Wat te doen in Purmerend

Breng een bezoek aan Purmerend!

Bezoek de achtertuin van Amsterdam en lees wat te doen in Purmerend in de provincie Noord-Holland.

Wat te doen in Purmerend

Purmerend is een stad en gemeente in de regio Waterland, gelegen tussen de Nederlandse polders de Purmer en de Beemster en maakt deel uit van de Stadsregio Amsterdam. Purmerend wordt ook wel de achtertuin van Amsterdam genoemd. Purmerend is een charmante marktstad waar vroeger veel gehandeld werd. Het stadsplein, de Koemarkt is nu autovrij en een walhalla voor cafés en restaurants. Geniet van ruim dertig rijksmonumenten, musea of een wandeling langs de historische grachten.

In Purmerend hoef je je niet te vervelen.

Bezienswaardigheden in Purmerend

Purmerend kent een monumentenroute die je begeleidt langs onder andere de Bierkade en de Weerwal, een kade met een rijke historische in de bierstekerijen en een wal met historische panden met een speels en karakteristiek uiterlijk. Andere monumentale panden vindt je aan de Koemarkt, een oorspronkelijke vlak marktveld, met verschillende klok-, punt- en lijstgevels. Hier staat tevens het Burgerweeshuis die tot midden twintigste eeuw diende als weeshuis voor arme kinderen. Daarna kwam er een school in, vervolgens een jeugdopvangcentrum en toen een bank. Sinds 2009 wordt het pand gebruikt om streekproducten in te verkopen.

Op de Koemarkt staat een standbeeld van een koe van beeldkunstenaar Hans Kuyper die herinneringen oproept aan de voormalige veemarkt.

Aan de Kaasmarkt vindt je de Nicolaaskerk uit 1853, ook wel de ‘Grote Kerk’ genoemd. De kerk kent drie gerestaureerde historische orgels en is daarmee een bijzondere orgellocatie in Nederland. De Lutherse Kerk vindt je aan de Hoogstraat. Een kerk uit 1878 met op de torenspits een windwijzer in de vorm van een zwaan. Een kenmerk voor een Evangelisch-Lutherse kerk.

Of maak kennis met Purmerends Jugendstil Aardewerk en de Purmerendse historie in het Purmerends Museum aan de Kaasmarkt.

Tip: De Purmerendse Liefdesbrug

Sinds 2012 is de Melkwegbrug een kenmerkend onderdeel van de stad. De langzaam verkeersbrug met een beeldbepalende boog verbindt de binnenstad van Purmerend met de woonwijk Weidevenne. De brug wordt ook steeds populairder doordat Purmerenders slotjes aan de brug hangen als bezegeling van hun liefde. Zo is de brug nu beter bekend als de Purmerendse Liefdesbrug.

Activiteiten en evenementen in Purmerend

In Purmerend is veel te beleven. Wat dacht je van een uitje naar Bowlingcentrum Purmerend, dé locatie voor een kinder- en/of verjaardagsfeestje, bedrijfsfeest, disco bowlen of senioren bowlen. Of probeer te ontsnappen uit Escaperoom Purmerend, een gegarandeerde spannende ervaring en een race tegen de klok.

Jaarlijks wordt in het Leeghwaterpark in Purmerend het Reuring Festival georganiseerd, een internationaal zomerfestival met toffe acts, spectaculaire shows, dans, livemuziek, straattheater en foodtrucks.

Eens in de vijf jaar staat Purmerend ‘onder stoom’ tijdens het Purmerend Onder Stoom! evenement. Een driedaags superstoomevenement met stoomschepen, historische schepen en oude sleepboten. De binnenstad is dan gevuld met vele stoomattracties en je reist gratis met de stoomtrein van de Koemarkt naar de Kaasmarkt.

Op de laatste zaterdag van augustus verandert de Koemarkt traditioneel in één grote kunstmarkt met vele marktkramen, meer dan 65 kunstenaars en presentaties van allerlei vormen van creatieve kunst. Van schilderijen tot keramiek en van glas tot vilt-artiesten.

Een bezoekje aan de stad Purmerend is zeker de moeite waard!