Festivals in Groningen

In Groningen zijn er jaarlijks veel festivals!

De provincie Groningen leent zich uitermate voor een divers aanbod in theater-, muziek- en foodfestivals. Plantsoenen en studentenkamers worden omgebouwd tot een theatrale trekpleister, internationale namen maken furore op het Europese showcase festival en de Groningse Eierbal heeft zijn eigen (food)festival.

Festivals in Groningen

Voor de festivalliefhebber ben je in Groningen aan het juiste adres. Er is voor ieder wat wils en het hele jaar door zijn er op verschillende binnen- en buitenlocaties muzikale, theatrale en smakelijke evenementen te bezoeken. Wij zetten de leukste en lekkerste festivals voor je op een rij:

Theaterfestivals in Groningen

Noorderzon Performing Arts Festival

Traditiegetrouw wordt iedere zomer het Noorderplantsoen van Groningen omgetoverd tot kunstenfestival met multidisciplinaire artiesten uit binnen- en buitenland. Het plantsoen is vrij toegankelijk en voor de voorstellingen kun je (met munten) toegangskaarten kopen. ’s Avonds kun je onder het genot van een biertje, wijntje of heerlijke (vegan) hapjes genieten van de leukste bands.

Lees meer over het Noorderzon festival

Stukafest

Het culturele hedendaagse festival waarbij studentenkamers worden omgebouwd tot een cultuureel podium. Van intrigerende dichters aan de keukentafel tot singer-songwriters op je stapelbed. Je kunt het zo gek niet bedenken, of Stukafest maakt het mogelijk. Naast Groningen vindt Stukafest ook onder andere plaats in Delft, Leeuwarden, Middelburg, Nijmegen en vele andere (studenten)steden.

Lees meer over Stukafest

Jonge Harten Theater Festival

Het negendaagse festival met een breed scala aan optredens in diverse theaters in Groningen. Een festival dat jonge talent een kans biedt om zich te laten zien binnen het grote culturele aanbod van Groningen en daarbuiten. Makers uit binnen- en buitenland komen naar het hoge Noorden om zich te laten zien aan een groot publiek. Het festival vindt plaats in het najaar.

Lees alles over het Jonge Harten Festival

Festival Hongerige Wolf (Hongerige Wolf)

Het piepkleine dorpje Hongerige Wolf, aan de rand van de wereld, wordt in de zomermaanden omgetoverd tot een vruchtbaar festival. Zwerf door het gastvrije dorp, neem de natuur in je op, kijk zover je kunt en geniet van optredens van niet alleen de grote namen, maar ook van aanstormend talent. Wil je meerdere dagen genieten van dit vindingrijke en ruwschone festival? Reserveer dan je plek op de festivalcamping en rol na een heerlijke (zomer)avond zo je tent in.

Lees meer over Festival Hongerige Wolf

Muziekfestivals in Groningen

Eurosonic Noorderslag

Hét grootste vier-daagse muziekfestival van Europa met muziek uit binnen- en buitenland. Eurosonic Noorderslag biedt artiesten de kans om de toekomst te ontdekken. De hele binnenstad van Groningen is in het begin van het jaar in de ban van de muziek. Ieder jaar worden ruim veertig zalen in Groningen gevuld met Europese en Nederlandse muzikanten.

Lees meer over Eurosonic Noorderslag

Flinke Pink (Leek)

Tijdens het Pinksterweekend vindt in Leek het jaarlijkse Flinke Pink Festival plaats. Vier dagen lang kun je genieten van Dance en live-bands, uitgevoerd door nieuw en gevestigd talent uit de regio en daarbuiten. Het festival trekt jaarlijks duizenden bezoekers.

Lees meer over Flinke Pink

Stadspark Live

In het Stadspark van Groningen vindt jaarlijks het grote evenement Stadspark Live plaats. Een ééndaags festival met gevestigde namen uit binnen- en buitenland. Muziekliefhebbers halen hun hart op op de drafbaan van het groene park. Tot middernacht kun je genieten van uiteenlopende artiesten. Geen smaak blijft onvervuld.

Lees meer over Stadspark LIVE!

Clash

Het onbevreesde festival Clash opent een wereld van muziek, kunst en wetenschap. Van live-performances tot DJ-sets en van discussies tot beeldende kunst. Op diverse locaties in Groningen, van theaterzaal tot Forum, kun je proeven van wat Clash te bieden heeft.

Lees meer over Clash

Preipop

Hét gratis Gronings muziekfestival biedt een podium voor lokaal talent en artiesten die de reis naar het hoge Noorden willen afleggen. Studentenvereniging Cleopatra A.S.G. opent haar deuren en presenteert een breed scala aan pop, rock en harde beats. De festivallocatie is op loopafstand van het Centraal Station en de Grote Markt en helemaal gratis toegankelijk.

Lees meer over het Preipop festival

Foodfestivals in Groningen

Frituurfestival

Het vetste festival van Groningen, want tijdens het Frituurfestival in Groningen is geen snack te gek. Een bolognaiseschijf, een carbonara kroket of een snertkroket? Het Suikerunieterrein van Groningen wordt omgetoverd tot waar snackparadijs, met een sausje van heerlijke live-muziek. Ook geschikt voor kinderen.

De Culinaire Verleiding

In het Noorderplantsoen in Groningen wordt je in de zomermaanden verleid door smaakvolle hoogstandjes tijdens De Culinaire Verleiding. Foodtrucks en eetkraampjes zorgen voor een breed aanbod aan biologische gerechten, Hollandse stoofpot en (on)gezonde lekkernijen. Het festival is gratis toegankelijk en per foodtruck kan afwisselend contant of met pin worden betaald. Mag het je smaken!

Eierbal Festival

In en rondom EM2 op het Suikerunieterrein wordt jaarlijks het Groningse Eierbalfestival gehouden. Geniet van een ongedwongen sfeer, toffe muziek, een pubquiz, de Grote Groninger Eierbal Test en natuurlijk de lekkerste eierballen van Groningen. Ben jij fan van de Eierbal? Of heb je nog nooit een Eierbal geproefd? Dan mag je dit festival niet missen.

Wijnfestival

In het najaar kun je in de Der Aa-kerk in Groningen genieten van de heerlijkste wijnen en smakelijke hapjes tijdens het jaarlijkse Wijnfestival. Kom tezamen met honderden wijnliefhebbers. Voor de fijnproevers de ideale plek om nieuwe wijnen te leren kennen, te proeven en te bestellen bij de standhouders. Kom proosten!

Het brede festivalaanbod in Groningen biedt voor ieder wat wils. Wil je je dag compleet maken? Bekijk dan eens onze andere uitjes in Groningen of lees onze blog over een bezoek aan het nieuwe Groninger Forum.