanden terecht.

#TOPtip -> Vanaf de molen in Roderwolde met een kano het gebied te water ontdekken.
Roderwolde

Over de lange brug komen we in het ‘Langameer’ gebied. De fietsen worden geparkeerd bij een bankje en we lopen richting een grote poel. De natuur ontwaakt.

De vogels vliegen af en aan en eenden zijn al aan het vissen.  De hazen vliegen van links naar rechts en we zien in de verte een visser. Eenmaal terug bij de fietsen, gaan we richting het ‘Matsslootgebied. Op dat moment fietsen we niet meer in Drenthe, maar zijn in de provincie Groningen.

Onlanden bij de Stad Groningen

Via een lang fietspad waar we rechts naar de stad Groningen kijken en de auto’s van de snelweg horen, komen we van het ‘Matslootgebied’ in de ‘Blauwvennen’ terecht. Het is niet de bedoeling dat je hier doorheen gaat fietsen, we  weten echter niet of we een rondje lopen en weer terug komen bij de fietsen en besluiten daarom dat we de fietsen mee nemen. Het lange wandelpad is werkelijk prachtig met links het ‘Matsslootgebied’ en rechts van ons de ‘Blauwvennen’ wat grenst aan het Leekstermeer. 

Wederom worden we beloond met prachtige vergezichten en vele soorten vogels die ons kostelijk vermaken met het gezang (lees: doorelkaar heen gekrijs).

Haven Terschelling

Fietstocht door de Onlanden

Inmiddels zijn we ruim 2 uur aan het fietsen in De Onlanden en krijgen er geen genoeg van.

Bij de Mijmerbank besluiten we om heel rustig op de uitkijk te gaan zitten, en dit wachten wordt beloond. We zien niet alleen vogels die aan het vissen zijn, maar we komen ook een ree tegen die net vanuit het water terug de bossen in loopt. Heel rustig onverstoord genietend beginnen de dieren in de De Onlanden aan een nieuwe dag. Behalve een visser in de verte hebben we niemand gezien. Heerlijk!

Via Sandebuur fietsen we richting het Leekstermeer. Het is nog steeds erg vroeg maar bij de Cnossen aangekomen kunnen wij in alle vroegte bij het meer even uitrusten. We krijgen een kopje koffie aangeboden en terwijl de natuur verder ontwaakt zijn wij een geslaagde fietsochtend door de Onlanden rijker.

Carla.