Indrukwekkend dagje Westerbork

Diep geroerd door de geschiedenis en het verhaal dat deze plek te vertellen heeft.

Beleef een indrukwekkend dagje Westerbork. Je wordt diep geroerd door de geschiedenis en het verhaal dat deze plek te vertellen heeft. Wij gaan dag naar Kamp Westerbork in Drenthe.

Indrukwekkend dagje Westerbork.

Al jaren roepen we dat we toch nodig eens naar kamp Westerbork willen en nu was het dan zover. Eenmaal aangekomen in Westerbork hebben we ons even laten informeren bij het informatiecentrum wat de mogelijkheden zijn.

Op Kamp Westerbork kun je een bezoekje brengen aan het museum met diverse foto’s en films wat al zeer indrukwekkend op zich is, maar je kunt dit ook combineren met een rondleiding over het kamp zelf.

Dit laatste hebben wij gedaan.

Museum Kamp Westerbork

We begonnen in het museum waar het verhaal over het kamp wordt verteld en de naoorlogse bewoning. Aan de hand van foto’s, voorwerpen en film materiaal luister en kijk je naar verhalen van de overlevenden. Je kunt je niet voorstellen hoe het er aan toe ging vroeger maar de verhalen en beelden zeggen genoeg. We kwamen hier al onder de indruk en stil vandaan…

Daarna zijn we met bus naar het kampterrein gebracht. Deze afstand kun je ook lopend of fietsend doen maar wij kozen voor de pendelbus. Hierin wordt het verhaal verteld over de spoorlijn waar de deportatie treinen het kamp verlieten. De tekens langs de weg kenmerken de tijdslijn en hoeveel mensen er om het leven zijn gebracht.

Aangekomen bij de commandantwoning stappen we uit de pendelbus. Hier staat een vrijwilliger ons op te wachten om ons mee te nemen over het terrein. De woning is het laatst overgebleven en bewoonde pand van het kamp. Hij staat nu in een grote glazen afgesloten vierkant tentoongesteld.

Wij wilden graag de hele rondleiding doen wat je een goed beeld geeft over wat er zich heeft afgespeeld. Je kunt de route ook lopen via de plattegrond en een audio tour. Al wandelend kom je onder andere langs een gedeelte van de barakken, het ziekenhuis en de trein wagons. Daar kun je ook de namen en leeftijden van de 107000 gedeporteerde mensen terug vinden.

De wagons zijn niet authentiek maar geven zeker een helder beeld. De 102000 stenen die er liggen, liggen in de vorm van Nederland wat ik toch wel erg indrukwekkend vond. ‘Zoveel mensen…. zoveel verdriet’.

Doen! Reis af naar Drenthe, breng een bezoek aan Kamp Westerbork!  Ga met je eigen ogen kijken, laat je meenemen in het vreselijke verleden en laten we vooral hopen dat deze tijden voor altijd tot het verleden behoren.

Groetjes Monique