Zuiderzee Museum

Het Zuiderzeemuseum

In het Zuiderzeemuseum vind je alles over het leven op en rond de voormalige Zuiderzee!

Wierdijk 12 - 22
1601 LA Enkhuizen

Telefoon: 0228-351111

In het Zuiderzeemuseum vind je alles over het leven op en rond de voormalige Zuiderzee! Het museum richt zich op de geschiedenis, actualiteit en toekomst van het IJsselmeergebied. De thema’s water, ambachten en gemeenschappen staan hierbij centraal. Wandel terug in de tijd over de klinkerstraatjes van het buitenmuseum en ontdek de historische gebouwen. Duik vervolgens in de verhalen van de thematische tentoonstellingen van het binnenmuseum!

Tot en met 13 maart 2022 is de tentoonstelling Winterkoorts te bezoeken in het binnenmuseum. Deze tentoonstelling voor jong en oud gaat over winters van vroeger. Ontdek de verhalen over ontberingen, winterfeesten, schaatstochten en werken onder barre omstandigheden. Stap zelf in een echt winterlandschap, hoor het ijs kraken en bekijk de vuurtoren van Marken die omringd is door kruiend ijs. Ervaar ook het winterplezier van vroeger en ga mee ijsschotsspringen en sneeuwballen gooien.

Binnenmuseum

Het binnenmuseum is de schatkamer van de Zuiderzee; hier worden de verschillende collecties gepresenteerd met een hedendaagse insteek. Duik in een Zee vol verhalen en ervaar in deze interactieve tentoonstelling het leven aan de voormalige Zuiderzee! In de tentoonstelling Winterkoorts stap je in een écht winterlandschap en ontdek je alles over de winters van vroeger. Bewonder verder in de Schepenhal de grote verzameling historische boten of maak een digitale wandeling door het binnenmuseum met de 360 graden online tour.

Buitenmuseum

Het buitenmuseum is momenteel gesloten en is weer open vanaf zaterdag 2 april 2022.

Wandel terug in de tijd over de klinkerstraatjes van het buitenmuseum. Meer dan honderdveertig historische gebouwen van rond de voormalige Zuiderzee vormen hier een compleet dorp. Ontmoet de bewoners van Urk, bezoek het kaaspakhuis en kijk mee bij de smid. Weet jij nog waarvoor een boerenleenbank diende? Kom het ontdekken! Hongerig geworden van de historie? Eet dan een heerlijk vers gerookt visje bij de visrokerij of geniet bij café Hindeloopen van iets lekkers met prachtig uitzicht over het IJsselmeer.

Openingstijden

Momenteel is het buitenmuseum gesloten. Van zaterdag 2 april tot en met zondag 30 oktober 2022 is het buitenmuseum weer dagelijks geopend.

Het binnenmuseum is dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00. Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag is het museum gesloten. Op dit moment zijn de tentoonstellingen Zee vol verhalen en Winterkoorts te bezoeken.

Kijk voor de ticketprijzen op de website: www.zuiderzeemuseum.nl

Adres Het Zuiderzeemuseum

Wierdijk 12 – 22
1601 LA Enkhuizen
Telefoon: 0228-351111

Bezoek de website

Dagje eropuit

Margedag Tips

Margedag Tips

Ontdek 10 leuke en gevarieerde activiteiten voor een margedag met kinderen, inclusief 5 gratis uitjes voor een betaalbare dag vol plezier!

Uitgelicht in Nederland

Blogs