Het Drentse Landschap

Trek erop uit in Drenthe! 

Het Drentse Landschap is bijzonder, Hoe bijzonder? Ervaar het zelf trek er op uit in Drenthe!

Het Drentse Landschap

Wist je dat meer dan 370.000 jaar geleden Drenthe is ontstaan? In de loop der jaren is er veel gebeurt in Drenthe en zijn de oude en historische plaatsen kenmerkend van het Drentse Landschap. Met meer dan 9000 hectare Drentse en oude en nieuwe natuurgebieden en honderden monumenten houdt de stichting Drenthe jaarlijks mooi en leefbaar.

Ga op avontuur in Drenthe

Er is van alles te doen en te beleven in Drenthe. Je kunt er genieten van de natuur, heidevelden in wandelen. Je kunt historische gebouwen, kerken en monumenten bezichtigen of naar een boerderij met je kinderen om alles te leren hoe het werkt op een boerderij. Je kunt ook overnachten Landgoed De Havixhorst in Drenthe.

De Havixhorst bestaat in de kern uit de havezate met bijgebouwen, tuin, gracht en omliggend bos. Het landgoed is fraai gelegen in het stroomdal van de Reest, tussen Meppel en De Wijk.

Hunebedden in Drenthe

in Drenthe zijn er nog 52 hunebedden waarvan 22 toebehoren aan het Drentse Landschap. Hunebedden zijn geen gewone monumenten, het zijn heilige plaatsen. Breng een bezoek aan het Hunebedcentrum in Borger en leer er alles over de Hunebedden.

Dorpen in Drenthe

Er zijn tal van prachtige dorpen in Drenthe en die zijn allen stuk voor stuk een bezoek waard. Drenthe is opgedeeld in;

 • Midden-Drenthe met dorpen zoals: Westerbork, Hijken, Wijster, Hoogeveen, Drijber en Orvelte.
 • Noord-Drenthe met dorpen zoals: Roderwolde, Roden, Gasteren, Assen, Ballo, Peize, Paterswolde
 • Oost-Drenthe met dorpen zoals: De Groeve, Drouwen, Borger, Gieterveen, Midlaren
 • Zuid-Drenthe met dorpen zoals: Zweelo, Hoogeveen, Aaleden, Odoorn, Hollandscheveld, Coevorden, Schoonbeek

De vele gebieden in Drenthe war je kunt wandelen en fietsen kun je volop genieten van vele natuur gebieden. In ieder dorp zijn er vele bezienswaardigheden en wil je nog meer weten bezoek dan een musea in Drenthe. 

Wandelen en fietsen in Drenthe

In heel Drenthe zijn er tal van wandel en fietsroutes. Een paar leuke tips zijn;

 • Orvelte – een fietstocht van ongeveer 40 km langs de oude Esdorpen als Aalden,Benneveld en Norod-Sleen
 • Noordenveldse fietsroute – Een route over heel veel schelpenpaadjes rond het oude dorp Norg. Je komt over het Fochelooërveen, door Veenhuizen en over landgoed Mensinge. Je ziet het veenbeekje De Slokkert onderweg breder worden tot het Peizerdiep.
 • Fietsroute rondje Assen -De route brengt je over de mooiste fietspaden langs de stadsrand van Assen. Onderweg kom je langs het meanderende Deurzerdiep en maak je kennis met Kampsheide. Je fietst terug door het Asserbos.
 • Fietsroute Rondje rond Paterswolde – Een rondje vanuit Landgoed Lemferdinge richting het westen naar Huis ter Hansouwe, een stukje langs het Noord-Willemskanaal, dan terug langs de Drentse Aa en de landgoederen van Paterswolde.
 • Deurzerdiep – Kampsheide Het Deurzerdiep is weer een meanderende beek. Soms staan grote delen van het beekdal onder water. Maak verderop kennis met het eigenwijze natuurgebiedje ’t Ruige veld en met Kampsheide van Het Drentse Landschap.
 • Dwingeloo-Oldengaerde – De route brengt u langs de havezaten van Dwingeloo. Het prachtige Oldengaerde staat er nog steeds. Kom ontdekken wat er van die wereld van toen over is…
 • De Onlanden – In de Onlanden zijn er meerdere wandel en fietsroutes.
Bekijk nog meer leuke fiets en wandel routes op Eindje om in Drenthe

Landschapsgids Drenthe

Het Drentse Landschap heeft een prachtige Landschapsgids uitgebracht. Het is een gids met informatie over de Natuurgebieden en erfgoed van het Drentse Landschap. Loop, fiets door de bossen en heidevelden. Kom in dorpjes waar je de mooiste boerderijen treft. De historie van de hunebedden en de verwevenheid van natuur in cultuur die Drenthe zo bijzonder maken.

Lees en Leer Drenthe kennen, zoals u Drenthe nog niet kent!

Het boekje is online te bestellen! Er staan in de gids veel tips en voor natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers. Alle informatie over de prachtige geschiedenis van Drenthe. Ook staan er tientallen routes in die stuk voor stuk de moeite waard zijn. Bestel de Landschapsgids Drenthe