Populairste carnavalssteden in Nederland

Alles over Carnaval vindt u hier!

Het carnaval, van oorsprong een katholiek feest waarmee de vastentijd wordt ingeluid, staat weer voor de deur. De drie dagen voor Aswoensdag barst in (bijna) heel het gekste feest van het jaar los. In Nederland kennen we twee variaties binnen het carnaval, namelijk het Rijnlands carnaval en het Bourgondische Carnaval.

Het Rijnlandse feest viert men vooral in Limburg en in het zuiden van Noord-Brabant, terwijl het Bourgondische feest juist boven in Noord-Brabant, Gelderland en Zeeland wordt gevierd. Ook in Duitse steden als Duisburg, Köln, en Aken wordt het carnaval grootst gevierd, met Rosenmontag als hoogtepunt. In België wordt bijna overal carnaval gevierd met in sommige steden de “popverbranding” als lokale traditie.

Maar waar is het “the place to be” om begin van het jaar carnaval te vieren in ons eigen land? We hebben de gaafste plekken voor je op een rijtje gezet!

Breda

Breda is tijdens de carnaval het Kielegat! Breda staat tijdens deze feestdagen bekend om haar unieke programma. In de aanloop naar het feest, vind er in het Kielegats Carnavals Museum een borrel plaats op 18 februari. Twee dagen eerder kun je in Theatersalon De Avenue meedoen aan de Kielegatse Kwis + Veiling (voor iedereen die wil plakken of dweille!). De kinderoptocht is op de zondag en de grote optocht zal zoals gewoonlijk weer op de maandag plaatsvinden.

Tilburg

Tilburgers staan er om bekend dat ze vroeger in kruiken urineerden. De textielbedrijven gebruikte dit om de wol mee te wassen, en daarom noemt met Tilburg met carnaval weer even de Kruikenstad. Oranje en groen zijn de kleuren van Tilburg. Wie wil Dwèèle (een kroegentocht houden) zit in Kruikenstad helemaal goed. Het Prinsebal staat gepland op zaterdag 15 februari in 013 en op 26 en 27 februari kun je in de Tilburgse Theaters geniete van locale artiesten tijdens de Kruikenconcerten.

Maastricht

Van zondag 2 tot en met dinsdag 4 maart staat Mestreech weer helemaal in het teken van carnaval. De stadsprins en zijn groep zijn tijdens deze drie dwaze dagen de aanvoerders en zullen iedereen laten zien waarom deze stad zich met stip dé carnavalshoofdstad van Nederland mag noemen.

In het oudste café van de stad, In Den Ouden Vogelstruys, proef je de echte Maastrichtse carnavals spirit en geniet je van heerlijke lokale drankjes. Tijdens de optocht kun je weer genieten van klassiekers als de Reus Gigantus met zijn Mestreechter Goovies. Tijdens de “Boonte Störrem”, zoals de optocht wordt genoemd, kijk je werkelijk je ogen uit. Hier weten ze wat echt feest vieren is!

 

Waar gaat u naar toe tijdens Carnaval?