Wat te doen in Veendam

De geschiedenis van de Veenkoloniën.

Veendam, ook wel Parkstad genoemd, is een dorp in de provincie Groningen. Wat te doen in Veendam? Veel! Geniet van de prachtige natuurlijke omgeving rondom Veendam door een wandeling of fietstocht te maken. Bezoek bijvoorbeeld het recreatiegebied Borgerswold, waar je kunt wandelen langs de meren, fietsen door de bossen, of genieten van een picknick in het groen.

Veendam is ontstaan in de tijd van de turfopgraving en ligt in de Veenkoloniën. Veendam ligt daarom aan een kanaal met vele witte bruggen en is uitermate geschikt voor de toeristische vaart.

Natuur in Veendam

In de Veenkoloniën kun je heerlijk fietsen, wandelen en varen. Geniet van schitterende vergezichten, ontdek de geschiedenis van het landschap of bekijk de koloniën vanuit een andere hoek met een kano op het ‘stadskanaal’.

Aan de westkant van Veendam ligt Recreatiepark Borgerswold. Een uitgestrekt recreatiegebied voor alle leeftijden. Met een waterskikabelbaan, een fraai aangelegde golfbaan en een speelweide voor de kinderen. Het ruim 450 hectare park biedt tevens diverse (on)verharde wandelpaden voor de stevige of recreatieve wandelaar.

Bezienswaardigheden in Veendam

In Veendam bevindt zich het Veenkoloniaal Museum, een museum met een vaste collectie over de Groninger Veenkoloniën in de Gouden Eeuw en wisselende exposities over onder meer het turfverleden, scheepvaart en authentieke klederdracht. Het museum organiseert tevens interessante museumreizen naar bijvoorbeeld Letland en Estland. Kijk voor de huidige programmering op www.veenkoloniaalmuseum.nl
Er zijn tevens diverse oude gebouwen en historische panden te bezichtigen in Veendam, zoals het Gemeentehuis Veendam in Neo-Hollandse Renaissancestijl of de Wilkensbrug tot de voormalige houthandel K. en J. Wilkens. Ook het stationsgebouw NOLS Veendam en de de Wilkensfontein op het Museumplein zijn een bezichtiging waard.

Aan de Prins Bernhardlaan 87 ligt het Joods Monument Veendam. Een monument bestaande uit een aantal gedenkstenen uit de synagoge ter nagedachtenis aan de Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Wat te doen in Veendam

Verken het centrum van Veendam en ontdek de lokale winkels, boetiekjes en restaurants. Geniet van een heerlijke maaltijd in een van de gezellige eetgelegenheden en proef lokale lekkernijen zoals paling of turf gerookte producten

Houd de lokale agenda in de gaten voor evenementen en activiteiten in Veendam. Of het nu gaat om festivals, markten of culturele evenementen, er is altijd wel iets te beleven dat je zal vermaken en inspireren.

Cultuur in Veendam

In Cultuur- en Congrescentrum vanBeresteyn worden jaarlijkse diverse voorstellingen geprogrammeerd. En Kunstenaarsvereniging AKKA (Alumni Kunstenaars Klassieke Academie) verzorgt al enkele jaren tentoonstellingen in de Salon.

Er zijn meerde winkelcentra in Veendam. Op het Winkelcentrum en -Pleinen Veendam vind je onder meer modezaken, babyspeciaalzaken, schoenenzaken, speelgoedzaken en gezondheidswinkels. Buiten het centrum bevindt zich het overdekte Winkelcentrum Autorama. Een ruim winkelaanbod met gratis parkeergelegenheid.
Je kunt gezellig winkelen in Veendam. Wil je de grotere stad betreden? Dan ligt zowel Assen als Groningen op minder dan 30 kilometer afstand van Veendam.

Maak van je bezoek aan Veendam een gelegenheid om de charmante omliggende dorpen te verkennen. Bezoek bijvoorbeeld het pittoreske dorpje Wildervank met zijn historische architectuur en gezellige sfeer.

Vanaf het water

Huur een boot of neem deel aan een georganiseerde rondvaart over het nabijgelegen Zuidlaardermeer. Ontdek de waterwegen, geniet van het uitzicht op het meer en spot misschien zelfs wat lokale vogels en wilde dieren.

In Veendam is altijd wat te doen.