Wat te doen in Genemuiden

Ontdek de Overijsselse Tapijtstad Genemuiden.

Genemuiden is een stad in de provincie Overijssel, gelegen aan het Zwarte Water.

Wat te doen in Genemuiden

De stad wordt ook wel de Tapijtstad van Nederland genoemd, vanwege zijn historie in de tapijtindustrie. Genemuiden ademt een rijke cultuur met naast een geschiedenis in de tapijtindustrie een Historisch Centrum dat je meeneemt naar het begin van de 20ste eeuw. Een stoomgemaal uit 1856 en een historische binnenstad. Je kunt in de binnenstad ook heerlijk winkelen. De stad heeft een gevarieerd winkelaanbod, van woonwinkel tot juwelier en van grote bekende namen tot kleine modezaakjes.

Voor een hapje en een drankje moet je bij d´Olde Soldoat zijn. Het café zit gevestigd aan de Oosterbrugstraat en stamt uit de tijd waarin horeca nog een vreemd woord was. Gegarandeerd een leuk, gezellig en sfeervol café. Houd je meer van de buitenlandse keuken? Dan kun je heerlijk dineren bij het Chinees Indisch Specialiteiten Restaurant De Lange Muur of kies op een warme zomerdag voor een ambachtelijk ijsje bij IJssalon d’IJsko. Ook voor wijnen, bieren en likeuren kun je in Genemuiden terecht bij Slijterij Stroomberg. Hier worden tevens biertaps, statafels en glaswerk verhuurd.

Bezienswaardigheden in Genemuiden

Voor brochures over bezienswaardigheden, fiets- en wandelpaden en informatie over de omgeving kun je in ’t Olde Staduus het Toeristisch Informatie Punt (TIP) van Genemuiden vinden. Genemuiden heeft drie musea, waaronder het Tapijtmuseum over de eeuwenoude productie van vloerbedekking, het Historisch Centrum Genemuiden en het Stoomgemaal d’Olde Mesiene.

Een trekpleister voor vele toeristen. Voor een kijkje in de historische binnenstad kun je een stadswandeling maken onder begeleiding van een gids.

Ontdek Genemuiden

Ben je een natuurliefhebber? Dan kun je in Genemuiden het Christoffelpad bewandelen.

Een tweedaagse tocht langs mysterieuze plekken, Hollandse dijken, religieuze symbolen en moderne polders. Wandel over eeuwenoude sporen en bezoek naast Genemuiden de plaatsen Hasselt, Zwartsluis en Vollenhove.

Kijk hier meer informatie over het Christoffelpad

Stap je liever op de fiets? Dan kun je het Rondje Zwartewaterland afleggen. Een 25 kilometer lange fietsroute langs nieuwe en oude waterwerken, gemalen, sluizen en waterkunstwerken. Een boeiende fietstocht langs het Nationaal Landschap IJsseldelta.

Het is ook mogelijk om de stad Genemuiden en zijn omgeving vanaf het water te bekijken. Je kunt een motorsloep huren bij Stadt Genemuiden of aan boord gaan van het Turfschip Vijf Gebroeders. Het ideale uitje voor een familie-, vrienden- of bedrijfsgelegenheid.

Familieuitjes in Genemuiden

Ook met de kinderen kun je een hele leuke tijd hebben in Genemuiden.

Zo kunnen kinderen van 8 tot en met 12 jaar een speurtocht doen door de stad. De route kan worden opgehaald bij ’t Olde Stadhuus. Of neem je kinderen mee naar Kinderboerderij De Taghof, en boerderij die is ontstaan met een steltenberg, een paar paarden en een geit en is uitgegroeid tot een heuse grote kinderboerderij met vele extra dieren, een vijver en voilere’s.

Bij het Toerist Informatie Punt kun je tevens verschillende City Games boeken. Van het ‘Foute Vrienden’ vrijgezellenfeest tot Levend Ganzenbord tot uit de handen blijven van de politie in een spannende Escape Room. Ideaal voor een familie- en/of groepsuitje.

Winkelen in Genemuiden

In de stad Genemuiden in de Overijsselse provincie kun je heerlijk winkelen, cultuur snuiven of het water bestormen voor een onvergetelijke vaartocht over de IJsseldelta.

Je hoeft je in Genemuiden niet te vervelen.